Ogniwo 18650 - ładowarka kończy ładować przy 4.11V
Ogniwo 18650 - ładowarka kończy ładować przy 4.11V
Czy takie niedoładowanie ogniwa oznacza sporą stratę energii?
Do ładowania używam tego:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18883
Ładuję z USB.
Moje obawy powoduje fakt, że dioda która pobiera około 500mA rozładowuje ogniwo do 3.2V w ciągu jakichś 2+h, jest to dosyć krótki czas, wyciągam z ogniwa jakąś 1Ah.
Ponadto tel z baterią 950mA ładuje się na około 85%, co też jest mało.
Ogniwo 18650 ma pojemność 2200mAh, może to być oczywiście przesadzone, ale nie sądzę, że nowe może mieć okolo 1000mAh tylko. Przeszło już kilka cykli więc powinno złapać swoją nominalną pojemność.
Czy ładowanie tylko do 4.11V bardzo wpływa na jego wydajność?
Jak dużo tracę?
Na chwilę obecną nie mam możliwości ze względów finansowych na zakup ładowarki do ogniw niestety. Doradźcie cos...
Do ładowania używam tego:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18883
Ładuję z USB.
Moje obawy powoduje fakt, że dioda która pobiera około 500mA rozładowuje ogniwo do 3.2V w ciągu jakichś 2+h, jest to dosyć krótki czas, wyciągam z ogniwa jakąś 1Ah.
Ponadto tel z baterią 950mA ładuje się na około 85%, co też jest mało.
Ogniwo 18650 ma pojemność 2200mAh, może to być oczywiście przesadzone, ale nie sądzę, że nowe może mieć okolo 1000mAh tylko. Przeszło już kilka cykli więc powinno złapać swoją nominalną pojemność.
Czy ładowanie tylko do 4.11V bardzo wpływa na jego wydajność?
Jak dużo tracę?
Na chwilę obecną nie mam możliwości ze względów finansowych na zakup ładowarki do ogniw niestety. Doradźcie cos...
Witam
Ogniwa Li-Ion mają dość "sztywną" charakterystykę pracy, co oznacza, że mają dość stabilne napięcie podczas pracy, wszelkie odchyłki sugerują już stany końcowe.
Ogniwo naładowane do 4,11V (o ile jesteś pewny miernika) jest już prawie pełne, tak samo jak ogniwo rozładowane do 3,2V jest już prawie puste, to są kilku procentowe różnice, tak więc spokojnie 90% energii masz zmagazynowane.
Z Twoich obserwacji wynika, że chyba jednak ogniwo nie ma deklarowanej pojemności, albo sprawność przetwornicy oscyluje w okolicach 50%, co też jest możliwe.
Poszukaj po forum, kto najbliżej Ciebie dysponuje bardziej zaawansowaną ładowarkę i możesz podjechać w celu sprawdzenia. Cyba, że masz dostęp do zasilacza laboratoryjnego, wtedy możesz doładować posiadane ogniwo do tych 4,2V i sprawdzić.
Jeśli masz możliwość do porównaj pomiar z innym ogniwem, najlepiej z inną ładowarką......
Pozdrawiam
Ogniwa Li-Ion mają dość "sztywną" charakterystykę pracy, co oznacza, że mają dość stabilne napięcie podczas pracy, wszelkie odchyłki sugerują już stany końcowe.
Ogniwo naładowane do 4,11V (o ile jesteś pewny miernika) jest już prawie pełne, tak samo jak ogniwo rozładowane do 3,2V jest już prawie puste, to są kilku procentowe różnice, tak więc spokojnie 90% energii masz zmagazynowane.
Z Twoich obserwacji wynika, że chyba jednak ogniwo nie ma deklarowanej pojemności, albo sprawność przetwornicy oscyluje w okolicach 50%, co też jest możliwe.
Poszukaj po forum, kto najbliżej Ciebie dysponuje bardziej zaawansowaną ładowarkę i możesz podjechać w celu sprawdzenia. Cyba, że masz dostęp do zasilacza laboratoryjnego, wtedy możesz doładować posiadane ogniwo do tych 4,2V i sprawdzić.
Jeśli masz możliwość do porównaj pomiar z innym ogniwem, najlepiej z inną ładowarką......
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dziękuję za odpowiedzi.
Po naładowaniu samo ogniwo ma 4.11V
Testowałem również gdy było w ładowarce, kończyła ładować gdy napięcie osiągnęło wartość 4.11-4.12V niestety. Miernik raczej powinien być ok, ma nową baterię, no ale może faktycznie te kilka setnych się myli, sam nie wiem.
Taki miernik posiadam, zawsze raczej pomiary były ok.
Co do ogniwa to właśnie w drodze do mnie jest kolejne 18650 jak tylko dostanę będę testował. Postaram się też przeprowadzić test, mam diodę Cree Q5 taką:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394
I driver:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25518
Podłącze to pod ogniwo, zobaczę ile będzie świeciło, monitorując napięcie tak do 3V.
No właśnie osobiście nie znam nikogo blisko z ładowarką, a tym bardziej testerem pojemności, heh szkoda, że BC700 nie obsługuje 18650, trzeba coś samemu zbudować do ładowania 18650 na atmega z woltomierzem...
Zasilacz z woltomierzem mam na LM317, można powiedzieć bardzo stabilny ale trochę boję się nim ładowac, bo ogniwo niezabezpieczone, a do tego woltomierz był kalibrowany tym miernikiem jak faktycznie miernik zaniża to mogę przeładować i uszkodzić ogniwo...
Ale wszystko jednak wskazuje na ogniwo:
Dioda w zestawie pobiera około 500mA, świeci około 2h.
A właśnie lepiej pomiar natężenia robić normalnie miernikiem czy zastosować rezystor 0.1ohm i miernikiem mierzyć odkładające się na nim napięcie? Nie wiem jaką rezystancję wewnętrzna ma miernik przy pomiarze natężenia prądu.
[ Dodano: 2 Lipiec 2010, 13:57 ]
Podłączyłem ogniwo do Cree Q5 z driverem 1A poprzez rezystor 0.1ohm.
Miernik wskazuje 100mV czyli pobór około 1A więc ok.
Ogniwo bez obciążenia ma 4.11V.
Po dołączeniu diody napięcie spada do 3.88V.
Co o tak dużym spadku sądzicie?
Będę monitorował napięcie podczas rozładowania.
13:55 - 3.85V
14:01 - 3.79V
14:11 - 3.68V
14:16 - 3.62V
14:22 - 3.58V
14:31 - 3.52V
14:39 - 3.49V (pobor pradu okolo 700mA, wiec sie zmniejszyl znacznie)
14:46 - 3.47V - 678mA
14:55 - 3.43V - 640mA
15:05 - 3.42V - 600mA
15:16 - 3.37V - 550mA
15:30 - 3.31V - 530mA
15:45 - 3.19V - 370mA
15:50 - 3.10V - 285mA
15:55 - 3.00V - 195mA
Co sadzicie?
Po naładowaniu samo ogniwo ma 4.11V
Testowałem również gdy było w ładowarce, kończyła ładować gdy napięcie osiągnęło wartość 4.11-4.12V niestety. Miernik raczej powinien być ok, ma nową baterię, no ale może faktycznie te kilka setnych się myli, sam nie wiem.
Taki miernik posiadam, zawsze raczej pomiary były ok.
Co do ogniwa to właśnie w drodze do mnie jest kolejne 18650 jak tylko dostanę będę testował. Postaram się też przeprowadzić test, mam diodę Cree Q5 taką:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394
I driver:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25518
Podłącze to pod ogniwo, zobaczę ile będzie świeciło, monitorując napięcie tak do 3V.
No właśnie osobiście nie znam nikogo blisko z ładowarką, a tym bardziej testerem pojemności, heh szkoda, że BC700 nie obsługuje 18650, trzeba coś samemu zbudować do ładowania 18650 na atmega z woltomierzem...
Zasilacz z woltomierzem mam na LM317, można powiedzieć bardzo stabilny ale trochę boję się nim ładowac, bo ogniwo niezabezpieczone, a do tego woltomierz był kalibrowany tym miernikiem jak faktycznie miernik zaniża to mogę przeładować i uszkodzić ogniwo...
Ale wszystko jednak wskazuje na ogniwo:
Dioda w zestawie pobiera około 500mA, świeci około 2h.
A właśnie lepiej pomiar natężenia robić normalnie miernikiem czy zastosować rezystor 0.1ohm i miernikiem mierzyć odkładające się na nim napięcie? Nie wiem jaką rezystancję wewnętrzna ma miernik przy pomiarze natężenia prądu.
[ Dodano: 2 Lipiec 2010, 13:57 ]
Podłączyłem ogniwo do Cree Q5 z driverem 1A poprzez rezystor 0.1ohm.
Miernik wskazuje 100mV czyli pobór około 1A więc ok.
Ogniwo bez obciążenia ma 4.11V.
Po dołączeniu diody napięcie spada do 3.88V.
Co o tak dużym spadku sądzicie?
Będę monitorował napięcie podczas rozładowania.
13:55 - 3.85V
14:01 - 3.79V
14:11 - 3.68V
14:16 - 3.62V
14:22 - 3.58V
14:31 - 3.52V
14:39 - 3.49V (pobor pradu okolo 700mA, wiec sie zmniejszyl znacznie)
14:46 - 3.47V - 678mA
14:55 - 3.43V - 640mA
15:05 - 3.42V - 600mA
15:16 - 3.37V - 550mA
15:30 - 3.31V - 530mA
15:45 - 3.19V - 370mA
15:50 - 3.10V - 285mA
15:55 - 3.00V - 195mA
Co sadzicie?
Witam
Z charakterystyką rozładowania nie jest źle, punkt zmniejszenia prądu też wydaje się być realny, wszystko zależy od Vf diody, bo jaki by driverek nie był to na nim też musi być mały spadek napięcia, bo w przetwornicę step- up/down nie wierzę w tym zastosowaniu.
Pojemność faktycznie odbiega od deklarowanej dość mocno.....
Do pomiarów tak małych wartości napięć i prądów używam tego miernika (ten żółty) i odcinam ostatnie miejsce.
Pozdrawiam
Z charakterystyką rozładowania nie jest źle, punkt zmniejszenia prądu też wydaje się być realny, wszystko zależy od Vf diody, bo jaki by driverek nie był to na nim też musi być mały spadek napięcia, bo w przetwornicę step- up/down nie wierzę w tym zastosowaniu.
Pojemność faktycznie odbiega od deklarowanej dość mocno.....
Do pomiarów tak małych wartości napięć i prądów używam tego miernika (ten żółty) i odcinam ostatnie miejsce.
Pozdrawiam
Tu nie chodzi o to, że miernik jest uszkodzony, ale że ostatnie pole odczytowe może się różnić od właściwej wartości o 2 lub 3 "cyfry" czyli wartości. Poza tym dokładność wskazań miernika na poziomie 1% to na zakresie pomiarowym 20V (bo na takim pracujesz) około 0,2Vzgf1 pisze:Miernik raczej jest ok.
Na stabilizatorze LM7805 mam 5V.
W komputerze mierzyłem napięcia i te również są w normie.
A baterię taką kupię przy najbliższej okazji.
Swoją drogą to jeszcze nie spotkałem LM7805, który by miał 5,0V
Pozdrawiam
zgf1 podaj dokładny odczyt z miernika a nie pisz że napięcie jest w normie a na LM7805 napięcie na wyjściu to ponad 5V, jak pamiętam to miałem 5,13 lub 5,17 i byłem zdziwiony że jest więcej a nie 5,0, możliwe że miernik który posiadasz ma duży błąd pomiaru więc najlepiej będzie jak go sprawdzisz z innym i porównasz
Pyra, no właśnie dlatego nie chcę na razie podpinać ogniwa do zasilacza regulowanego który posiadam, sam go projektowałem i woltomierz był kalibrowany za pomocą tego miernika, więc jeśli miernik jest niedokładny to i tamten woltomierz. Nie chcę więc ryzykować podłączając takie aku do niego, wolę poczekać na drugi 18650 jeśli będzie się zachowywał podobnie do obecnego wtedy możliwe, że coś z ładowaniem, wtedy zaryzykuję
Tak wiem, ze 7805 ma rozrzut, jeden stabilizuje mi na 5.02V, kolejny na 5.06V.
Kiedyś posiadałem trzy mierniki, ten który mam i dwa takie prostsze, wskazania miały bardzo podobne, żaden nie odbiegał sporo, no ale to było z dwa lata temu więc coś się mogło zmienić.
Jak drugie ogniwo będzie podobnie działać może po prostu dam je oba komuś do sprawdzenia, dostałem info, że jest ktoś z Żywca więc się może zgodzi pomoc
Tak wiem, ze 7805 ma rozrzut, jeden stabilizuje mi na 5.02V, kolejny na 5.06V.
Kiedyś posiadałem trzy mierniki, ten który mam i dwa takie prostsze, wskazania miały bardzo podobne, żaden nie odbiegał sporo, no ale to było z dwa lata temu więc coś się mogło zmienić.
Jak drugie ogniwo będzie podobnie działać może po prostu dam je oba komuś do sprawdzenia, dostałem info, że jest ktoś z Żywca więc się może zgodzi pomoc