RGBW LED Driver na AMC7135

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
blankfield

Post autor: blankfield »

Mam pytanie czy można sterować diodę RGB o wspólnej katodzie za pomocą 3x AMC7135?
Czy to musi być koniecznie led RGB o wspólnej anodzie z tego co się sam domyślam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

blankfield pisze:Mam pytanie czy można sterować diodę RGB o wspólnej katodzie za pomocą 3x AMC7135?
Czy to musi być koniecznie led RGB o wspólnej anodzie z tego co się sam domyślam.
Teoretycznie można gdyby użyć dodatkowego wyższego o kilka wolt napięcia zasilania.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
blankfield

Pyra pisze:
blankfield pisze:Mam pytanie czy można sterować diodę RGB o wspólnej katodzie za pomocą 3x AMC7135?
Teoretycznie można gdyby użyć dodatkowego wyższego o kilka wolt napięcia zasilania.
Mam klika sztuk diod RGB 3x1W i chciałem stworzyć coś pokroju lampki nocnej, ale napotkałem taki problem. Rozumiem, że AMC mierzy spadek napięcia między VDD a OUT i na tej podstawie reguluje to 350mA czy się mylę i można po prostu zrobić tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Tak właśnie można zrobić, z tym że napięcie zasilania AMC pomiędzy VDD a GND musi wynosić minimum 2,7V (w sumie to pracuje przy mniejszym, ale lepiej się zabezpieczyć).
Jeśli byś np. procka sterującego umieścił na sztucznej masie o poziomie ok. +1,5V względem masy LED, to masz szansę AMCki sterować bezpośrednio portami.
Można też z portów sterować tranzystory PNP, które podpięte będą do osobnego napięcia np 7V i będą zasilać VDD AMCków.

AMC "mierzy" spadek napięcia między GND a OUT.

Pozdrawiam
blankfield

A teraz rozumiem, na VDD musi być podane minimum 2,7V ale spadek napięcia na LED-dzie to ok 3,5V więc trzeba by tam podać ~6,2V. Tylko zastanawia mnie jedno:

Jeśli LED nie świeci to czy układ jest w takim wypadku podłączony do masy? A jeśli nie jest to wątpię w to, że podanie na VDD 2,7V względem pinu GND spowoduje jego włącznie.

Chyba najlepiej to sprawdzić doświadczalnie:) dużo lutowania nie ma a lepiej sprawdzić.

--------------------------------------
Sprawdziłem i układ zadziałał ale źle reguluje prąd a mianowicie płynie ok 50mA natomiast gdy włączę amperomierz w miejsce gdzie oryginalnie powinna być włączona dioda prąd się zwiększa do 150mA co mi mówi, że układ jednak wykorzystuje potencjał pomiędzy VDD i OUT jako sprzężenie zwrotne. Jednym zdaniem nie ma możliwości zrealizowania takiego układu na ledzie o wspólnych katodach. Trzeba będzie szukać leda o wspólnej anodzie lub MC-E RGBW z dostępem do każdej struktury oddzielnie.

Dziękuje za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

blankfield pisze: Jeśli LED nie świeci to czy układ jest w takim wypadku podłączony do masy? A jeśli nie jest to wątpię w to, że podanie na VDD 2,7V względem pinu GND spowoduje jego włącznie.

Spowoduje, jeśłi pomiędzy GND a VDD układu AMC będzie 2,7V to układ bedzie pracował prawidłowo, o ile znów będzie zapewniony minimalny spadek napięcia pomiędzy GND a OUT.
blankfield pisze:Sprawdziłem i układ zadziałał ale źle reguluje prąd a mianowicie płynie ok 50mA natomiast gdy włączę amperomierz w miejsce gdzie oryginalnie powinna być włączona dioda prąd się zwiększa do 150mA co mi mówi, że układ jednak wykorzystuje potencjał pomiędzy VDD i OUT jako sprzężenie zwrotne. Jednym zdaniem nie ma możliwości zrealizowania takiego układu na ledzie o wspólnych katodach. Trzeba będzie szukać leda o wspólnej anodzie lub MC-E RGBW z dostępem do każdej struktury oddzielnie.
Sprawdź jeszcze raz: Na układzie AMC, pomiędzy GNDa VDD powinno być minimum 2,7V, a pomiędzy GND a Out, w granicach 0,15V do 2V, z tego wynika, że zasilanie VDD musi być z odrębnego źródła o wyższym napięciu, lub o napięciu podobnym, lecz przesuniętym względem ogólnej masy układowej o około 1,5 - 2V.
Niestety, chcąc wykorzystać posiadane diody, musisz trochę pokombinować ;)
Możesz też wykonać własne źródła prądowe, ale przy prostych układach będzie na nich spadek około 0,8V.

Proste źródła prądowe

Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Czas odgrzać kotleta i umieścić filmik :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N51vog8FB-g&feature[/youtube]
Chodzi mi po głowie pomysł latarki na 3 takich diodach :D
O samych diodach napiszę później w osobnym wątku.
Sterownik jest produkcji Kolegi Saul, szkoda, że już do nas nie zagląda.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A jaką funkcję by spełniały diody RGB w latarce - zastosowanie itp.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Np. dowolna zmiana temperatury barwowej światła. Od bardzo ciepłej po bardzo zimną.
DNF

Post autor: DNF »

Akurat takiego oprogramowania nie posiadam, ale z RGB można uzyskać ponad 16mln kolorów :)
A jakie zastosowanie ma tutaj? Po prostu jest fajne i robi 'wooow'. Czy wszystko co mamy musi mieć konkretne zastosowanie? :)
ProLight

Post autor: ProLight »

Witam,

Odgrzeję kotleta, czy jest jaka kolwiek szansa na zdobycie jakiegoś sterownika do diody RGBW tak aby móc go włożyć do latarki?
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ProLight

Post autor: ProLight »

Zima, spadł śnieg może coś się ruszyło w temacie? :-(
Główny spammer tego Forum ;)
romanz

Post autor: romanz »

To mój pierwszy problem na tym forum. Posiadam sterownik RGB http://sklep.avt.pl/sterownik-rgb-z-pil ... w-led.html ,Chciałbym nim zasilić diodę RGB 3 X 1 Wat i uniknąć dużych rezystorów mocy. Czy da się to zrealizować przy pomocy wcześniej zamieszczonego układu.Problem będzie pewnie w tym, jak obniżyć napięcie PWM do napięcia 6V jakie może przyjąć ten układ.Może ktoś pomóc w tym problemie.
Załączniki
IMG_4c26619f59e7b9294.jpg
IMG_4c26619f59e7b9294.jpg (33.97 KiB) Przejrzano 2391 razy
ptja

Post autor: ptja »

A skąd pochodzi sygnał PWM?
A ten układ nie zadziała (nie jestem na 100% pewien, bo nie analizowałem schematu wewnętrznego scalaka), bo AMC stabilizują prąd wpływający z plusa przez diodę do OUT. Potrzebujesz diody RGB ze wspólną anodą.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ