Jak rozebrać ogniwo 18650 ?
Jak rozebrać ogniwo 18650 ?
Witajcie panowie.
Potrzebuję ogniwa 18650, a dokładnie ogniwa bez metalowej rurki, czyli naszej obudowy. Jak bezproblemowo rozebrać 18650, takie które nie ma zabezpieczeń ? Cięzko jest to wykonać samemu w domu ?
Ogólnie potrzebuję do zewnętrznej ładowarki ogniwa, z komórek pojemności niewielkie i drogie a takie 2200 można mieć za parę zł.
Proszę o wskzówki.
Potrzebuję ogniwa 18650, a dokładnie ogniwa bez metalowej rurki, czyli naszej obudowy. Jak bezproblemowo rozebrać 18650, takie które nie ma zabezpieczeń ? Cięzko jest to wykonać samemu w domu ?
Ogólnie potrzebuję do zewnętrznej ładowarki ogniwa, z komórek pojemności niewielkie i drogie a takie 2200 można mieć za parę zł.
Proszę o wskzówki.
Czegoś nie zrozumiałem chyba ? Chcesz oskubać ogniwo Li-ION z obudowy ?
A dłoni nie szkoda ? Mieszkania też jak się ogniwo zapali ?
Przecież to najszybsza droga do zrobienia zwarcia, nie wspominając już o tym że takie gołe ogniwo raczej nie będzie działać.
A w ogóle jaki jest powód dla którego musisz je oskubać ? Nie mieści się czy jak ?
A dłoni nie szkoda ? Mieszkania też jak się ogniwo zapali ?
Przecież to najszybsza droga do zrobienia zwarcia, nie wspominając już o tym że takie gołe ogniwo raczej nie będzie działać.
A w ogóle jaki jest powód dla którego musisz je oskubać ? Nie mieści się czy jak ?
Witaj.
Z tego co przeglądałem internet, ogniwo 18650 składa się z metalowej tulejki, czyli naszej obudowy, a wewnątrz tej metalowej obudowy, mamy zwinięty akumulator, który można wyjąć i rozłożyć "na płasko". Widziałem nawet fotografię jak ktoś to robił na WWW i po wyjęciu otrzymywał AKKU które można dalej wykorzystywać. A dlaczego chcę rozebrać ? Ładowarka którą posiadam jest wytworem solarnym i potrzebuje płaskiego ogniwa.
Z tego co przeglądałem internet, ogniwo 18650 składa się z metalowej tulejki, czyli naszej obudowy, a wewnątrz tej metalowej obudowy, mamy zwinięty akumulator, który można wyjąć i rozłożyć "na płasko". Widziałem nawet fotografię jak ktoś to robił na WWW i po wyjęciu otrzymywał AKKU które można dalej wykorzystywać. A dlaczego chcę rozebrać ? Ładowarka którą posiadam jest wytworem solarnym i potrzebuje płaskiego ogniwa.
ILPT
Prościej Ci będzie poszukać ogniwo LiPol, które w zdecydowanej większości jest płaskie, a parametry charakterystyczne ma identyczne. Możesz też łatwiej dobrać wymiary, gdyż jest tego od koloru do wyboru.
Rozbieranie ogniw LiIon, to raczej można potraktować jako ciekawostkę.
Pozdrawiam
Rozbieranie ogniw LiIon, to raczej można potraktować jako ciekawostkę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ja tylko zapytałem.lennin pisze:Rozbieraj, rozbieraj Jak wiesz lit pomiędzy przekładkami jest. W kontakcie z potem będziesz miał bardzo gorąco. Ludzie myślcie zanim coś zrobicie! Jak zobaczysz chodzących po rozżarzonych węglach na ww tez wleziesz w ognisko?
Widziałem operację na stronie WWW, w której to ogniwo w środku było "zwitkiem" , zaprasowanym na bokach i możliwym do wykorzystania bez zewnętrznej obudowy. Dlatego zapytałem. Może ktoś miał jakiś inny tym, model itp.
Witam wszystkich Szanownych forumowiczów
jako ciekawostka co się dzieje z połączenia litu z wodą (potem )
http://www.youtube.com/watch?v=WOsOQ3uAaVM
jako ciekawostka co się dzieje z połączenia litu z wodą (potem )
http://www.youtube.com/watch?v=WOsOQ3uAaVM
Pozdrawiam
Zmobilizowaliscie mnie zeby rozebrac 18650, mam tego caly kartonik do wyrzucenia
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Ej ej ej, fluxor, ja stanowczo odradzam! Cylindryczny kształt metalowej obudowy tworzy bombę, nie wspominając o obrzyganiu całego ciała płonącym litem. Ja raz rozbierałem zwykłą baterię 9V w celu pozyskania 6 baterii AAA. Podczas odginania blaszki zwarłem + z - i jedna z celi AAA wybuchła, wyrzucając z cylindra ten jakby "rdzeń". Miałem szczęście, że ten swego rodzaju pocisk minął moją głowę i walnął w sufit, na nie w moje oko, którego pewnie już by nie było.
skaktus, mógłbyś podać stronę gdzie to pokazywali? Ciekaw jestem jak się do tego zabrali w ogóle.
Pozdrawiam,
volt
skaktus, mógłbyś podać stronę gdzie to pokazywali? Ciekaw jestem jak się do tego zabrali w ogóle.
Pozdrawiam,
volt
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Zdjęcie rozbrojonego 18650
KLIK
KLIK
Witam
Tylko, że mi to wygląda na ogniwo nie złożone, a nie na rozebrane
Świadczyć może o tym brak śladów obróbki na obudowie oraz uszczelce wieczka, ponadto nie widać śladu zgrzewów na wystającym pasku i podejrzanie równo jest ucięty....
Pozdrawiam
Tylko, że mi to wygląda na ogniwo nie złożone, a nie na rozebrane
Świadczyć może o tym brak śladów obróbki na obudowie oraz uszczelce wieczka, ponadto nie widać śladu zgrzewów na wystającym pasku i podejrzanie równo jest ucięty....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
-