Wykonanie drivera - prośba o pomoc

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
edek

Wykonanie drivera - prośba o pomoc

Post autor: edek »

Witam
Wpadłem na pomysł, aby zrobić sobie w końcu porządną lampkę do roweru. Jest tylko problem - nie znam się na elektronice na tyle, by samemu wymyślać driverki, a nie chcę kupować czegoś gotowego, bo mam skromny budżet. ;)

Docelowo chciałbym zasilić jedną diodę Cree Q5 (chyba że inna lepsza w podobnym przedziale cenowym) z ogniwa 18650. Prąd max 1A, ale mniejsze tryby byłyby mile widziane. Chłodzenie z połowy radiatora od procka powinno wystarczyć.

I tu moja prośba. Czy ktoś byłby na tyle hojny, aby naprowadzić mnie na schemat takiego sterownika? Może być również jako PWM, byle komponenty dostępne byłe w sklepach w detalu. Całość chciałbym polutować w technice przewlekanej, nie zależy mi na miniaturyzacji.

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

edek

Dzięki. Taki driverek byłby idealny gdyby nie to, że nie mogę nigdzie znaleźć scalaków ;) Są jakieś zamienniki? Najlepiej nie w obudowie smd?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

edek pisze:Dzięki. Taki driverek byłby idealny gdyby nie to, że nie mogę nigdzie znaleźć scalaków ;) Są jakieś zamienniki? Najlepiej nie w obudowie smd?
A których scalaków nie możesz znaleźć?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jak skromny budzet masz? Sterowniki na allegro sa czasem po 18 zl a jak nie to na DXie od 2$ w gore.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
edek

Pyra pisze:A których scalaków nie możesz znaleźć?
AMC7135

A te dwa elementy czarne na płytce stykowej przy diodzie w tamtym temacie z linki to co to?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

edek pisze:
Pyra pisze:A których scalaków nie możesz znaleźć?
AMC7135

A te dwa elementy czarne na płytce stykowej przy diodzie w tamtym temacie z linki to co to?
Chodzi o to zdjęcie?
Obrazek
To dwa tranzystory npn (sc945) załączające zasilanie diody przez rezystory symulujące źródła prądowe (zamiast docelowych AMC)

Co do AMC, to pogadaj z Bocianem lub EdiMem, czasem coś mają...

Pozdrawiam

PS: A będziesz w stanie zaprogramować procesor?
edek

Procek zaprogramuje. Kiedyś bawiłem się kontrolerami ale stwierdziłem że wolę programować PC. A czy te źródła prądowe są tylko w smd?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Są jeszcze w obudowach TO252, ale to też montaż powierzchniowy.

Obawiam się, że najtańszym wyjściem będzie kupno gotowego driverka i przeróbka...

Pozdrawiam
edek

Trudno. Jeżeli nic nie znajdę to trzeba będzie kupić.

A mam takie pytanie: czy poruszaliście może temat drivera na MOS-ach lub podobne? W sensie, że na elementach dostępnych w sklepach internetowych. Wolałbym coś złożyć samemu bo może bym się czegoś nauczył.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie
krzychu_m

Post autor: krzychu_m »

edek pisze:Trudno. Jeżeli nic nie znajdę to trzeba będzie kupić.

A mam takie pytanie: czy poruszaliście może temat drivera na MOS-ach lub podobne? W sensie, że na elementach dostępnych w sklepach internetowych. Wolałbym coś złożyć samemu bo może bym się czegoś nauczył.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie

Witam

Poniżej schemat prostego źródła prądowego zbudowanego i przetestowanego przeze mnie. Wszystkie podzespoły są dostępne w każdym sklepie elektronicznym.

Obrazek

A tutaj widok płytki drukowanej:

Obrazek

Jednak dobrze było by to zasilać z 2 akumulatorów 18650 tak aby zapewnić odpowiedni spadek napięcia.

Prąd można regulować dowolnie od zera do około 1,3 ampera, zresztą bardzo łatwo można to zmienić na inny zakres.

Krzysiek
edek

Do czego tam są 4 wyjścia? Jakim napięciem musi być układ zasilany? I jaką ma sprawność?
krzychu_m

Post autor: krzychu_m »

Do czego tam są 4 wyjścia?
Układ jest podwójny, umożliwia niezależne sterowanie dwoma diodami mocy. Chcąc wpiąć diodę włączamy ją do plusa i do jednego z tranzystorów mocy jak na obrazku poniżej.
Czwarte wyjście to masa, można do czegoś wykorzystać albo i nie ;-)

Obrazek

Jakim napięciem musi być układ zasilany?
Zależy ile diod mocy chcesz wpiąć, jeśli tylko jedna to należy użyć dwóch ogniw 18650 co da nam napięcie od 5,6V do 8,4V. Sam układ scalony z tego co pamiętam może być zasilany napięciem od 3 do 32Volt czyli można by teoretycznie sterować 10 diodami w szeregu przy napięciu zasilania 32V i spadku napięcia na każdej diodzie równym 3 Volty.
I jaką ma sprawność?
Tym większą im mniej napięcia musimy wytracić na tranzystorze mocy. Czyli chcąc zasilić jedną diodę mocy z 2 ogniw 18650 mamy minimalne napięcie 5,6.
W układzie jest już jedna dioda prostownicza (D1,D13) na której odpadnie nam 0,6V. Zakładamy spadek napięcia na diodzie 3V przy prądzie 1A czyli musimy się pozbyć jeszcze 2 voltów, najprościej wstawić w szeregu z zasilaniem 2 lub 3diody prostownicze i powinno być OK. Ale namieszałem :-)

A w procentach to nie potrafię ci odpowiedzieć.

Do układu można podpiąć dodatkowy zewnętrzny potencjometr i płynnie regulować jasność lampki. Jeśli chcesz sterować tylko jedną lampką to nie ma problemu aby jeszcze bardziej zmniejszyć płytkę drukowaną. Płytka jest wykonana w montażu przewlekanym z części które kupisz w każdym sklepie elektronicznym.

Krzysiek
Liro

Post autor: Liro »

A gdyby podłączyć XR-E bezpośrednio do 18650? Zdaje mi się że będzie to całkiem nieźle świecić. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Całkiem nieźle ale raczej krótko :wink:
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ