Ciekawy wynik, mógłbyś sprawdzić wyniki przy rozładowaniu minimum 0,5A ?
A co do Eneloopów - cóż, jeśli jesteś rozczarowany to czas zmienić na inne ogniwa. Ale zwróć uwagę na pojemności i wydajność przy wyższych nieco obciążeniach - każdy poszukuje czego innego
Ciekawy wynik, mógłbyś sprawdzić wyniki przy rozładowaniu minimum 0,5A ?
A co do Eneloopów - cóż, jeśli jesteś rozczarowany to czas zmienić na inne ogniwa. Ale zwróć uwagę na pojemności i wydajność przy wyższych nieco obciążeniach - każdy poszukuje czego innego
Jasne ale dopiero za 3 tygodnie. Ładowarka wyjechała (użyczona) na wczasy
A co do tych eneloop'ów. Hmm, nie jestem pewny czy to oryginały. Na stronie producenta pisało, że występują tylko pakowane w blistry po 8, 4 lub 2 sztuki. Ja kupiłem w "FOTOJOKER". Ale leżała tam cała masa w jednym pudełku. Sprzedawca twierdził, że sprowadzają je w opakowaniach po 600 sztuk. Cóż chyba reklamacja będzie...
Zdarzają się i błędy w procesie produkcji - od tego jest właśnie reklamacja. I faktycznie są zbiorcze opakowania... Natomiast kolega z pracy sam załatwił swoją ładowarką dwa komplety po 4 Eneloopy - używał MW 9168 i nie wiedzieć czemu nie przerywała ładowania tylko grzaaaaaała akusy do bólu. W efekcie siadły na amen. Teraz używa MH-C9000 w pracy i nie narzeka na kolejne partie akumulatorów Z tego co słyszałem sporo nieco starszych (konstrukcyjnie) ładowarek procesorowych może mieć problemy z "Eneloopowatymi" ogniwami, a raczej z przerywaniem ładowania...
Akurat BC-900 IIRC różni się tylko ciut wyższym prądem ładowania, więc słabo się opłaca te +50% ceny... szczególnie, że nie zdarzyło mi się jeszcze ładować > 500mA (zwykle 200).
Dlatego mówiłem że bc-900 jest dobra dla ułamka procent użytkowników którzy potrzebują większego prądu, a mh-c9000 dla tych którzy potrzebują więcej bajerów .
A bc-700 ma dla mnie jedną tylko wadę - jak leży koło telefonu komórkowego, albo ładuję telefon z tego samego gniazdka do którego podłączona jest ładowarka to potrafi przerywać ładowanie.
Z początku myślałem że jest padnięta, ale później skojarzyłem że dzieje się to tylko jak tel leży w pobliżu. Ten sam efekt ma bc-900 w pracy.
A ja mam mały problem z BC700.
Gdy ładuję 200mA to wydaje mi się, że często nie przerywa ładowania w odpowiednim momencie, władowywuje bardzo dużo, na 500mA nie ma takiego problemu.
igi pisze:jak leży koło telefonu komórkowego, albo ładuję telefon z tego samego gniazdka do którego podłączona jest ładowarka to potrafi przerywać ładowanie
zgf1 pisze:A ja mam mały problem z BC700.
Gdy ładuję 200mA to wydaje mi się, że często nie przerywa ładowania w odpowiednim momencie, władowywuje bardzo dużo, na 500mA nie ma takiego problemu.
Gdzieś czytałem, że powinno się ładować prądem 0,3C. Wtedy ładowarka ta poprawnie kończy ładowanie. Przy mniejszych prądach mogą być problemy.
Posiadam ładowarkę Panasonic BQ-396 i podczas ładowania akusów AA Eneloop bardzo się one nagrzewają, są tak gorące ze niemal parzą. Czy to jest normalne i nie szkodzi to akusom?
zgf1 pisze:A ja mam mały problem z BC700.
Gdzieś czytałem, że powinno się ładować prądem 0,3C. Wtedy ładowarka ta poprawnie kończy ładowanie. Przy mniejszych prądach mogą być problemy.
No właśnie też tak czytałem jednak sporo ludzi poleca 200mA ładować.
Ja ostatnio swoje Sanyo ładowałem 500mA no i na końcu też były wyraźnie ciepłe, niemal parzyły (50C?) to normalne przy 500mA? Myślę, że może jednak ładować 200mA?