Najprostsza przetworniczka DC-DC

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Najprostsza przetworniczka DC-DC

Post autor: Manekinen »

Witajcie, jesteście specami od przetworniczek więc może pomożecie mnie biednemu, jestem zielony w tym temacie :)

Potrzebuję _jak_najprostszej_ przetworniczki która z 5V podniesie mi napięcie do 12V. Wydajność pradowa - 5mA w zupełności wystarczy, nawet 1mA styknie ;)

Rozważałem nad powielaczem napięcia dioda-kondensator ale musiałbym zastosować potrójny, no i tak czy siak trzeba to czymś kluczować.

Znalazłem taki zlepek elementów, powiedzcie czy się nada?
Obrazek

Całość ma być smd, wielkość nie jest krytyczna ale dobrze aby była minimalna ilość elementów, bez żadnych zbędnych scalaczków itp - prąd 5mA.

Kondensator 100nF wystarczy na wyjściu? Do tego dodałbym diodę 1N4148, a załączał zwykłym bipolarnym BC847, sterowanie z wyjścia PWM uC, napięcie ograniczane zenerką 12V. Nie wiem jak teraz wyliczyć do tego częstotliwość i dławik? Sprawność nie ma znaczenia, źródło prądu to USB.

A może jest jeszcze prostszy sposób wygenerowania 12V?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zasadnicze pytanie: chcesz zrobić, czy chcesz mieć?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Oczywiście chcę zrobić, taką przetworniczkę chcę umieścić na płytce innego urządzenia które właśnie mam w głowie :)

Podpowiem że te 12V potrzebne jest do podawania na pin reset mikrokontrolera przy programowaniu wysokonapięciowym. Więc żadna stabilizacja czy inne ficzury niepotrzebne :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Według mnie jednym z najprostszych układów i do tego bardzo popularnym i tanim, jest MC34063.
Potrzebujesz układu MC34063 (MC34064), czterech rezystorów, cewki, diody i dwóch kondensatorów elektrolitycznych i jednego ceramicznego.
Sam możesz sobie zaprojektować układ podając oczekiwane parametry pracy. Narzędzie projektowe bardzo ułatwi Ci pracę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ten układ to chyba na samym początku badałem.

Chodzi o to że nie chcę nic komplikować jakimś scalakiem, tak aby każdy mógł sobie zbudować dane urządzenie z elementów które ma pod ręką. Scalaczek ten z resztą jest przeznaczony do o wiele większych prądów i stąd jego skomplikowanie - a ja potrzebuje czegoś najprostszego, trzy elementy na krzyż, nie interesuje mnie sprawność wydajność stabilizacja etc. Kawałek dławika, kondensatora, i diody - generatorem niech będzie procek bo i tak on tam siedzi i ma wolne piny. Chodzi o to że nie mam pojecia jaki dać dławik do jakiej częstotliwości, z resztą jak mi podasz wzory to i tak nie wiele z nich zrozumię :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

OK
Zmierz częstotliwość PWM w Twoim układzie i postaramy się dobrać jakąś cewkę, korekcji napięcia dokonamy przez zmianę współczynnika PWM, powinno dać oczekiwany rezultat.

Pozdrawiam
krzychu_m

Post autor: krzychu_m »

Witam

Podepnę się pod pytanie.
Co to jest Vripple w tym konfiguratorze ?

Potrzebuję jakiejś przetwornicy step up o następujących parametrach:

Vin 8-12V ewentualnie 11-16V
Vout 20V
Iout 0,7-1Amper

Dobrze by było gdyby masa na wejściu i wyjściu była wspólna. Całość ma być zasilana z pakietu 18650.

Czy jest to realne do osiągnięcia na tym układzie scalonym?

Krzysiek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Pyra pisze:OK
Zmierz częstotliwość PWM w Twoim układzie i postaramy się dobrać jakąś cewkę, korekcji napięcia dokonamy przez zmianę współczynnika PWM, powinno dać oczekiwany rezultat.

Pozdrawiam
Wypełnienie i częstotliwość mogę ustawić dowolne. Lepiej chyba wziąć np dławik 10uH czy tam jaki ogólnodostepny który mam własnie pod ręką w smd, i do tego określić częstotliwość itp? Piszesz o korekcji napięcia poprzez wypełnienie, ale jeśli ktos powieli układ a jego elementy będą miały lekko rozjechane wartości i napięcie będzie zbyt niskie lub wysokie... własnie dla tego może dobrze będzie dać po prostu zenerkę 12V i tyle :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Manekinen pisze:Wypełnienie i częstotliwość mogę ustawić dowolne. Lepiej chyba wziąć np dławik 10uH czy tam jaki ogólnodostepny który mam własnie pod ręką w smd, i do tego określić częstotliwość itp?

Obawiam się, że 10µH może nie wystarczyć, już prędzej 100µH.
Częstotliwości to raczej dowolnie nie ustawisz, chyba że z zewnętrznym generatorem
Manekinen pisze:Piszesz o korekcji napięcia poprzez wypełnienie, ale jeśli ktos powieli układ a jego elementy będą miały lekko rozjechane wartości i napięcie będzie zbyt niskie lub wysokie... własnie dla tego może dobrze będzie dać po prostu zenerkę 12V i tyle :)
Korekcję zrobi się tylko na etapie projektowym dając pewien zapas, a zenerka i tak będzie musiała być, bo bez sprzężenia zwrotnego nie zapanujesz nad napięciem.

Pozdrawiam
krudnik

Post autor: krudnik »

A rozważałeś użycie przetwornicy od RS232 ? - układy sprzęgające zwykle wytwarzają 12V z 5V przy minimalnej liczie elementów zewnętrznych. Coś jak MAX323 (kompletny z driverami). Niestety, zwykle są to układy pompy ładunkowej (na kondensatorach), ale parę mA dają. Może też coś na ICL7660.
ODPOWIEDZ