Modyfikacja UF A10B na latarke rowerową
Modyfikacja UF A10B na latarke rowerową
Witam. Chcę zamówić a10b z DX. Latarka ma służyć głównie jako lampka rowerowa, ale z tego co wyczytałem, to średnio do tego się nadaje. Ponoć najlepszym sposobem jest zmiana diody na XP-G i to też chcę zrobić, ale czy sama wymiana diody wystarczy?
Na oku mam XP-G na MCPCB z allegro od EdiM-a.
Proszę o informacje, gdzie kupić inne elementy potrzebne do modyfikacji (soczewki, driverki)?
Na oku mam XP-G na MCPCB z allegro od EdiM-a.
Proszę o informacje, gdzie kupić inne elementy potrzebne do modyfikacji (soczewki, driverki)?
To już lepiej kup http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32721
będzie taniej.
Tu gdzieś są zdjęcia jak świeci.
Choć jako typowo rowerowa to będzie za bardzo skupiać.
będzie taniej.
Wszystkim który chcą modować UF A10B, polecam kupno i sprawdzenie osobiście czy jest dobrze (po co zmieniać OPLA w AUDI). Może się zdarzyć, że wymiana LED na XPG-R5 jest konieczna,
ale oryginalnie kupiony UF A10B jest najtańszym światełkiem rowerowym, które można kupić i używać.
UF A10B może mieć następujące problemy:
- kiepski Power LED (wtedy powinno się wstawić XPG-R5),
- przełączanie trybów (trzeba podokręcać i ewentualnie posmarowć gwinty),
- kiepskie uszczelnienie (trzeba kupić lepsze oringi i wymienić),
Jedyną wadą, jaką spotkałem w UF A10B jest brak informacji na temat rozładowania akumulatora, o ile w nocy łatwo określić kiedy trzeba zmienić zasilanie,
to w dzień w trybie strobe jedyną możliwością, jest pomiar napięcia - aż się kusi dodać jakiś mały LED podświetlający wyłącznik, który będzie informował o spadku napięcia na akumulatorze.
Jednakże po pewnym czasie używania wiadomo, kiedy trzeba zmienić zasilanie.
Sam używam UF A10B i jestem z niej bardzo zadowolony, w moim przypadku oryginalny LED miał bardzo kiepskie napięcie pracy i latarka nagrzewała się tak bardzo, że obawiałem się o akumulator,
po zmianie na XPG-R5 problem przestał wystepować, latarka świeci też trochę lepiej w porównaniu do oryginalnej wersji.
ale oryginalnie kupiony UF A10B jest najtańszym światełkiem rowerowym, które można kupić i używać.
UF A10B może mieć następujące problemy:
- kiepski Power LED (wtedy powinno się wstawić XPG-R5),
- przełączanie trybów (trzeba podokręcać i ewentualnie posmarowć gwinty),
- kiepskie uszczelnienie (trzeba kupić lepsze oringi i wymienić),
Jedyną wadą, jaką spotkałem w UF A10B jest brak informacji na temat rozładowania akumulatora, o ile w nocy łatwo określić kiedy trzeba zmienić zasilanie,
to w dzień w trybie strobe jedyną możliwością, jest pomiar napięcia - aż się kusi dodać jakiś mały LED podświetlający wyłącznik, który będzie informował o spadku napięcia na akumulatorze.
Jednakże po pewnym czasie używania wiadomo, kiedy trzeba zmienić zasilanie.
Sam używam UF A10B i jestem z niej bardzo zadowolony, w moim przypadku oryginalny LED miał bardzo kiepskie napięcie pracy i latarka nagrzewała się tak bardzo, że obawiałem się o akumulator,
po zmianie na XPG-R5 problem przestał wystepować, latarka świeci też trochę lepiej w porównaniu do oryginalnej wersji.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Kolega ma na rower latarkę na module D26 (z diodą mc-e, ale to już inna historia).
Ostatnio sytuacja wyglądała tak: ponad 30 km/h, ostra góra, kręta leśna ścieżka i okrzyk kolegi (dość nieparlamentarny), bo tryby się pod wpływem wstrząsów zmieniały, swoją drogą jakby tak orła przez to wywinął, to mógłby mieć pamiątkę po zębach.
Ostatnio sytuacja wyglądała tak: ponad 30 km/h, ostra góra, kręta leśna ścieżka i okrzyk kolegi (dość nieparlamentarny), bo tryby się pod wpływem wstrząsów zmieniały, swoją drogą jakby tak orła przez to wywinął, to mógłby mieć pamiątkę po zębach.
-
Ta latarka to istny SKYRAY na cree Q4. Czas świecenia nie cała 1 godzina. Jeżeli jakość wykonania jest taka sama. A podejrzewam, że schodzi z jednej linii produkcyjnej. To bym odradzał. Aczkolwiek, możliwe że oglądałem jakiś lipny egzemplarz.Gangrena pisze:To już lepiej kup http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32721
będzie taniej.
witam, nie zakładam nowego tematu, żeby wiecej informacji było w jednym miejscu
mam pytanie czy to normalne ze na świeżo naładowanym ogniwie ok 4,17V moja latarka ma następujące wartości (zmierzone):
HI - 0,7A
MED - 0,25A
LO - 0,03A
a np na stronie DX ktoś podaje następujące parametry
"High: ~0.86A
Medium: ~0.3A
Low: ~0.05A "
ktoś inny podaje takie
"Hi-0.90A (way less than previously reported), Mid-0.25A, Lo-0.05A "
co może być przyczyną tych różnic? Sterownik czy jeszcze coś? Chciałbym zastosować XP-G (w niedalekiej przyszłości) jaki zastosować dobry sterownik żeby z diody więcej wyciągnąć?
pozdrawiam
mam pytanie czy to normalne ze na świeżo naładowanym ogniwie ok 4,17V moja latarka ma następujące wartości (zmierzone):
HI - 0,7A
MED - 0,25A
LO - 0,03A
a np na stronie DX ktoś podaje następujące parametry
"High: ~0.86A
Medium: ~0.3A
Low: ~0.05A "
ktoś inny podaje takie
"Hi-0.90A (way less than previously reported), Mid-0.25A, Lo-0.05A "
co może być przyczyną tych różnic? Sterownik czy jeszcze coś? Chciałbym zastosować XP-G (w niedalekiej przyszłości) jaki zastosować dobry sterownik żeby z diody więcej wyciągnąć?
pozdrawiam
Witam, dzisiaj właśnie dokonałem swojego pierwszego mod'a czyli zmiana diody w A10B na XP-G R5 (low Vf) od EdiM'a, no i efekt super latarka świeci wyraźnie mocniejszym światłem.
No i od razu wynik pomiaru prądu inny, w tych samych warunkach (to samo ogniwo w pełni naładowane, ten sam miernik, te same kable)
w trybie Hi - 1,12A
No i od razu wynik pomiaru prądu inny, w tych samych warunkach (to samo ogniwo w pełni naładowane, ten sam miernik, te same kable)
w trybie Hi - 1,12A
Pozdrawiam
Tak sterownik pozostał oryginalny, nic nie zmieniałem oprócz diody
Taką wartość mi pokazywał miernik. Jak zamieniłem kable od miernika miejscami to pokazywał 1,06A. Więc myślę ze to może być realna wartość, oczywiście mierzona na "dupce" nie przy diodzie.
Nie wiem czy Cię to zainteresuje sterownik wygląda tak (sorki za jakość, ale aparat mi zastrajkował i telefonem robiłem )
Taką wartość mi pokazywał miernik. Jak zamieniłem kable od miernika miejscami to pokazywał 1,06A. Więc myślę ze to może być realna wartość, oczywiście mierzona na "dupce" nie przy diodzie.
Nie wiem czy Cię to zainteresuje sterownik wygląda tak (sorki za jakość, ale aparat mi zastrajkował i telefonem robiłem )
Pozdrawiam
- energysnake