RGBW LED Driver na AMC7135
-
Teoretycznie można gdyby użyć dodatkowego wyższego o kilka wolt napięcia zasilania.blankfield pisze:Mam pytanie czy można sterować diodę RGB o wspólnej katodzie za pomocą 3x AMC7135?
Czy to musi być koniecznie led RGB o wspólnej anodzie z tego co się sam domyślam.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Mam klika sztuk diod RGB 3x1W i chciałem stworzyć coś pokroju lampki nocnej, ale napotkałem taki problem. Rozumiem, że AMC mierzy spadek napięcia między VDD a OUT i na tej podstawie reguluje to 350mA czy się mylę i można po prostu zrobić tak:Pyra pisze:Teoretycznie można gdyby użyć dodatkowego wyższego o kilka wolt napięcia zasilania.blankfield pisze:Mam pytanie czy można sterować diodę RGB o wspólnej katodzie za pomocą 3x AMC7135?
Czy to musi być koniecznie led RGB o wspólnej anodzie z tego co się sam domyślam.
Witam
Tak właśnie można zrobić, z tym że napięcie zasilania AMC pomiędzy VDD a GND musi wynosić minimum 2,7V (w sumie to pracuje przy mniejszym, ale lepiej się zabezpieczyć).
Jeśli byś np. procka sterującego umieścił na sztucznej masie o poziomie ok. +1,5V względem masy LED, to masz szansę AMCki sterować bezpośrednio portami.
Można też z portów sterować tranzystory PNP, które podpięte będą do osobnego napięcia np 7V i będą zasilać VDD AMCków.
AMC "mierzy" spadek napięcia między GND a OUT.
Pozdrawiam
Tak właśnie można zrobić, z tym że napięcie zasilania AMC pomiędzy VDD a GND musi wynosić minimum 2,7V (w sumie to pracuje przy mniejszym, ale lepiej się zabezpieczyć).
Jeśli byś np. procka sterującego umieścił na sztucznej masie o poziomie ok. +1,5V względem masy LED, to masz szansę AMCki sterować bezpośrednio portami.
Można też z portów sterować tranzystory PNP, które podpięte będą do osobnego napięcia np 7V i będą zasilać VDD AMCków.
AMC "mierzy" spadek napięcia między GND a OUT.
Pozdrawiam
-
A teraz rozumiem, na VDD musi być podane minimum 2,7V ale spadek napięcia na LED-dzie to ok 3,5V więc trzeba by tam podać ~6,2V. Tylko zastanawia mnie jedno:
Jeśli LED nie świeci to czy układ jest w takim wypadku podłączony do masy? A jeśli nie jest to wątpię w to, że podanie na VDD 2,7V względem pinu GND spowoduje jego włącznie.
Chyba najlepiej to sprawdzić doświadczalnie:) dużo lutowania nie ma a lepiej sprawdzić.
--------------------------------------
Sprawdziłem i układ zadziałał ale źle reguluje prąd a mianowicie płynie ok 50mA natomiast gdy włączę amperomierz w miejsce gdzie oryginalnie powinna być włączona dioda prąd się zwiększa do 150mA co mi mówi, że układ jednak wykorzystuje potencjał pomiędzy VDD i OUT jako sprzężenie zwrotne. Jednym zdaniem nie ma możliwości zrealizowania takiego układu na ledzie o wspólnych katodach. Trzeba będzie szukać leda o wspólnej anodzie lub MC-E RGBW z dostępem do każdej struktury oddzielnie.
Dziękuje za podpowiedzi
Jeśli LED nie świeci to czy układ jest w takim wypadku podłączony do masy? A jeśli nie jest to wątpię w to, że podanie na VDD 2,7V względem pinu GND spowoduje jego włącznie.
Chyba najlepiej to sprawdzić doświadczalnie:) dużo lutowania nie ma a lepiej sprawdzić.
--------------------------------------
Sprawdziłem i układ zadziałał ale źle reguluje prąd a mianowicie płynie ok 50mA natomiast gdy włączę amperomierz w miejsce gdzie oryginalnie powinna być włączona dioda prąd się zwiększa do 150mA co mi mówi, że układ jednak wykorzystuje potencjał pomiędzy VDD i OUT jako sprzężenie zwrotne. Jednym zdaniem nie ma możliwości zrealizowania takiego układu na ledzie o wspólnych katodach. Trzeba będzie szukać leda o wspólnej anodzie lub MC-E RGBW z dostępem do każdej struktury oddzielnie.
Dziękuje za podpowiedzi
blankfield pisze: Jeśli LED nie świeci to czy układ jest w takim wypadku podłączony do masy? A jeśli nie jest to wątpię w to, że podanie na VDD 2,7V względem pinu GND spowoduje jego włącznie.
Spowoduje, jeśłi pomiędzy GND a VDD układu AMC będzie 2,7V to układ bedzie pracował prawidłowo, o ile znów będzie zapewniony minimalny spadek napięcia pomiędzy GND a OUT.
Sprawdź jeszcze raz: Na układzie AMC, pomiędzy GNDa VDD powinno być minimum 2,7V, a pomiędzy GND a Out, w granicach 0,15V do 2V, z tego wynika, że zasilanie VDD musi być z odrębnego źródła o wyższym napięciu, lub o napięciu podobnym, lecz przesuniętym względem ogólnej masy układowej o około 1,5 - 2V.blankfield pisze:Sprawdziłem i układ zadziałał ale źle reguluje prąd a mianowicie płynie ok 50mA natomiast gdy włączę amperomierz w miejsce gdzie oryginalnie powinna być włączona dioda prąd się zwiększa do 150mA co mi mówi, że układ jednak wykorzystuje potencjał pomiędzy VDD i OUT jako sprzężenie zwrotne. Jednym zdaniem nie ma możliwości zrealizowania takiego układu na ledzie o wspólnych katodach. Trzeba będzie szukać leda o wspólnej anodzie lub MC-E RGBW z dostępem do każdej struktury oddzielnie.
Niestety, chcąc wykorzystać posiadane diody, musisz trochę pokombinować
Możesz też wykonać własne źródła prądowe, ale przy prostych układach będzie na nich spadek około 0,8V.
Proste źródła prądowe
Pozdrawiam
Czas odgrzać kotleta i umieścić filmik
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N51vog8FB-g&feature[/youtube]
Chodzi mi po głowie pomysł latarki na 3 takich diodach
O samych diodach napiszę później w osobnym wątku.
Sterownik jest produkcji Kolegi Saul, szkoda, że już do nas nie zagląda.
Pozdrawiam
DNF
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N51vog8FB-g&feature[/youtube]
Chodzi mi po głowie pomysł latarki na 3 takich diodach
O samych diodach napiszę później w osobnym wątku.
Sterownik jest produkcji Kolegi Saul, szkoda, że już do nas nie zagląda.
Pozdrawiam
DNF
To mój pierwszy problem na tym forum. Posiadam sterownik RGB http://sklep.avt.pl/sterownik-rgb-z-pil ... w-led.html ,Chciałbym nim zasilić diodę RGB 3 X 1 Wat i uniknąć dużych rezystorów mocy. Czy da się to zrealizować przy pomocy wcześniej zamieszczonego układu.Problem będzie pewnie w tym, jak obniżyć napięcie PWM do napięcia 6V jakie może przyjąć ten układ.Może ktoś pomóc w tym problemie.
- Załączniki
-
- IMG_4c26619f59e7b9294.jpg (33.97 KiB) Przejrzano 2389 razy