White Light LED Flashlight + Emergency USB Charger

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Tak sobie czytam i się zastanawiam czy warto:
- tracić czas i energię na ładowanie akumulatorów z USB komputera.
można przecież zrobić to taniej szybciej i lepiej ładowarką np. WF-139

- tracić czas i energię i pieniądze na zakupy kolejnych aku "byletanich" które niedługo i tak wylądują w koszu.
można przecież kupić raz i dobrze np. AW 2600mAh, lub AW 2200mAh i mieć święty spokój na parę lat.

Odzyskany czas, energię i pieniądze przeznaczyć na dobry film, książkę czy wypad z dziewczyną w jakieś fajne miejsce.
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

No wiesz AW kosztuje dosyć dużo do tego dochodzi przesyłka, w DX można kupić tanio do tego z darmową wysyłką. Nie używam 18650 jakoś szczególnie często, finanse też się liczą ;)
Komputer u mnie podłączony jest do sieci cały czas, napięcie na USB jest również non stop.

Ładowarkę pewnie zakupię ale przydałoby się coś ala BC700 do tych 18650, BC700 służy mi od lat i świetnie się sprawdza, choć niestety coraz więcej urządzeń ma wbudowane aku(aparat, mp3...) W zwykłych ładowarkach brakuje mi pomiaru pojemności akumulatorów, lubię znać ich stan...

Masz jakieś doświadczenia z aku kupionymi w DX?
Na prawdę są takie kiepskie i szybko się zużywają?
Kris_1

zgf1 pisze:..... Masz jakieś doświadczenia z aku kupionymi w DX?
Na prawdę są takie kiepskie i szybko się zużywają?
Właśnie dlatego napisałem to, co wyżej. Po prostu przerabiałem to już dwukrotnie. Teraz jak tylko mogę to wymieniam na AW. Kilka razy niespodziewanie zabrakło mi światła, mimo że przed wyjazdem przygotowałem sprzęt.
I nie tylko w świecie światełkowym. To co tanie i do wszystkiego jest ..... wiadomo.
Z produktami z DX to loteria. Brak powtarzalności, a i tak jest to z reguły baza do własnych przeróbek.
AW, JETBeam - to również produkty w Chinach robione. Płaci się za jakość; a czasami warto.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

zgf1 chyba problem jest z tym oryginalnym akumulatorkiem "2200 mAh" ładował się 17 h :o , pomęczę go jeszcze w późniejszym terminie ale prawdopodobnie nadaje się do kosza. Inny aku 18650 już sporo przechodzony, który wyświecił ok. 0.7 Ah naładował się w backupie w ~3 h, to już akceptowalny wynik. Backup ładuje mi aku do 4.13V.

TrustFire 18650 3.7V 2500mAh zmierzyłem już 1 szt., najpierw ładowanie prądem 1A, później rozładowanie 0.5A do 3V: wynik 2059 mAh, jak na pierwsze ładowanie i rozładowanie nie jest źle, zmierzę jeszcze drugą sztukę ale wynik dopiero jutro ;)

Kris_1 Normalnie używam http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.20392, wszystkie mają deklarowaną pojemność 2400 mAh +/- 100 mAh, do backupu się nie nadają przez protekcję, są trochę za długie.
Kris_1

Przed chwilą sprawdziłem na moim egzemplarzu różne bateryjki i tak:
- AW 2200mAh protected - wchodzi
- Ultrafire 3000mAh protected (czerwony) - wchodzi
- TrustFire 2400mAh protected (szary) - wchodzi

- AW 2600mAh protected - normalnie nie wchodzi, ale wcisnąłem :)
Awatar użytkownika
zgf1

fredek, mój jeszcze rozładowywuje się w Larku.
jak rozładuje to sprawdzę ile się ładuje i jaki prąd.

Napisałem reklamację do DX, wymienia mi aku!
Brawa dla sklepu, świetne podejście do klienta!

Widzę, że masz miernik pojemności aku.
Czy mógłbyś najpierw ogniwo jakieś pewne załadować ładowarką, sprawdzić ile energii zgromadziło, poźniej załadować to samo ogniwo ta ładowarka USB i sprawdzić ile w nim będzie energii. Po prostu chcę wiedzieć czy szybko muszę kupować jakaś dodatkową ładowarkę, jeśli ta USB dobrze będzie ładować to przez raczej dłuższy czas z nią zostanę.

PS.
Jaki masz miernik pojemności?
Ile takie coś kosztuje?
W DX można kupić?
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Co do pomiaru pojemności aku, to mam to http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35190 dla moich potrzeb wystarczy. Co do tych pomiarów to podam ci szybciej (bo już to robię) ale inaczej... naładuję backupem do pełna (4.13V) i doładuję imaxem do 4.2V (i tą pojemność ci podam) a później rozładuję z pomiarem ten drugi aku 2500 mAh prądem 0.5A lub 1A.
Trustfire ogniste z protekcją weszło... ciężko było ale nic nie pękło :)

Dopisane:
Drugi akumulatorek naładowałem do pełna w backupie (4.13V) i wsadziłem do imax-a, doładował 174 mAh do napięcia 4.2V. Potem aku został rozładowany do 3V prądem 1A, wynik 2056 mAh. Też reklamuję ten oryginalny akumulatorek od backupu.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Kris_1 ale mi się wydaje że urządzenie to ma służyć głównie jako backup a nie ładowarka. Też zamówiłem bo bardzo mi się przyda taka przenośna elektrownia do GPS i telefonu.

Co do aku ja jestem bardzo zadowolony z tych z DX, używam niebieskich trustfire 2500 i jestem na razie zadowolony, nie znam pojemności, ale pozwalają na długie świecenie latarki.

Generalnie masz rację - co tanie to drogie i sam się o tym wielokrotnie przekonałem ale czasami się znajdują takie rodzynki jak choćby nożyk sanrenmu które mimo że kosztują niewiele okazują się być całkiem niezłe :).

[ Dodano: 19 Lipiec 2010, 18:30 ]
Do mnie dzisiaj doszedł ten emergency charger.
Przetestowałem oryginalny aku i rzeczywiście strasznie słaby. Nie wiem czy jest sens reklamować, ale jak mają podesłać za darmo coś lepszego to w sumie czemu nie :)

Aku rozładowywałem prądem 1A, pojemność osiągnięta do napięcia 2.7v to 1380 mAh.

Sam charger bardzo fajny, może zrobię swoją reckę jak znajdę chwilkę czasu :).
Ogniste trustfire ciężko ale wchodzą :).
Awatar użytkownika
zgf1

No ja zareklamowałem i przysłali mi kolejne ogniwo. Jest jakieś 30% mocniejsze od pierwszego, więc zadowolony jestem :) Ale trzeba będzie zakupić ogniste za jakiś czas, tym bardziej, że na rower robię oświetlenie więc kilka 18650 przyda się :)
ODPOWIEDZ