Regeneracja reflektorkow.

co i jak zrobiłem...
Hoffer007

Regeneracja reflektorkow.

Post autor: Hoffer007 »

Witam, dzisiaj znalazlem w piwnicy kilka plastikowych reflektorkow i wygladaja calkiem ciekawie, maja różne wymiary napewno mi sie przydadza, tylko niestety nie wygladaja za dobrze, sa porysowane sa otarcia.
Pomyslalem zeby je naprawic - odmalowac?
Co myslicie zeby przejechac je papierem 1200 i później podgrzac suszarką i później psiknąć sprayem chrom?
Jest to dobra farba? bedzie to odbijac dobrze swiatelko?
Moze juz tak ktos robil?
Gdzies czytalem zeby powierzchnia byla dobrze wyczyszczona odtluszczona i lekko podgrzana i ze wtedy jest super?

Jesli nikt tego nie robil to sam kupie farbke i to sprawdze :)
Moze przynajmniej raz sie przydam na cos.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ja kupiłem sobie taki spray bo chciałem se polepszyć, tzn. sam wytoczyłem reflektor z alu, potem go wypolerowałem i pomalowałem tym nieszczęsnym sprayem. Efekt do bani to nie będzie wyglądało jak nakrywka od farby, powierzchnia jest szara a nie chromowa i dużo jej brakuje do zadowalającego efektu. Nie wiem, może coś źle robiłem, w moim przypadku nie podgrzewałem malowanego elementu ale za to próbowałem nanosić kilka cienkich warstw, następnie jedną grubszą i też kicha więc sobie odpuściłem. W twoim przypadku też nie będzie ciekawie bo żeby plastik dobrze wypolerować to nieźle będziesz się musiał nakombinować gdyż nie mogą zostać choćby najmniejsze nierówności a osiągnąć to w plastiku jest trudno. Będą grudki na powierzchni to cała robota na marne.
Hoffer007

DZieki za odp. Ale jak farbka bedzie kosztowac tyle samo co inne kolory to kupiejedna i to sprawdze. moze akurat mi cos łapnie.

Mozesz jeszcze powiedziec z jakiej firmy miales puszke?
kupie inna i juz bedziemy wiedzieli czy te farby roznych producentow nam sie przydadza.
Awatar użytkownika
midi

Ja kupiłem farbę firmy DECO COLOR chrom effect :evil: .
Hoffer007

Wydaje mi sie ze u mnie w prakitkerze tez jest ta firma ale pojade gdzies do obi i tam poszukam.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nie lepiej w motoryzacyjnym :) ewentualnie w sklepie z lakierami samochodowymi?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
madmun

Post autor: madmun »

Hofffer007 - weź też pod uwagę że jak chcesz uzyskać dobry efekt to musisz kupić podkład do plastiku na to zwykła farba w puszce do metalu i jak chcesz połysk to jeszcze bez bezbarwny lakier-połysk, oczywiście papier ścierny o jak najmniejszej gradacji i denaturat do oczyszczenia/spirytus. Inne rozpuszczalnik Ci rozpuszczą reflektor np Aceton więc uwążaj czym czyścisz :wink:

Farba do metalu bez podkładu się będzie chu.... trzymała , może odpryskiwać , spływać itp

http://sztukateria.abc24.pl/default.asp ... pro=121993 - połysk - fachowo (warsztaty kupują w puszkach akrylowe syfy do robienia połysku )
http://motoprodukty.pl/product_info.php ... cts_id=752 - podkład

Poza tym tak jak kolega midi pisał to je trudna rzecz do polerowania ..... Z kładzeniem połysku na lakier to bym się przeszedł do lakiernika za piwo Ci pomaluje :mrgreen:

hmm ciekawostka http://moto.allegro.pl/item315447938_la ... 300ml.html

Mogą Ci nabić dowolnym kolorem :twisted: i jeszcze to farby DuPonta ciekawe

ed. Gdyś wiedział na 100% że chce Ci się bawić w odnawianie plastikowych refów to może się przejdz do lakiernika i wypytaj co trzeba zrobić doładnie aby ref jak najlepiej odbijał swiatło
Hoffer007

Podklad mam taki lakier do zderzakow.

Nie wiem czy to ma sens taka zabawa :/

Ale mam jeden metalowy średnica 7,5cm idealnie nadaje sie do wymiany w mojej duzej latarce.

Tylko ze to jest metal matowy i nie wiem co z tym zrobic?
Z tym bym sie pobawił.
madmun

Post autor: madmun »

bierzesz papier scierny 1200 1600 i tak dalej do najwiekszego miskę wody i jedziesz :) potem pasta polerska na błysk , midi chyba coś takiego robił
Hoffer007

Tylko jak to jechalem papierem 1200 wodnym w wodzie to to robi sie bardzo ładne matowe szare gladkie, zero polysku.
Chyba ze trzeba jeszcze tym papierem 1600 a jakiej pastu uzyc? mam taka samochodowa K2
Awatar użytkownika
piXelRider

Post autor: piXelRider »

Co do szlifowania: ręcznie to trochę roboty* :/ Ja ostatnio wyszlifowałem ręcznie kawałek aluminium: 400, 800, 1000, 2000, szmatka - można się nawet zobaczyć w odbiciu, ale nadal widać rysy od papieru, a raczej od zebranego przez papier materiału. Zeby uzyskać przyzwoity efekt, należałoby pojechać to jeszcze np. filcem i właśnie pastą polerską - w domu miałem kiedyś taką zieloną - mosiądz dało radę tym zrobić na lustro :)
Awatar użytkownika
lennin

No to sie nazywa chyba pasta diamentowa. Z upodobaniem poleruje nią szybki od telefonów jak już nic nie widać na wyswietlaczu od rys. Efekt zawsze niesamowity. Najpierw topie ja i nasączam kawałek filcu i potem ruchami okreznymi tre do upadłego:D Na koniec flanelką ostanie szlify i mamy lustro ;)
Ostatnio zmieniony sobota 01 mar 2008, 15:39 przez lennin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Mam taką pastę ( zieloną ) i używam w swoich projektach, daje radę.
Hoffer007

Aha chyba wiem o jaka chodzi.

A powiedzcie mi jeszcze jaki rodzaj filcu ?
MAm kawalek filcu kiedys wycinalem z niego podctawki pod meble :D
Ale wydaje mi sie ze on bedzie za twardy / za szorstki do takiej polerki ma grubosc ok 8mm
Awatar użytkownika
lennin

I tak używam tylko rogu mój ma z 5mm grubości. Sztywny jest fakt. Końcowe wykonczenie flanelką robie umoczoną w pascie. Filcem to wstepbne polerowanie. Przygotuj sie na niezły bałagan. Pasta i aluminium równa sie szara lepka maź przylegająca do wszystkiego co możliwe. Nie wiem jak to z paltikiem ale pewnie zielono bedzie wszędzie :mrgreen:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ