Tank007 M20 Magnetizm

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Tank007 M20 Magnetizm

Post autor: Pyra »

Witam
Jakiś czas temu nabyłem latarkę Tank007 M20 Magnetism, z myślą o wożeniu w aucie, bo jest tam do czego przykleić. Tank007 M20
Obrazek
Obrazek
Latareczka jest stosunkowo mała, porównywalna do Akoray-106 lub Ultrafire C3, ale od nich krótsza lecz nieco większej średnicy, raptem około 2mm.
Latareczka zasadniczo składa się z trzech części: głowicy zawierającej wszystko co ważne, body oraz dodatkowej nakrętki na dupkę, zawierającej magnes i mocowanie do smyczki.

Obrazek
Obrazek
Wykonie poprawne, żadnych zadziorów na gwintach (pokryte anodyzacją), o-ringi dobrze spasowane, wszystko nasmarowane i działające bez zacięć. Ciekawostką może być to, że wyjmowanie baterii, wiąże się z: a- wytrząśnięciem baterii, b- odkręceniem nakrętki z magnesem, gdyż magnes dość dobrze ją trzyma w body.
Zaraz po rozpakowaniu wsadziłem akumulatorek i zacząłem zabawę, gdyż do tej pory nie posiadałem "twista". Ze startem nie było najmniejszych problemów. Latareczka zmienia tryby w kolejności Hi - Mid - Lo - Strobo - SOS (nadawany z kilkudziesięcio sekundową przerwą). Zmiana trybów, po krótkim przystosowaniu, nie stanowi problemów, driverek posiada natychmiastową pamięć ostatniego trybu.
Pewien problem może stanowić stosunkowo długi czas "podtrzymania" przy zmianie trybów i tak, po wyłączeniu latarki musimy odczekać około 15 - 20s w przeciwnym wypadku zapali się w kolejnym trybie, a ja jakoś nie lubię, kiedy po włączeniu latarka mi robi disco.
Producent zdecydował się na reflektor SMO, co w moim odczuciu nie jest szczęśliwym wyborem dla tego rodzaju latarki, gdyż widać artefakty, tu jednak wolał bym OP.
Obrazek
Pomimo tego co widać na zdjęciu, ref jest czysty, no może jeden paproszek....
Ewentualna wymiana, może być jednak kłopotliwa, gdyż nie udało mi się głowicy rozkręcić, podejrzewam klejenie piguły, co przy tym rodzaju włączania, wydaje się logiczne. Co ciekawe, krawędź body nie dotyka do ścieżki, a do mosiężnego pierścienia, który jest w jakiś sposób odizolowany elektrycznie od głowicy.
Obrazek
Body jest pokryte ładną anodyzacją, nie udało mi się jej zarysować nożyczkami w niewidocznej części i nawet upadek z wysokości około 1m na beton, zniosła dzielnie nie ukazując błyszczącego aluminium, no i świeci dalej....
Świeci to to zacnie zauważalnie jaśniej do Romisena RC-G2 w oryginalnej wersji.
Obrazek
Romisen po prawej.
Teraz jak to świeci:
Hi
Obrazek
Mid
Obrazek
Lo
Obrazek

Świecenie na biały sufit, z odległości 1m, ustawienia aparatu to: czas 1/15s; f 5,6; ISO 200 - dotyczy trybów.
Jak na moje skromne odczucia, latareczka wykonana dość dobrze, działająca pewnie (przynajmniej na razie) i warta wydanych pieniędzy.

Pomierzyłem prądy brane z:
Eneloopa AA 1,4V:
Hi - 2,05A
Mid - 0,58A
Lo - 0,078A

LiIon 14500 protected Ultrafire "ogniste" 4,14V
Hi - 0,971A
Mid - 0,233A
Lo - 0,032A

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 01 sie 2010, 13:53 przez Pyra, łącznie zmieniany 2 razy.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Można poprosić o prądy dla R6 i 14500?
Edit: Fotki były robione dla R6 czy 14500?
Ostatnio zmieniony sobota 31 lip 2010, 23:32 przez barney, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

I jeszcze pomiar jasności w czasie jeśli można ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Niestety pomiar prądów jest dość trudny ze względu na dojście do pól pomiarowych, postaram się coś wykombinować.
Pomiary dla AA Eneloop.
Brak "jasnościomierza" więc charakterystykę też mogę tylko zrobić na ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dołożyłem prądy pobierane z aku (w pierwszym poście).
W związku z podobieństwem prądów do RC-G2 w trybie Hi, przypuszczam, że siedzi tam jednak dioda Q2 jak w opisie....

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 01 sie 2010, 13:40 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

A można prosić jeszcze o pomiar dla Li-ion ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Z duszą na ramieniu a sercem w gardle ;) zaryzykowałem jednak LiIona. Przetrzymał :)
Wydaje mi się, że z LiIona świeci troszkę jaśniej.... :roll:
Z drugiej strony, wiadomo, że przetwornice działające w zakresie Vin ~ Vout mają niższą sprawność niż dla reszty napięć, więc może to być złudzenie...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ