Latarki na 18650 i na 2x CR123 z czym to sie je?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Marian

Latarki na 18650 i na 2x CR123 z czym to sie je?

Post autor: Marian »

Sa latarki na jedno ogniwo 18650 wiec 3,7 (4,2V), w ktorych opcja jest stosowanie 2 ogniw CR123 badz 16340 (7,4 badz 8,4V max). Niech ktos oswiecony mi wytlumaczy jak sie ma sprawa wydajnosci jednego i drugiego zasilania, mam na mysli czas pracy i "jasnosc (prad na leda)-uogulniajac" przy danym poborze pradu z ogniwa(sprawnosc). Jest to pewnie uzaleznione od sterownika, jak przypuszczam, dobrze dobrany sterownik do jednego typu zasilania nie bedzie az tak wydajny przy drugim. Nie ma chyba rozwiazan uniwersalnych o podobnej sprawnosci i wydajnosci, czy moze sa? Nurtuje mnie nastepujaca kwestia: w ukladzie: ogniwa 18650 mamy 3,7V i duza pojemnosc a przy 2x RCR 7,4 V i pojemnosc mniejsza ogniw (ogniwa w szeregu)-wiec w przy 2 ogniwach musimy miec przetwornice step down-jak sie ma sprawa dlugosci pracy latarki z jednym jak i drugim zasilaniem, jak dziala przetwornica step down ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Marian, dużo zależy od sterownika. A ilość zmagazynowanej energii mierz sobie zawsze w watogodzinach, daje lepsze pojęcie o tym ile masz prądu do wykorzystania...
Marian

Wiec w Wh wychodzi ze:
2x16340- 5,55Wh (750mAh teoretycznie) a 1x18650 (2200mAh) 8,14 Wh. Wiec wychodzi na to, ze konstrukcje na 2 cRki sa raczej podyktowane bateriami nieladowalnymi CR123A i ich dostepnoscia w handlu oraz ich pojemnoscia 1300mAh wtedy mamy 9,62 Wh i wtedy to ma sens jest lepiej niz na 18650.
Wiem, ze to podstawy :mrgreen: ale zastanawialem sie o co w tym chodzi.
Dzieki
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej,

Weź jeszcze pod uwagę dwie sprawy - różną sprawność sterowników zasilanych z 3,7 lub z 7,4V (w porywach 4,2 a 8,4V) oraz mniejszą średnicę CR-ek - tam gdzie wejdą 2 CR-ki nie zawsze wejdzie 18650. Przykładem może być nowy iTP A4 EOS - jak go zobaczyłem to pomyślałem że jest zasilany 1xAA (taki niepozorny) a wchodzą w niego 2 CR-ki...
Pozdr.
Pikom
anduril

Post autor: anduril »

A propos - czy ktoś mnie, nomen omen, oświeci w kwestii trybu high światełka iTP A1?
Teoretycznie A1 na jednej CR świeci przez 1.6h ze 190 lm, a A4 na dwóch przez 2h ze 160 lm... coś mi tu nie gra.
Marian

Cyt "Weź jeszcze pod uwagę dwie sprawy - różną sprawność sterowników zasilanych z 3,7 lub z 7,4V (w porywach 4,2 a 8,4V)"
Wlasnie o to mi chodzilo miedzy innymi o sprawnosc. Jak wyglada sprawnosc driverow, sterownikow badz drajwerow ( takie spolszczenie mi bardziej odpowiada) przy zasilaniu 3,7 V i 7,4V. Oczywiscie zalezy od danej konstrukcji, ale mozna przyjac chyba jakis zakres sprawnosci przy tym zasilaniu taki a taki a przy inym zakres powiedzmy "innny" :mrgreen:
Co do tego A4 i A1 zeczywiscie dziwne, ta A1 chodzi mi po glowie od dluzszego czasu tylko ten twist nie przemawia do mnie za bardzo.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Sprawność driverów step-down jest w zasadzie najwyższa. Nawet tanie konstrukcje, po $2 osiągają 92% sprawności. Dobre aplikacje bez problemu 95-96%. Są to wartości raczej niedoścignione, ani dla przetwornic w innej topologii (step-up, buck-boost), ani stabilizatorów liniowych.
ODPOWIEDZ