O Eneloopach

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

cateye330h pisze:Rozładowanie 320mA \ ładowanie 640mA

Philips 2100 AA MultiLife - made in PRC

1) 2480mAh
2) 2480mAh
Hej,

Ciekawy wynik, mógłbyś sprawdzić wyniki przy rozładowaniu minimum 0,5A ?

A co do Eneloopów - cóż, jeśli jesteś rozczarowany to czas zmienić na inne ogniwa. Ale zwróć uwagę na pojemności i wydajność przy wyższych nieco obciążeniach - każdy poszukuje czego innego ;)
Pozdr.
Pikom
cateye330h

Post autor: cateye330h »

Pikom pisze: Hej,

Ciekawy wynik, mógłbyś sprawdzić wyniki przy rozładowaniu minimum 0,5A ?

A co do Eneloopów - cóż, jeśli jesteś rozczarowany to czas zmienić na inne ogniwa. Ale zwróć uwagę na pojemności i wydajność przy wyższych nieco obciążeniach - każdy poszukuje czego innego ;)
Jasne ale dopiero za 3 tygodnie. Ładowarka wyjechała (użyczona) na wczasy :lol:
A co do tych eneloop'ów. Hmm, nie jestem pewny czy to oryginały. Na stronie producenta pisało, że występują tylko pakowane w blistry po 8, 4 lub 2 sztuki. Ja kupiłem w "FOTOJOKER". Ale leżała tam cała masa w jednym pudełku. Sprzedawca twierdził, że sprowadzają je w opakowaniach po 600 sztuk. Cóż chyba reklamacja będzie...
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Też są w opakowaniach zbiorczych, na tej stronie to na pewno oryginały: https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=6076
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Zdarzają się i błędy w procesie produkcji - od tego jest właśnie reklamacja. I faktycznie są zbiorcze opakowania... Natomiast kolega z pracy sam załatwił swoją ładowarką dwa komplety po 4 Eneloopy - używał MW 9168 i nie wiedzieć czemu nie przerywała ładowania tylko grzaaaaaała akusy do bólu. W efekcie siadły na amen. Teraz używa MH-C9000 w pracy i nie narzeka na kolejne partie akumulatorów ;) Z tego co słyszałem sporo nieco starszych (konstrukcyjnie) ładowarek procesorowych może mieć problemy z "Eneloopowatymi" ogniwami, a raczej z przerywaniem ładowania...
Pozdr.
Pikom
cosin

Post autor: cosin »

ja również używam eneloopów z MH-C9000 i dla mnie to zestaw doskonały.
kisi

Post autor: kisi »

To fajnie że wychwalacie MH-C9000 bo ja tydzieńt emu zakupiłem BC700 z dwoma kompletami eneloopków...
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

ale bc-700 jest też bardzo dobra. Moim zdaniem wystarczająca dla 99% użytkowników, a ten jeden może kupić bc-900 albo mh-c9000
anduril

Post autor: anduril »

Akurat BC-900 IIRC różni się tylko ciut wyższym prądem ładowania, więc słabo się opłaca te +50% ceny... szczególnie, że nie zdarzyło mi się jeszcze ładować > 500mA (zwykle 200).
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Dlatego mówiłem że bc-900 jest dobra dla ułamka procent użytkowników którzy potrzebują większego prądu, a mh-c9000 dla tych którzy potrzebują więcej bajerów ;).

A bc-700 ma dla mnie jedną tylko wadę - jak leży koło telefonu komórkowego, albo ładuję telefon z tego samego gniazdka do którego podłączona jest ładowarka to potrafi przerywać ładowanie.

Z początku myślałem że jest padnięta, ale później skojarzyłem że dzieje się to tylko jak tel leży w pobliżu. Ten sam efekt ma bc-900 w pracy.
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

A ja mam mały problem z BC700.
Gdy ładuję 200mA to wydaje mi się, że często nie przerywa ładowania w odpowiednim momencie, władowywuje bardzo dużo, na 500mA nie ma takiego problemu.
anduril

Post autor: anduril »

igi pisze:jak leży koło telefonu komórkowego, albo ładuję telefon z tego samego gniazdka do którego podłączona jest ładowarka to potrafi przerywać ładowanie
Ale jazda :roll:
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

zgf1 pisze:A ja mam mały problem z BC700.
Gdy ładuję 200mA to wydaje mi się, że często nie przerywa ładowania w odpowiednim momencie, władowywuje bardzo dużo, na 500mA nie ma takiego problemu.
Gdzieś czytałem, że powinno się ładować prądem 0,3C. Wtedy ładowarka ta poprawnie kończy ładowanie. Przy mniejszych prądach mogą być problemy.
kometes

Post autor: kometes »

Posiadam ładowarkę Panasonic BQ-396 i podczas ładowania akusów AA Eneloop bardzo się one nagrzewają, są tak gorące ze niemal parzą. Czy to jest normalne i nie szkodzi to akusom?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jesli laduje duzym pradem to jest to normalne. Jesli przeladowywuje to jest to normalne. Szkodzi akumulatorkom.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

jezjacek pisze:
zgf1 pisze:A ja mam mały problem z BC700.
Gdzieś czytałem, że powinno się ładować prądem 0,3C. Wtedy ładowarka ta poprawnie kończy ładowanie. Przy mniejszych prądach mogą być problemy.
No właśnie też tak czytałem jednak sporo ludzi poleca 200mA ładować.
Ja ostatnio swoje Sanyo ładowałem 500mA no i na końcu też były wyraźnie ciepłe, niemal parzyły (50C?) to normalne przy 500mA? Myślę, że może jednak ładować 200mA?

Co sądzicie?
ODPOWIEDZ