luxeon-y w samochodzie

co i jak zrobiłem...
adamstefaniak

luxeon-y w samochodzie

Post autor: adamstefaniak »

naszedl mnie ostatnio pomysl zeby zrobic sobie w samochodzie swiatla do jazdy w dzien oparte na diodach luxeon. wiem ze diody na 12V nie wystepuja i potrzebne sa drivery aby to wszystko chdzilo. czy macie jakies propozycje jak to podlaczyc zeby zadzilalo na 12V
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba gdzieś Bocian opisywał jak sobie takie lampki zrobił.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

A widzisz są diody na 11-12V http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5876 lecz alternator wytwarza coś koło 14V i przydało by się to jakoś stabilizować do 12V tak będzie najbezpieczniej. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie kilku diod mocy, a od kolegi Edima kupisz do tego driver ( jak dobrze pamiętam miał chyba takie które przy zasilaniu 12-15V pozwala podłączyć 3szt. diod do jednego drivera. Oczywiście trzeba pomyśleć o odpowiednim chłodzeniu tego bo inaczej diodki się usmażą.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

adamstefaniak, proszę http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8 czy wszystko trzeba szukać za kogoś?
adamstefaniak

dzieki kolego za pomoc. szukalem ale nie znalazlem tobie poszlo ino myk bo znasz forum lepiej niz ja
Awatar użytkownika
night_82

szukałem tego dobrze pół godziny, wiedziałem ze gdzieś jest, a już myslałem ze usunięte a było na kolejnej stronie w śrud tematów, ale ważne że jest
adamstefaniak

jeszcze tylko jedno, jakis schemacik do tego jak to podlaczyc i jakie elementy zostaly uzyte, ale ma to byc tak jak pisalem najprostsze rozwiazanie czyli dioda i jakis ukladzik
Awatar użytkownika
night_82

driver mozesz kupić lub sam zrobić, a diody najlepiej łączyc szeregowo, radzę wuażnie przeczytać ten artykół gdyż jest tam w zmianka o homologacji, bo chyba niechciałbyś płacić mandatu za lampy które niespełniają normy i je zdejmować na trasie
adamstefaniak

odnosnie spraw homologacji oswietlenia w samochodach jestem na bierzaco mam lampki obrysowe ktore sa uznane za nielegalne. warunkiem ich legalnego posidania sa fabryczne lampki i w fabrycznym miejscu. a wracajac do diod gdzie mozna kupic bo nigdy sie nie spotkalem w zednym sklepie elektronicznym. ewentualnie mozna prosic schemat tej najprostszej wersji

czy te ukladu sa dobre:

http://www.trytonik.aplus.pl/product_in ... ucts_id=85

i czy te diody moga byc

http://www.trytonik.aplus.pl/product_in ... ucts_id=44
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Driver może być ale wprowadzi poważne ograniczenia prąd w obwodzie 350mA oraz 2 LEDy max. Lepiej z Edimem zagadać i może coś doradzi ale nie wiem szczerze czy na driverze da radę (przy niewiadomej kondycji instalacji elektrycznej w aucie) dać 3 diody w szereg i żeby jeszcze dostały rozsądną dawkę prądu. LEDów które pokazałeś nie polecam (słaba wydajność, stare modele emiterów). Po dłuższym czasie użytkowania mogę powiedzieć że 3 LEDy EDEW-KLC8-B3 z kolimatorami eliptycznymi @1A to za dużo! Można to praktycznie włączyć gdy światło na zewnątrz jest intensywne (inaczej oślepia z naprzeciwka, niektórzy mrygają). Myślę że mojej konfiguracji najrozsądniej byłoby dać w emitery max. 700mA Ewentualnie po dwa emitery na stronę @1A. Ja mam najprostrzą możliwą metodę zasilania to jest poprzez potencjometr wysokiej mocy (drutowy radziecki :wink:)
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ