optyka SPOT do SST90 i XP-G
- Calineczka
- Kontakt:
optyka SPOT do SST90 i XP-G
Panowie, poszukuję jak najwęższej optyki do SST90 jak i XP-G. Znacie jakieś sprawdzone źródło? Którą z optyk byście doradzili? Docelowo ma służyć do komunikacji pod wodą.....
- LightLover
- Calineczka
- Kontakt:
- Hans Trans
- Calineczka
- Kontakt:
Z masową produkcją może być problem, mam jedną max. 2szt. (jest to soczewka świateł mijania od Opla Calibry) Hans Trans mnie zaniepokoił swoim bystrym spostrzeżeniem (i niestety wydaje mi się że ma rację) Z kolei nie widzę jakoś zasłonięcia wystającego cycka soczewki asferycznej szklaną szybką (punktowy nacisk na środek szyby)
Sometimes darkness can show you the light
Cali, w projekcie Maga na SST-90 użyłem tej soczewki. Sprawdza się całkiem nieźle. Ma krótką ogniskową, poniżej 35mm, co sprawia, że bardzo mało światła z emitera omija optykę bokiem.Calineczka pisze:hmm, a trenowaliście jakąś z SSt90
Porównywałem też soczewkę od reflektora samochodowego, jest większa, 60-kilka mm, ale ogniskowa jest bardzo duża. Ponad 50mm. Skupienie promienia większe, tyle, że połowa światła się marnuje, nie trafia w optykę z racji sporej odległości LEDa od soczewki.
P.S.
Mam jedną nową soczewkę z KAI w nadmiarze, jeśli jesteś zainteresowany, daj znać.
- Calineczka
- Kontakt: