Latarki na 18650 i na 2x CR123 z czym to sie je?
Latarki na 18650 i na 2x CR123 z czym to sie je?
Sa latarki na jedno ogniwo 18650 wiec 3,7 (4,2V), w ktorych opcja jest stosowanie 2 ogniw CR123 badz 16340 (7,4 badz 8,4V max). Niech ktos oswiecony mi wytlumaczy jak sie ma sprawa wydajnosci jednego i drugiego zasilania, mam na mysli czas pracy i "jasnosc (prad na leda)-uogulniajac" przy danym poborze pradu z ogniwa(sprawnosc). Jest to pewnie uzaleznione od sterownika, jak przypuszczam, dobrze dobrany sterownik do jednego typu zasilania nie bedzie az tak wydajny przy drugim. Nie ma chyba rozwiazan uniwersalnych o podobnej sprawnosci i wydajnosci, czy moze sa? Nurtuje mnie nastepujaca kwestia: w ukladzie: ogniwa 18650 mamy 3,7V i duza pojemnosc a przy 2x RCR 7,4 V i pojemnosc mniejsza ogniw (ogniwa w szeregu)-wiec w przy 2 ogniwach musimy miec przetwornice step down-jak sie ma sprawa dlugosci pracy latarki z jednym jak i drugim zasilaniem, jak dziala przetwornica step down ?
- Calineczka
- Kontakt:
Wiec w Wh wychodzi ze:
2x16340- 5,55Wh (750mAh teoretycznie) a 1x18650 (2200mAh) 8,14 Wh. Wiec wychodzi na to, ze konstrukcje na 2 cRki sa raczej podyktowane bateriami nieladowalnymi CR123A i ich dostepnoscia w handlu oraz ich pojemnoscia 1300mAh wtedy mamy 9,62 Wh i wtedy to ma sens jest lepiej niz na 18650.
Wiem, ze to podstawy ale zastanawialem sie o co w tym chodzi.
Dzieki
2x16340- 5,55Wh (750mAh teoretycznie) a 1x18650 (2200mAh) 8,14 Wh. Wiec wychodzi na to, ze konstrukcje na 2 cRki sa raczej podyktowane bateriami nieladowalnymi CR123A i ich dostepnoscia w handlu oraz ich pojemnoscia 1300mAh wtedy mamy 9,62 Wh i wtedy to ma sens jest lepiej niz na 18650.
Wiem, ze to podstawy ale zastanawialem sie o co w tym chodzi.
Dzieki
Hej,
Weź jeszcze pod uwagę dwie sprawy - różną sprawność sterowników zasilanych z 3,7 lub z 7,4V (w porywach 4,2 a 8,4V) oraz mniejszą średnicę CR-ek - tam gdzie wejdą 2 CR-ki nie zawsze wejdzie 18650. Przykładem może być nowy iTP A4 EOS - jak go zobaczyłem to pomyślałem że jest zasilany 1xAA (taki niepozorny) a wchodzą w niego 2 CR-ki...
Weź jeszcze pod uwagę dwie sprawy - różną sprawność sterowników zasilanych z 3,7 lub z 7,4V (w porywach 4,2 a 8,4V) oraz mniejszą średnicę CR-ek - tam gdzie wejdą 2 CR-ki nie zawsze wejdzie 18650. Przykładem może być nowy iTP A4 EOS - jak go zobaczyłem to pomyślałem że jest zasilany 1xAA (taki niepozorny) a wchodzą w niego 2 CR-ki...
Pozdr.
Pikom
Pikom
Cyt "Weź jeszcze pod uwagę dwie sprawy - różną sprawność sterowników zasilanych z 3,7 lub z 7,4V (w porywach 4,2 a 8,4V)"
Wlasnie o to mi chodzilo miedzy innymi o sprawnosc. Jak wyglada sprawnosc driverow, sterownikow badz drajwerow ( takie spolszczenie mi bardziej odpowiada) przy zasilaniu 3,7 V i 7,4V. Oczywiscie zalezy od danej konstrukcji, ale mozna przyjac chyba jakis zakres sprawnosci przy tym zasilaniu taki a taki a przy inym zakres powiedzmy "innny"
Co do tego A4 i A1 zeczywiscie dziwne, ta A1 chodzi mi po glowie od dluzszego czasu tylko ten twist nie przemawia do mnie za bardzo.
Wlasnie o to mi chodzilo miedzy innymi o sprawnosc. Jak wyglada sprawnosc driverow, sterownikow badz drajwerow ( takie spolszczenie mi bardziej odpowiada) przy zasilaniu 3,7 V i 7,4V. Oczywiscie zalezy od danej konstrukcji, ale mozna przyjac chyba jakis zakres sprawnosci przy tym zasilaniu taki a taki a przy inym zakres powiedzmy "innny"
Co do tego A4 i A1 zeczywiscie dziwne, ta A1 chodzi mi po glowie od dluzszego czasu tylko ten twist nie przemawia do mnie za bardzo.