Fenix P1D CE umarł

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
radek

Fenix P1D CE umarł

Post autor: radek »

Witam,mam a właściwie miałem fenixa P1D CE premium Q5,usiadłem przy stoliku w krótkich spodenkach,wypadł z kieszeni z wysokości nie większej niż 50cm na kostkę brukową,nic z zewnątrz się nie uszkodziło,żadnej rysy,lekkie puk o glebę i nie świeci. Z tąd moje pytanie o podjęcie się naprawy sentymentalnej dla mnie latareczki,zainteresowane chęcia pomocy osoby proszę o kontakt lub ewent.sugestie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

radek, witaj.
Potrafisz ją rozkręcić? Dostać się do sterownika? Baterię wykluczyłeś?
radek

Witaj Calineczka,tak baterię wykluczyłem,udało mi się z reflektora wykręcić walec z gwintami z alu od dołu styk do baterii na górze dioda,dalej nie idzie:( Byłbyś w stanie odpłatnie podjąć się wskrzeszenia mojego malucha?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

radek, tylko że prawdopodobnie trzeba będzie inny sterownik wsadzić, o ile pamiętam oryg. jest zaklejony a i elektronika nietypowa, o ile pamiętam nie akceptuje do końca ładowalnych CR123 (3,6V) a jedynie Cr123, 3,0V. Oile dopuszczasz możliwośćczy koniecznośc wymiany elektroniki i masz cierpliwość to możemy spróbować. Cierpliwość bo niebawem ponownie zostanę tatą i spodziewam się cięzkich dni i nocy... ;-)
radek

Gratuluje potomstwa niech zdrowe rosną,niesamowite szczęście. a z fenixem to mogłem go chyba powoli popsuć ponieważ używałem w nim AW te czarne akusy a one są właśnie 3,6 lub 3,7V,ale świeciła na nich super co najmniej pół roku,popsuła się podczas upadku,masz racje dół przy styku baterii jest zaklejony,od góry tylko dwa kabelki widoczne i dioda też oblana jakimś białym klejem i przyklejone,na razie mam czym przyswiecać,czas naprawy nie gra roli jeżeli byś mógł się podjąć wsadzenia tam czegoś przyjemnego dla oka jestem za i poczekam cierpliwie:) grunt aby świeciła,szkoda jej bo to mały jednorożec:) pozdrawiam

[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 11:29 ]
Tak to wygląda:)

[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 11:30 ]
takie cuś

[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 11:32 ]
drugie

[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 11:33 ]
wewnątrz
Załączniki
takie cuś
takie cuś
DSC01050.JPG (155.1 KiB) Przejrzano 258 razy
drugie
drugie
DSC01051.JPG (141.78 KiB) Przejrzano 257 razy
i trzecie
i trzecie
DSC01052.JPG (134.82 KiB) Przejrzano 256 razy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

radek pisze:Gratuluje potomstwa niech zdrowe rosną,niesamowite szczęście
dzięki :mrgreen:
Ja też mam sentyment do tej lampki bo to była pierwsza markowa latarka jaką zakupiłem, droga była i strasznie długo się do niej zbierałem. Dostała ją w prezencie moja Żonka, i już niejedną osobę zdziwiła np. podczas jakiejś imprezy integracyjnej koło lasu.... ;-)

Żonka ma czarną ;-)

Ok, spróbuję zatem, zobaczę oryg. sterownik ale mi uśmiecha się tam bardziej taki z softem Df, ale to pomyślimy co zrobić jak wybebeszę, omierzę....może leda byś sobie zafundował nowszego...pomyślimy.
Kontakt via PW pliz ;-)
radek

Witam wysłałem na priva wiadomość ale nie wiem czy doszła,w skrzynce wysłanych mam pusto,nie wiem czy są archiwizowane wiadomości,proszę abys dał znać czy doszło:) pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy

[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 18:46 ]
Witam doszła twoja wiadomość,wysłałem dwie na priv ale wiszą w pozycji do wysłania,nie wiem co jest:( Poproszę dane na priv do wysyłki,pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...na skutek upadku z jednej z dwóch płytek(z MCU) oderwała sie maleńka cewka. Sama przetwornica pracowała poprawnie. Sterownik wymieniony na ten z softem by Df :
http://flagiusz.republika.pl/flashlight ... ht_10.html
a led na XP-G. Trochę trzeba było się nakombinowac z centrowaniem ale efekt jest ciekawy ;-)
W max dobrze ponad 300 lumenów będzie, robi wrażenie ;-)
ODPOWIEDZ