Witam
Obecnie w rowerze posiadam oswietlenie na pradnice w piascie.
Lampka przednia -> 4x flux 4 chipowe (te na 80mA), moc swiatla ~0,9W, moc calkowita ~1,85W, zamnierzam dodac kondensator 1F
Lampka tylna -> jak kupie to bedzie 1x flux czerwony 4 chipowy (80mA), moze zamontuje dwie w szeregu by nie tracic mocy na stabilizacje do 2V, moc swietlna ~0,16W (0,32W), moc calkowita ~0,54W, kondensator 1F
W miescie jak i w ciemniejszych miejscach oswietlenie wystarcza. Jako pozycja bez zarzutu, z przodu widocznosc zadowalajaca na tyle, ze w dziure sie nie wpadnie.
Jednakze przydaloby sie cos mocniejszego na przod w przypadku nocnych wypraw lesnych itd. Dodatkowo lampka powinna spelniac funkcje latarki. Poniewaz rower mam wyposazony w dynamo a lataraka ma byc na baterie wiec tu jest pierwszy problem ze znalezieniem odpowiedniego gotowego sprzetu. Majsterkowac lubie wiec moze warto cos zmontowac samemu.
Pytanie jest wiec nastepujace. Czy jest sens robic lampke na ledach mocy, zasilanej z akumulatora a w przypadku korzystania na rowerze z mozliwoscia zasilania / doladowania akumulatora pradnica w piascie.
Jesli tak to nasuwaja mi sie dwa pytania:
1. Jak wyglada sprawa z obudowa latarki? Czy mozna kupic sama obudowe czy trzeba robic samemu?
2. Jakie zasilanie bateryjne ma sens i czy da sie doladowac pradnica? W chwili obecnej z pradnicy ciagne 2,4W.
Pozdrawiam
Lampka rowerowa na pradnice z funkcja latarki
Istnieje już kilka wątków na temat podobnych konstrukcji, na przykład te:
Mój projekt lampek dynamo+led
Dynamo a lampka na Cree
Lampka pod dynamo
Sam jestem w trakcie budowy lampki z akumulatorkiem w środku i równocześnie podłączanej do dynama. Ciągle używał żarówkowej lampki Sigma Elipsoid Plus, która ma właśnie taką konstrukcję, tyle, że nie ładuje akumulatorów z dynama, używa ich jako zapasowego zasilania.
Teraz chciałbym lampkę na diodach i z ładowaniem.
Mój projekt lampek dynamo+led
Dynamo a lampka na Cree
Lampka pod dynamo
Sam jestem w trakcie budowy lampki z akumulatorkiem w środku i równocześnie podłączanej do dynama. Ciągle używał żarówkowej lampki Sigma Elipsoid Plus, która ma właśnie taką konstrukcję, tyle, że nie ładuje akumulatorów z dynama, używa ich jako zapasowego zasilania.
Teraz chciałbym lampkę na diodach i z ładowaniem.