Stabilny układ przetwarzający na 5 diod w szeregu
Stabilny układ przetwarzający na 5 diod w szeregu
przy napięciu wejściowym w zakresie 10,5-30V. (prąd 1 do 1,5A) Czy znacie taki? Eksperymentowałem z MAX16802 i tyłeczek
(dobrze pracuje z 1 do 3 diod)
(dobrze pracuje z 1 do 3 diod)
Ostatnio zmieniony piątek 13 sie 2010, 10:44 przez Liro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Witam
Niestety wybrałeś "nieszczęśliwy" zakres napięć, gdyż zawiera on zarówno napięcie zasilające niższe jak i wyższe od wyjściowego, tak więc konieczna jest przetwornica step up-down (np: SEPIC) lub dwie przetwornice połączone razem, najpierw podnosząca napięcie do progu wyższego niż maksymalne zasilające, a następnie stabilizującą prąd LEDów. Napisałem "nieszczęśliwy" gdyż przetwornice tego typu charakteryzują się relatywnie niskimi sprawnościami nierzadko w okolicach 60%.
Albo zrewidujesz pogląd na ilość LEDów (np. 6 = 2 x 3) albo zakres napięć zasilania.
Pozdrawiam
Niestety wybrałeś "nieszczęśliwy" zakres napięć, gdyż zawiera on zarówno napięcie zasilające niższe jak i wyższe od wyjściowego, tak więc konieczna jest przetwornica step up-down (np: SEPIC) lub dwie przetwornice połączone razem, najpierw podnosząca napięcie do progu wyższego niż maksymalne zasilające, a następnie stabilizującą prąd LEDów. Napisałem "nieszczęśliwy" gdyż przetwornice tego typu charakteryzują się relatywnie niskimi sprawnościami nierzadko w okolicach 60%.
Albo zrewidujesz pogląd na ilość LEDów (np. 6 = 2 x 3) albo zakres napięć zasilania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
No właśnie wiem że zakres kłopotliwy, ale swego czasu byłem tak pewny siebie że zamówiłem u frezerów 10szt. obudów do takiej wersji, oraz szybki z polikarbonatu, pałąki mocujące oringi itp. I tak to sobie leży do dziś (prawie 2 lata) bo nie udało mi się opanować tej przetwornicy.
2 w szeregu odpada bo to mało eleganckie ale teraz przyszło mi do głowy że mogę zastosować 2 przetwornice obok siebie, jedna obsługiwałaby 2 diody a druga pozostałe 3. Tyle że miejsca na elektronikę przewidziałem mało
Odnośnie tych przetwornic UP-DOWN, coś takiego gdzieś funkcjonuje w odniesieniu do power-ledów? Co do maxima parę razy kopałem w data sheetach i wykopałem tego MAX16802 ale on jest tylko dobry na DOWN aż do 1:1, poza tym dostałem próbki innego w śmiesznie malutkiej obudowie (3mm) który pracuje na 2MHz ale jeszcze nie przeprowadziłem testów (ma to być do latareczki z XP-G)
2 w szeregu odpada bo to mało eleganckie ale teraz przyszło mi do głowy że mogę zastosować 2 przetwornice obok siebie, jedna obsługiwałaby 2 diody a druga pozostałe 3. Tyle że miejsca na elektronikę przewidziałem mało
Odnośnie tych przetwornic UP-DOWN, coś takiego gdzieś funkcjonuje w odniesieniu do power-ledów? Co do maxima parę razy kopałem w data sheetach i wykopałem tego MAX16802 ale on jest tylko dobry na DOWN aż do 1:1, poza tym dostałem próbki innego w śmiesznie malutkiej obudowie (3mm) który pracuje na 2MHz ale jeszcze nie przeprowadziłem testów (ma to być do latareczki z XP-G)
- Calineczka
- Kontakt:
hmm, na szybko max16818
np. str. 10ta
tego 16802 wg. jakiego schematu skleciłeś? Bo wydaje się na pierwszy rzut oka że powinien byc ok....
np. str. 10ta
tego 16802 wg. jakiego schematu skleciłeś? Bo wydaje się na pierwszy rzut oka że powinien byc ok....
Użyłem konfiguracji Flybak ze str. 12 manuala. Testowany był też Buck ale z gorszym rezultatem co do stabilności. Niestety wbrew opisowi "The total LED voltage can be
lower or higher than the input voltage", to higher nie bardzo działa (może do 1V). Układ to w sumie klasyczny current mode, zaletą jest niska wymagana wartość R5 przez co nadaje się na duże prądy.
16818 odstrasza mnie nieco komplikacją...
lower or higher than the input voltage", to higher nie bardzo działa (może do 1V). Układ to w sumie klasyczny current mode, zaletą jest niska wymagana wartość R5 przez co nadaje się na duże prądy.
16818 odstrasza mnie nieco komplikacją...
- Calineczka
- Kontakt:
Liro, teraz to mi zabraknie czasu na poszukiwania, ale na szybko, przyszło mi do głowy, że mógł byś zamiast stosowac jakis super dedykowany driver led zastosowac po prostu jakiś step up/down ustawiajac napięcie nieco powyzej nap. LED-ów (np. 5*4=20V) i...dostawić szeregowo kilka AMC-ków (same AMC7135 równolegle). AMC jest do 6V ale zasilanie płytki z nimi mógł byś wziąć z...jednej diody, traktując ją jako stabilizator. Te ok. 3,6V spadku nap. na LED-zie zasili AMC-ki a sam AMC7135 wystabilizuje Ci prąd ledów. Pyra rysował taki schemacik, gdzie ledy są zasilane z nap. wyższego niż dopuszczalne dla AMC-ków ale AMC-ki są zasilane z Vf leda.Jednego. W miarę jasno napisałem? Chyba łatwiej będzie znaleźć taką przetwornicę?
Ciekawa koncepcja warta przemyślenia.
Wczoraj w nocy roztrząsając temat odkryłem jednak poważną wadę mojej przetwornicy, użyłem cewek o zbyt małej indukcyjności mimo to od bitych 2 lat intensywnego używania, reflektorki wykazują 100% niezawodności Być może wraz z właściwą indukcyjnością funkcja UP się wyklaruje? Bo ja to z teorii jestem raczej noga Trzeba poczekać, sample odpowiednich cewek dzisiaj wysłane od producenta (niestety z Indonezji).
Wczoraj w nocy roztrząsając temat odkryłem jednak poważną wadę mojej przetwornicy, użyłem cewek o zbyt małej indukcyjności mimo to od bitych 2 lat intensywnego używania, reflektorki wykazują 100% niezawodności Być może wraz z właściwą indukcyjnością funkcja UP się wyklaruje? Bo ja to z teorii jestem raczej noga Trzeba poczekać, sample odpowiednich cewek dzisiaj wysłane od producenta (niestety z Indonezji).