TANK007 TK-703

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Tak, 701, mój błąd.

Moja przy kluczach wisi już co najmniej rok, zasilana Eneloopem/Reycko - żadnych problemów. Na przełącznik też nie narzekam.

Tylko warto pamiętać, że są to budżetowe, chińskie latarki, więc loteria. Ale w tej cenie warto "zaryzykować", IMHO. Jeśli chce się coś pewnego, ale bez klika, to brać iTP A3, i po problemie ;-)
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Osobiście wolę włącznik taki do klikania, ten obrotowy to drugie co mnie do A3 zraża po 2 razy wyższej cenie. Swoją drogą budżetowych latarek to ja teraz używam, jako EDC Matronic Titan LED TL102W z Baltrade za niecałe 6 zł noszę - takie zabawki chyba jednak są klasę wyżej już zarówno jeśli chodzi o moc jak i jakość? ;)
Pozdrawiam!

Obrazek
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

MikeKilo pisze:ten obrotowy to drugie co mnie do A3 zraża po 2 razy wyższej cenie.
Mnie też. Dlatego mam Tanka :wink:
MikeKilo pisze:takie zabawki chyba jednak są klasę wyżej już zarówno jeśli chodzi o moc jak i jakość? ;)
Z całą pewnością :mrgreen: Kup, będziesz Pan zadowolony!
marshal

Post autor: marshal »

Witam,

dziś zrobiłem parę zdjęć porównawczych, niestety w piwnicy bo pogoda nie jest ładna :/ a tanka mam tylko chwilkę bo idzie na prezent :)

Tak więc poniżej jest kilka zdjęć TK-703, UF A10B, oraz lampki rowerowej Author X-RAY 5. Ogniwo w A10B miało ok 4V, w pozostałych zwykłe akumulatorki AAA prosto po ładowaniu :)

Zdjęcia ISO200, FN 2.8, 1/30s

A10B Hi
Obrazek

A10B Med
Obrazek

A10B Lo
Obrazek

TK-703
Obrazek

X-RAY 5
Obrazek

Ref
Obrazek

TK-703 w podłogę
Obrazek
jak widać w zupełnej ciemności nieźle oświetla drogę :)

PS. jak napisać posta aby zdjęcia były jedno obok drugiego a nie pod spodem?
zrobiłem jeszcze te same zdjęcia ale wycelowane w podłogę ok 3 metry od aparatu, mogę resztę załączyć jak ktoś będzie chciał.
Pozdrawiam
TMK
Kontakt:

Post autor: TMK »

Mój czarny TK-703 w końcu dotarł :)
Latareczka rewelacyjna, na razie zasiliłem ją baterią AAA. Teoretycznie za parę dni dojdą jeszcze LI-On 10440 i mam wątpliwości czy je pakować do tanka. Na stronie producenta nie ma mowy o 10440
http://www.tank007.com/view_products.asp?id=360

Czy czasem DX sam nie wymyślił tego zasilania? Próbowałem też założyć stary aku AAA panasonic 700mAh, jasność porównywalna z baterią. Co sądzicie o 10440? Zakładać czy odsprzedać?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 gru 2010, 20:59 przez TMK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Radzę uważać... W moim egzemplarzu szło 1.2A, coś musi się ugotować...
No chyba, że wymienisz driver na w pełni profesjonalny ( 1x AMC7135 :mrgreen: ) no ale wtedy zostaje Ci jedynie li-ion jako zasilanie.

Ps. Mi przy zabawie z wymianą wypadła soczewka, a OP z refa zaczął się łuszczyć (? Tak jakby warstwa odblaskowa była klejona) i trzeba było chwilkę szlifować ;)
TMK
Kontakt:

Uważać na pewno trzeba, ale nie zwróciłem uwagi na różnice między TK-703 z DX a nowym od Tank007. Z DX są na diodzie Q3-WC, nowe wg specyfikacji mają XR-E Q4. Którą miałeś?

Zmierzyłem prąd w swojej, 1,27A z AAA alkalicznej, 0,9A ze starego aku 1,2V. Dla porównania XP-G zasilane 18650 w trybie max pokazuje 1,25A. Prądożerna to małe cudo :) Chyba spróbuje rozkręcić przód i posmaruje pastą termo, ręką nie dałem rady ruszyć gwintu.
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Oj nie pamiętam, ale chyba Q3 WC. I tak wymieniłem diodę na P4 z DXa więc nie zwróciłem na to większej uwagi. Poza tym ja rozróżniam tylko XPG / MCE / SST / P7 między sobą, XPE i XRE mi się mieszają :(

Moja z eneloopa ciągnęła 2A :mrgreen:
TMK pisze:Dla porównania XP-G zasilane 18650 w trybie max pokazuje 1,25A.
No tak, ale napięcie zasilania jest tak ponad 3 razy większe ;)

Pastą termo na gwint przód/tuleja według mnie nie ma sensu smarować, najwyżej cienką warstwą wazeliny. Chyba, że chcesz wykręcić pigułę to wkładasz pęsetę w te 2 otworki drivera i kręcisz. Oczywiście pod warunkiem, że nie zaczęli kleić tych latarek. Ale tam też jest dosyć dużo gwintu więc jest dobre odprowadzanie ciepła.

Generalnie najwęższym gardłem tej latarki jest zasilanie i driver. Nawet jak założysz dla niego zawyżoną wydajność rzędu 80% to w diodę przy 1.2A i 1.5V idzie ~400mA, a tyle na pewno nie idzie. Jest to możliwe przy 10400, ale wtedy za długo się latarką nie nacieszysz...
TMK
Kontakt:

OK, ale co z moim pytaniem? :) Skąd DX wytrzasnął informację o 10440 skoro tank007 nie przyznaje się do takiego zasilania?
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

TMK pisze:OK, ale co z moim pytaniem? :) Skąd DX wytrzasnął informację o 10440 skoro tank007 nie przyznaje się do takiego zasilania?
Wsadzili w DX 10440, poświeciło 5 sek. to napisali że można tak zasilać :twisted:

A tak na poważnie, to masz naprawdę spore szanse ugotować sterownik przy zasilaniu z 10440.
TMK
Kontakt:

fredek pisze: Wsadzili w DX 10440, poświeciło 5 sek. to napisali że można tak zasilać :twisted:
Też mi wygląda na taki manewr, raczej nie będę ryzykował. Światła na AAA wystarczy, na dłuższe zabawy mam XP-G na 18650.
Pozdrawiam, Tomasz
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Trafna uwaga - od świecenia konkretniejsze mamy inne latarki, a TK-703 czy 701 (u mnie) to kieszonkowe światełko, do tego mocy i tak aż nadto, bardziej bym pomyślał w kwestii zasilania nad wydłużeniem czasu pracy. Ciekawe, czy Sanyo wypuści anonsowane Eneloop XX w wersji AAA i ile będą mieć? 1000 mAh? 1100? Czy ktoś z Was porównywał w małych Tankach aku powiedzmy 750 i 1100 mAh? Była zauważalna różnica w czasie pracy? Bo matematycznie patrząc latarka powinna świecić 45% dłużej.
Pozdrawiam!

Obrazek
ODPOWIEDZ