diody UV
diody UV
Witam wszystkich serdecznie na forum:))))
mam taki malutki problem.......
Mianowicie poszukuje diod UV o pasmie w zakresie 380nm, ogólnie jest dużo sklepów w internecie gdzie można znaleźć diody UV jednak o dane techniczne bardzo ciężko:((( interesują mnie diody LED lub diody mocy UV....proszę pomóżcie.....
pozdrawiam
P.S. sorki za pisownie ale nie mam polskich liter na klawiaturce.
Edit Pyra: Ale Szift jest?
mam taki malutki problem.......
Mianowicie poszukuje diod UV o pasmie w zakresie 380nm, ogólnie jest dużo sklepów w internecie gdzie można znaleźć diody UV jednak o dane techniczne bardzo ciężko:((( interesują mnie diody LED lub diody mocy UV....proszę pomóżcie.....
pozdrawiam
P.S. sorki za pisownie ale nie mam polskich liter na klawiaturce.
Edit Pyra: Ale Szift jest?
Ostatnio zmieniony piątek 02 lip 2010, 19:25 przez danielg21, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
szukalem na LED-TECH.de tylko ze to strona po niemiecku wiec i z zamowieniem bedzie problem:(( na FARNELL-u niestety nie ma o dlugosci fali 380nm,jest jeden rodzaj diod ale to jest smd ceramiczna o dlugosci fali 375nm,w sumie by sie nadawala ale ciezko bedzie to umiescic w latarce. Szukam czegos na polskich stronach zeby zamowic troszke wieksza ilosc jak oczywiscie trafi sie dobra cena:)szukam takiej na podlozu PCB ale moze byc tez sama dioda,albo ewentualnie diody LED 5mm,wieksza ilosc tez robi efekt.........prosze o pomoc.......
- Calineczka
- Kontakt:
po angielskiemu
a i translator gugla potrafi pomóc, korzystałeś?
a i translator gugla potrafi pomóc, korzystałeś?
Wejdź w opcje szukaj na forum, pytałem kiedyś o to co ty. W Polsce Firma Amecam ma takie UV. Jak chcesz skąd indziej to Nichia i inna firma japońska się specjalizuje w nich. Jedno co Ci powiem to bardzo drogi temat. Jak sie dowiedziałem ceny diod dużej mocy to oczy mi z oczodołów wyskoczyły.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Filtra? To nie składowa barw żeby móc "wyfiltrować" to co potrzebujemy. Dioda UV 400nm emituje w zakresie 395-410nm ale główny "pik" jest właśnie na 400nm. Z tego co pamiętam zasilanie diody UV wyższym prądem powoduje lekkie przemieszczenie się charakterystyki promieniowania na niższe długości fali ale to kosztem ciepła, energii oraz niestety żywotności emitera.
Sometimes darkness can show you the light
Nie wiem jaki masz budżet na to, ale jak powiesz jakiej mocy potrzebujesz to powiem Ci w przybliżeniu ile tyś potrzeba na to:)
Co do długości 400nm to nie jest jeszcze zakres widzialny i nie podlega tym samym prawą co "światło"? Co do piku to nie mam pojęcia jaki jest duży więc się nie wypowiadam. A co do przesunięcia zawsze wydawało mi się że idzie to w drugą stronę, tak by wynikało z przerwy energetycznej (jej zmiany w stosunku do temperatury).
Ogólnie power LED UV są bardzo drogie (jak chcesz mieć dobre wartości mocy promieniowania), Lepiej się prezentują diody przewlekane UV, ale tu musisz uważać na sterowanie, bo przecież nie zobaczysz czy Ci dioda mryga, bo ma za gorąco, nie zobaczysz czy strumień spadł.
Co do długości 400nm to nie jest jeszcze zakres widzialny i nie podlega tym samym prawą co "światło"? Co do piku to nie mam pojęcia jaki jest duży więc się nie wypowiadam. A co do przesunięcia zawsze wydawało mi się że idzie to w drugą stronę, tak by wynikało z przerwy energetycznej (jej zmiany w stosunku do temperatury).
Ogólnie power LED UV są bardzo drogie (jak chcesz mieć dobre wartości mocy promieniowania), Lepiej się prezentują diody przewlekane UV, ale tu musisz uważać na sterowanie, bo przecież nie zobaczysz czy Ci dioda mryga, bo ma za gorąco, nie zobaczysz czy strumień spadł.
Na przykładzie specyfikacji zbiorczej LEDów (między innymi UV 400nm) Edison opto (strony 12, 23):
http://www.imperator1st.republika.pl/UV/EDEV.pdf
http://www.imperator1st.republika.pl/UV/EDEV.pdf
Sometimes darkness can show you the light
panowie co myslicie o tym?? http://allegro.pl/item1097338682_dioda_ ... ed_fv.html
chyba nie jest az tak droga co???
chyba nie jest az tak droga co???
danielg21, nie jest droga , pik jest rzeczywiście bardzo wąski i nie osiągniesz długości fali 380nm.
Bocian Lekkie przesunięcie przy wyższych prądach to jednak bardzo lekkie jakieś delta 2nm (w tym przypadku), na rysunku też widać że się charakterystyka nasyca, poza tym jest to przy TJ =25 stopni. Czyli w jakiś sposób ktoś "steruje" temperaturą złącza, poprzez temperaturę otoczenia (jak rozumiem). Jaki jest max prąd dla tej diody, ten 1A? Sądzę że w rzeczywistości nie da się osiągnąć temperatury złącza 25stopni przy 1A.
Bocian Lekkie przesunięcie przy wyższych prądach to jednak bardzo lekkie jakieś delta 2nm (w tym przypadku), na rysunku też widać że się charakterystyka nasyca, poza tym jest to przy TJ =25 stopni. Czyli w jakiś sposób ktoś "steruje" temperaturą złącza, poprzez temperaturę otoczenia (jak rozumiem). Jaki jest max prąd dla tej diody, ten 1A? Sądzę że w rzeczywistości nie da się osiągnąć temperatury złącza 25stopni przy 1A.