Romisen RC-A4 i Romisen RC-N3 problem ze sterownikiem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Marian

Romisen RC-A4 i Romisen RC-N3 problem ze sterownikiem

Post autor: Marian »

W obydwu wyżej wspomnianych Romisenach jest prawdopodobnie ten sam sterownik. Te same tryby: high, low i strobo. Z 16340 pobierają ten sam prąd . Oba mają dość nieciekawą przypadłość. Mianowicie po odpaleniu latarki i jej wyłączeniu i ponownym włączeniu zmienia się tryb na kolejny. Po wyłączeniu latarki i odczekaniu ok. 40 sekund, włączamy i startuje w high (bez zmiany trybu na kolejny). Co może być przyczyną. Czyżby odpowiedzialny jest za to jakiś kondensator i błąd w oprogramowaniu? Jak usunąć tą pseudo pamięć?. Jak potrzebne zdjęcia mogę dobrać się do drajwerka.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niestety ale wiele latarek tak ma. Trudno mi dokładnie określić wartości, ale możesz poeksperymentować z pojemnością kondensatora podtrzymującego zasilanie procka, trzeba by go zmniejszyć powiedzmy 5 - 10x. Jeśli jest wymagany tak długi czas przerwy, to sądzę, że jest to jakiś PIC, bo one mają znikomy pobór prądu.
Ja miałem identyczną sytuację z Akoray 106, ale tam nawet na drugi dzień się budziła w kolejnym trybie, a że był tam ATtiny13 to napisałem nowy soft, bo akurat znam trochę ten procesor.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marian

Pyra a czy ten kondensator jest w ogóle potrzebny jeżeli nie chciałbym mieć jakiejkolwiek pamięci? Po prostu startuje w high, potem zmieniam tryb jeżeli jest taka potrzeba i następny start zaczyna się od high.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Marian pisze:Pyra a czy ten kondensator jest w ogóle potrzebny jeżeli nie chciałbym mieć jakiejkolwiek pamięci? Po prostu startuje w high, potem zmieniam tryb jeżeli jest taka potrzeba i następny start zaczyna się od high.
Witam
Ten kondensator jest potrzebny do zmiany trybów a nie pamięci, chodzi o to, żeby procesor robił swoje w momencie krótkiego zaniku zasilania (kilk), czyli przełączał tryby. Podtrzymanie jest potrzebne na 1 góra 2s, po trym czasie procesor przestaje pracować i "uznaje" że latarka została wyłączona. Pamięć to zupełnie inna bajka

Pozdrawiam
Marian

Tak właśnie myślałem. Jakby wywalić ten kondensator to byłaby bez trybowa.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Marian pisze:Tak właśnie myślałem. Jakby wywalić ten kondensator to byłaby bez trybowa.
Tylko mógł by wystąpić mały problem, w pewnych warunkach mogły by się zmienić tryby bez wpływu użytkownika, lepiej tam kondensator wlutować, ale rzędu 100nF

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ