oszczędny halogen ośw. podwórko z 1 led 50W..jak?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
kafi

oszczędny halogen ośw. podwórko z 1 led 50W..jak?

Post autor: kafi »

witam
od dłuższego czasu kombinuje jak zrobić mega mocny halogen do oświetlania zimą dużego podwórza przez cale noce codziennie...
do tej pory były to 2, czasem 3 halogeny 500 W
licząc ich świecenie zima po 10 H na dobę można szybko przeliczyć rachunki za prąd:/

zastępczo wykombinowałem zaadaptowany fajny downlight wmontowany pod dachem na dwie energooszczędne świetlówki... zdaje to po części egzamin ale mogło by świecić mocniej

na allegro są halogeny tego typu
http://www.allegro.pl/item999804222_hal ... a_20w.html

ale sami widzicie cenę

Dziś znalazłem na DX coś takiego

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42135

4000LM??? no to musi świecić jak latarnia morska

bawiłem się kumpla taka latarka kilka razy
http://www.allegro.pl/item1093028949_la ... menow.html
to to rzeczywiście świeci jak latarnia morska i ma tylko 3400 LM

ta dioda ma podobno 4000, czy możliwe żeby świeciła mocniej niż HID?

jak to ugryźć?
jak zmontować żeby posłużyło sporo czasu?
jak to zaadaptować do gniazdka 220V?
jakieś przetwornice?
chciałem to wmontować w jakiś malutki halogenik standardowy z supermarketu w których odbłyśnikiem jest te aluminium matowe...
dioda nie potrzebuje odblasku wiec dlatego taka obudową bym się posłużył...
jednak...
pewnie do tego potrzebny jest mega radiator aby odprowadzał ciepło żeby dioda nie padła szybko...
majsterkować lubię lutować umiem ale schematy elektryczne są mi obce:/
czy ktoś by mi wytłumaczył czy da się to ładnie poskładać żeby działało na długo... i jak to zrobić?:) czy w ogóle ma to sens?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Dobrej klasy metalohalogen ma sprawność w granicach 90-110lm/W. Nie ma sensu kombinować z chińskimi LEDami o marnej sprawności przy zasilaniu sieciowym. Założę się, że tego typu LED ma maksymalnie 60-70lm/W, a i tak będzie dobrze, jeśli aż taką.
Jak nie metalohalogen, to palnik ksenonowy. Duże trafo toriodalne, porządny reflektor tzw. "roboczy" (czyli szerokokątny, np. marki Wesem) i możesz jechać na taniej, chińskiej przetwornicy i palnikach, choć markowa da Ci większą sprawność zapewne.
kafi

to fakt ale nawet jesli zastosuje przetwornice z 220 na 12V i taki chinski xenon
pod zarowke h3 swiecący całymi nocami po 10 H to nie wróże zeby to długo działało...

znalazlem taki halogen roboczy
http://www.allegro.pl/item1103893002_we ... _lor4.html
ładnie wygląda ale mały zeby pomiescic przetwornice a na zewnątrz warunki atmosferyczne szybko by uszkodziły zestaw.

podałem tam wyżej linka do halogenu za 600 zł w którym są zastosowane takie mocne diody,
na zdjęciach świeci to rewelacyjnie, więc pomyślałem czemu samemu czegoś takiego nie złożyć... ale tylko z jednej diody

fakt xenon hid pobierał by 35W tylko ale już widzę te padające przetwornice i palniki co kilka dni

jeśli ta dioda ma 60 LM na 1W to przy jej mocy 50W powinna miec koło 3000 LM, wydaje mi się ze to jest i tak świetny wynik... jej zaleta to małe rozmiary, moge zapakować ją w cokolwiek, no i ta deklarowana żywotność 60 000 h

to fakt
http://www.allegro.pl/item1098816975_hq ... lampa.html
taki metalohalogen 150W jest wystarczająco mocny, czy myślisz ze zestaw hid 35w dorówna mocą światła?
cały czas kusi mnie zmontować jakiś zestaw z tą diodą:) chciałbym coś mega mocnego co pobiera do 50W energii, tak żeby można było zastosować kilka takich zestawów w różnych miejscach podwórza, tu 50W tam 50W i sie nazbiera 1 KW na godzine:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
To może inne rozwiązanie. Na DX masz coś takiego 10W 230V LED. Rewelacji nie będzie, ale zakup kilku - kilkunastu sztuk, będzie "do przełknięcia" Diody padną dość szybko, w każdym razie jasność się zmniejszy, bo to jakiś wynalazek z luminoforem na wierzchu, ale potem sukcesywnie można podmieniać diody na MC-E, SSC P7 czy wieloledowe moduły z XP-G lub kilka diod XP-E.
Po prostu trzeba by na początek zmierzyć prądy jakie przetwornica dostarcza do leda i wybrać właściwą konfigurację, a na starcie masz działający zestaw i to dedykowany pod LED.
A to co tak świeci na allegro... no cóż ;) reklama.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kafi

kiedyś pytałem właśnie sprzedawcę odnośnie tego halogenu led tak z ciekawości i własnie ten na zdjęciu to jest ten w cenie 600 zł, podobno tak właśnie świeci

ten link który wysłałeś tego halogenu 10W tez juz widziałem:)
chciałem go kupić ale znalazłem identyczny na allegro i z opisu wynikło ze świeci kiepsko, jak halogen 150 -200W
ciekawe czy można by te diodę 50W wpakować do tego 10W:)

napisałeś ze dioda nie pochodzi zbyt długo.. to jak to jest z ich żywotnością?
no bo skoro co kilka miesięcy trzeba wydać 100 zł na diodę to już lepiej sobie odpuścić i zamontować metalohalogen lub zestaw hid wstawić w obudowę halogenu...
ale z hidem to jestem pewien ze była by zabawa jak nie z wymianą palników to z przetwornicami chodzącymi całe noce kilka miesięcy...
myślałem ze takie diody są bezawaryjne:/

http://www.allegro.pl/item1068255002_le ... _eres.html
napisane ze odpowiada halogenowi 100W wiec za mało niestety:/
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jeśli będziesz wierzyć we wszystko co napiszą na allegro to daleko nie zajdziesz.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ten LED 50W to taki sam "wynalazek" jak ta dioda, która tam jest teraz. Firmowe diody mają faktyczną trwałość 50 tys godzin, o czym mogą zaświadczyć ludzie, którzy na tym forum parają się oświetleniem stacjonarnym. O ile mnie pamięć nie myli, to nie jest to czas po którym LED wyzionie ducha, lecz natężenie światła zmaleje o połowę.

Ten zestaw, który Ci zlinkowałem ma najpotrzebniejsze atrybuty, czyli przetwornicę-zasilacz zamkniętą w hermetycznej obudowie, obudowę LEDa z odpowiednim radiatorem.

Pozdrawiam

PS: Można wziąć sześć diod XR-E dać w nie na kilka sekund 3A na sztukę i zrobić zdjęcie i będzie prawdą, że ten zestaw tak świeci, ale jak długo?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pyra pisze: O ile mnie pamięć nie myli, to nie jest to czas po którym LED wyzionie ducha, lecz natężenie światła zmaleje o połowę.
o ile pamiętam to do 70% a nie 50%, obejrzyjcie datasheeta, ja po GPRS-ie wolę nie próbować ściągać... ;-)
kafi

wiec jaka jest najmocniejsza dostępna dioda na rynku markowej firmy która swoim świeceniem dorówna żarnikowi HID?
Awatar użytkownika
spireneusz

Post autor: spireneusz »

sst-90 zdaje się ~40W
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tylko sprawność SST-90 przy pełnej mocy wynosi 65lm/W, a to ciut mało, w porównaniu z metalohalogenem. Zerknij na stronę Osrama. Są metalohalogeny o sprawnościach powyżej 100lm/W, nawet 110lm/W. W dodatku Ra 90-99%. Niestety, na razie żaden LED tym parametrom nie dorówna.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

Firma Edison Opto robi diody wysokiej mocy techniką "chip-on-board", czyli naćpane emiterków na miedzianym podkładzie. http://www.edison-opto.com.tw/01_led_pr ... .asp?sn=53
4000lm/50W=80lm/W, czyli nie tak znowu najgorzej. Radiator, no cóż, format A4, gruby na ~6cm, żeberka oczywiście - i wtedy jest ok. Możesz kupić gotową lampę, ale jako że nie chciałbym być posądzony o reklamę, to firmy nie wymienię, chyba, że na PW :wink:
Ogólnie metalohalogena toto nie zastąpi, chociaż... Jak komuś zależy na niskim napięciu zasilania, możliwości ściemniania, wielokrotnego szybkiego włączania i wyłączania i niewrażliwości na wstrząsy/uderzenia - to taki LED może być ciekawą alternatywą.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Aż z ciekawości dowiem się jutro ile kosztuje 50W ENSW-05-0707-EB oraz 100W ENSW-10-1010-EB i dam Wam znać :wink:
Sometimes darkness can show you the light
kafi

tez jestem ciekaw jaka cena:/ pewnie grubo ponad 100 zł plus wysyłka drugie tyle...
poważnie mówisz z tym radiatorem a4 i grubości 6 cm?
już się łudziłem ze uda się to zapakować do obudowy po starym halogenie przyklejając do diodę do jakiejś metalowej sztabki ze złomu:))))
poprosił bym na priv o nazwę marki z obudowami idealnymi do tego celu:)
gdzie dokupić taki radiator?
tak szczerze zastanawiałem się już ostatecznie nad metahalogenem 150W o mocy 1000W zwykłej lampy

ale taka samoróbka w cenie będzie zbliżona a zużycie prądu 3 krotnie mniejsze... chce cos takiego sobie skonstruować, i jeśli by się sprawdziło to zmontować kilka sztuk więcej żeby zastosować je w różnych miejscach podwórka... wtedy oszczędność już będzie duża w porównaniu do metalohalogenu
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Z tego co na szybko wyczytałem z data sheeta Edisona producent zaleca duży radiator z miedzianym rdzeniem i rurkami heat-pipe :roll:
Cena 100zł jest baaaardzo optymistyczna (to nie jest nonamowy emiter z DXa o sporo zawyżonych parametrach) tylko 50/100W LED markowego producenta. Bardziej spodziewałbym się ceny 200-400zł dla 50-100W emitera. No ale nie ma co gdybać jutro podam ceny. Koszt wysyłki standardowy, nie przekraczający raczej 10zł :wink:
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ