Witam wszystkich,
chciałbym zrealizować oświetlenie/podświetlenie pokoju wykorzystując taśmę diod rgb link. Zamierzam wykorzystać 2m takiej taśmy. Chciał bym dowiedzieć się jak zbudować sterownik to tej taśmy. Będę wykorzystywał zasilanie sieciowe, powinienem wykonać odpowiednią przetwornicę impulsową, czy mogę nie przejmować się sprawnością i zastosować jakiś liniowy stabilizator np LM317 a następnie do sterowania jasnością używać 3 tranzystorów jako klucza. Może pytania są banalne, ale dopiero się uczę.
Sterowanie taśmą led rgb
Witam
A wystarczyło troszkę poszperać na forum
sterownik RGB
A Ty jesteś jeszcze w lepszej sytuacji, bo listwy są zasilane z 12V i nie będzie potrzeba nic kombinować.
Zasilacz 12V dowolny o odpowiedniej mocy, może być transformatorowy, może impulsowy...
LM317 nie jest w stanie pracować przy napięciu sieci!!!!!!
Pozdrawiam
A wystarczyło troszkę poszperać na forum
sterownik RGB
A Ty jesteś jeszcze w lepszej sytuacji, bo listwy są zasilane z 12V i nie będzie potrzeba nic kombinować.
Zasilacz 12V dowolny o odpowiedniej mocy, może być transformatorowy, może impulsowy...
LM317 nie jest w stanie pracować przy napięciu sieci!!!!!!
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Na 12V.....flp pisze:Wolał bym sam coś pokombinować niż kupować chińszczyznę. A wykonanie źródła 3 pwm'ów sterowanych pilotem jest dla mnie sprawą prostą.
Pytanie jaki najlepszy zasilacz do tego zastosować.
flp pisze:Będę wykorzystywał zasilanie sieciowe, powinienem wykonać odpowiednią przetwornicę impulsową, czy mogę nie przejmować się sprawnością i zastosować jakiś liniowy stabilizator np LM317
No wybacz, ale z tej wypowiedzi to nie było takie oczywiste, że to jest dla Ciebie "oczywiste"flp pisze:Pyra pisze: LM317 nie jest w stanie pracować przy napięciu sieci!!!!!!
Pozdrawiam
To chyba oczywiste
Trudno z Twoich wypowiedzi się zorientować czego oczekujesz, zresztą odpowiedzi już udzieliłem......
Jeśli chcesz dokładniejszej odpowiedzi, to sprecyzuj pytanie...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?