UltraFire ZF 7370 - kopia JetBeam RRT-1

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
rc.poznan

UltraFire ZF 7370 - kopia JetBeam RRT-1

Post autor: rc.poznan »

Jako że jest to moja pierwsza latarka gdzie za pomocą pierścienia ustawia się dostępne tryby to pozwolę w miarę możliwości ją po krótce opisać...

Latarka od opuszczenia HK była u mnie po 2 dniach co oczywiśćie mnie ucieszyło :)
Po raz pierwszy spotkałem się z produktem UltraFire który był zapakowany w plastikowe opakowanie zgrzewane na końcach uniemożliwiające dostęp do latarki już po opuszczeniu fabryki.

Latarka jest kopią znanej latarki firmy Jetbeam RRT-1 której nigdy nie miałem w ręce ale domyślam się, że jakość jej wykonania jest lepsza od tańszej kopii UF.
Obrazek
Obrazek

W opakowaniu znajdują się oprócz latarki, dwie baterie CR123 co pozwala na korzystanie z latarki odrazu po zakupie, albo przynajmniej na jej sprawdzenie.

Mój egzemplarz ma delikatnie ryśnięte szkiełko zabezpieczające reflektor, latarka też posiada bardzo malutkie uszczerbki w powłoce które widoczne są na krawędziach latarki no ale jest to produkt który kosztuję 1/3 ceny oryginału więc można to jej wybaczyć.
Obrazek
Obrazek

Pierwsza rzecz która mnie zainteresowała to pierścien do zmiany trybu świecenia latarki, co nie ukrywam bardzo mi się spodobało bo nie trzeba wykonywać kolejnych kliknięć aby dojść do żądanego trybu.
Obrazek
Obrazek
Regulacja za pomocą pierścienia odbywa się w sposób skokowy przekręcając między poszczególnymi trybami których mamy do wyboru aż 5:
-100%
-50%
-25%
-stroboskop o zmiennej częstotliwości
-S.O.S

Dioda jest przesmarowana pastą która przewodzi ciepło, a za docisk diody do latarki odpowiada czarna podkładka która też centruje diodę.
Obrazek
Obrazek

Zaskoczeniem dla mnie był reflektor OP, który jest szeroki i głęboki przez co otrzymujemy dość zwartą wiązkę światła z ładnym jego rozkładem.
Obrazek
Zdjęcie po lewej to Brinyte D8, po prawej ZF 7370

Gwinty są dobrze nacięte i każde łączenie jest uszczelnione o-ringiem w celu zabezpieczenia latarki przed wodą.
Obrazek

Całość jest napędzana przez taki o to sterownik.
Obrazek
Obrazek

Tutaj małe porównanie z innymi latarkami...
Obrazek

W ramach podsumowania muszę przyznać, że latarka zrobiła na mnie pozytywne wrażenie i wiem, że napewno jedna latarka w domu musi mieć regulacje trybów za pomocą pierścienia.
Świeć przykładem i nie tylko ;)
Marian

Post autor: Marian »

Wygląda na to, że pierścieniowce UF są godne uwagi. Chyba jednak pójdzie zamówienie na mniejsza UltraFire ZF7371.
Czy na blistrze są jakieś informacje o możliwości zasilania z 16340? Bo na Kai z informacjami raczej licho.
Ostatnio zmieniony niedziela 27 cze 2010, 13:17 przez Marian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rc.poznan

Informacja z innej strony to:
Battery 1x18650/(2xCR123A included)
Voltage 3.2V ~ 6V
Marian

No właśnie przeszukując net dla modelu ZF7370 można znaleźć informacje o możliwości zasilania 18650 a w przypadku ZF7371 tylko CRki. Tylna cześć latarki wygląda tak samo, drajwer tez pewnie ten sam. Ale kto wie.
Awatar użytkownika
rc.poznan

Moim zdaniem ZF7371 jest to ta sama latarka co ZF7370 tylko część w której znajduje się reflektor jest węższa.
Co do ZF7371 to zakupiłem ją w tym samym czasie co ZF7370 i jak narazie nawet nie jest pakowana co może świadczyć o tym, że mają braki na magazynie.
DNF

Post autor: DNF »

Powiedz mi, czy pierscien daje sie latwo przekrecic?
Calineczka pisal, ze w Tanku z pierscieniem jest to dosc niewyogdone, sa duze opory.
Ja wlasnie tez czekam na ta mala wersje i sie nie moge doczekac :/
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
rc.poznan

Latarkę można obsługiwać jedną ręką. Nie wiem jak w tym TANKU ale tu jest to rozwiązane w ten sposób, że w pierścieniu jest sprężynka i kulka, która porusza się w wyciętym korytku z zagłębieniami na wybrane tryby i gdyby obciąć jeden zwój z tej sprężynki to napewno by to chodziło jeszcze delikatniej, natomiast gdyby wywallić ta kulkę i sprężynkę to nie mamy prawie oporu w kręceniu pierścieniem ale tracimy za to charakterystyczne wskoczenie pierścienia na dany tryb no i pierścień kręcił się dookoła.
Marian

"Co do ZF7371 to zakupiłem ją w tym samym czasie co ZF7370 i jak narazie nawet nie jest pakowana co może świadczyć o tym, że mają braki na magazynie."
No to nieciekawie. ZF7371 mają jeszcze w sklepie Shenzhen-wholesale
http://www.shenzhen-wholesale.com/ultra ... p1540.html
Ale trzeba doliczyć koszt przesyłki, tylko pytanie ile? Jak kliknie się shipping method i wybierze Polskę to automatycznie wskakuje waga 190kg - ciężka ta latarka :mrgreen: .
Ktoś tam kupował?
Awatar użytkownika
rc.poznan

Marian, ja osobiście nigdy nie robiłem tam zakupów tak więc nie wiem jak to wygląda z kosztami wysyłki i z dostępnością towaru.
Marian

rc.poznan jeszcze jedno pytanko. Próbowałeś ją zasilić 18650, jak z jasnością, duży spadek?
Awatar użytkownika
rc.poznan

Marian, Trudno to stwierdzić bez narzędzi które mogą to pomierzyć. Z tego co pamiętam to było trochę jaśniej.
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Marian pisze:"
Ale trzeba doliczyć koszt przesyłki, tylko pytanie ile? Jak kliknie się shipping method i wybierze Polskę to automatycznie wskakuje waga 190kg - ciężka ta latarka :mrgreen: .
Ktoś tam kupował?
Jak wybierzesz inny kraj to też pokaże 190 kg :wink:
DNF

Zaczyna mnie denerwować to cała Kai..
Jestem strasznie niecierpliwy :P
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
rc.poznan

DNF, Coś mi się wydaje, że możesz się nie doczekać tak jak ja :)
Ale za to jutro bądź pojutrze będę miał UltraFire WF-850 na MC-E sterowane ringiem :) więc zobaczymy co to potrafi :)
DNF

Trzeba będzie za kilka dni pomęczyć Kai (w tym i Calineczkę :D )
o zwrot kasy i gdzie indziej zamówi się.

rc.poznan, widzę, że zaszalałeś trochę? :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ