Witam na forum światełka!
Nabyłem diodę EDSN-1LS3
Niestety nie jestem elektronikiem i szukam u Was pomocy aby jej nie uszkodzić
Posiadam zasilacz stabilizowany 12V/25A i nim zasilam kilka urządzeń między innymi chciałbym zasilić tą diodę. 12V to stanowczo za wysokie napięcie by bezpośrednio ją zasilić więc prosiłbym Was (doświadczonych) o pomoc jaki układ (może są gotowce) zastosować.
wygląd diody:
a parametry diody można znaleźć TUTAJ
Pozdrawiam - Jan
oswietlacz dla kamerki w domofonie
Witam
Jedna z prostszych opcji to będzie to: 12V / 700mA
Lub to 12V/ 350mA
To są gotowe przetwornice dostosowane do zasilania z transformatorów lub przetwornic od halogenów czyli 12 - 16V
Możesz też popytać EdiMa, ma kilka fajnych przetwornic, które dadzą radę.
Jeśli chcesz coś sam skombinować to możesz zerknąć tu
Tylko nie zapomnij o dobrym chłodzeniu!
Pozdrawiam
Jedna z prostszych opcji to będzie to: 12V / 700mA
Lub to 12V/ 350mA
To są gotowe przetwornice dostosowane do zasilania z transformatorów lub przetwornic od halogenów czyli 12 - 16V
Możesz też popytać EdiMa, ma kilka fajnych przetwornic, które dadzą radę.
Jeśli chcesz coś sam skombinować to możesz zerknąć tu
Tylko nie zapomnij o dobrym chłodzeniu!
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dziękuję za szybką reakcję na moje (może na tym forum lamerskie) pytania.
Mam stałe napięcie 12V czy tez do stałego można taki unit wpiąć? Czy w naszym kraju czegoś takiego nie dostanę?
Dioda ta jest na radiatorze - zdjęcie wyżej. Czy to za słabe chłodzenie? fakt że dioda o zmroku ma świecić non-stop.
Przeglądnąłem Twój artykuł w innym temacie, ale troche pogubiłem się , który schemat mógłbym zastosować.
Gdyby nie sprawiło Ci kłopotu podaj mi link do odpowiedniego schematu z wartościami elementów
Pozdrawiam- Jan
Mam stałe napięcie 12V czy tez do stałego można taki unit wpiąć? Czy w naszym kraju czegoś takiego nie dostanę?
Dioda ta jest na radiatorze - zdjęcie wyżej. Czy to za słabe chłodzenie? fakt że dioda o zmroku ma świecić non-stop.
Przeglądnąłem Twój artykuł w innym temacie, ale troche pogubiłem się , który schemat mógłbym zastosować.
Gdyby nie sprawiło Ci kłopotu podaj mi link do odpowiedniego schematu z wartościami elementów
Pozdrawiam- Jan
Wszystkie z wymienionych układów działają na prąd stały,a te z DX również na prąd przemienny, a skoro masz zasilacz prądu stałego, to dla Ciebie nie ma znaczenia, który zastosujesz.jancom pisze:Dziękuję za szybką reakcję na moje (może na tym forum lamerskie) pytania.
To nie jest radiator, to jest tzw. MCPCB, czyli element przez który dioda przekazuje ciepło do radiatora, jak również umożliwia wygodne dolutowanie przewodów podłączeniowych.jancom pisze:Dioda ta jest na radiatorze - zdjęcie wyżej. Czy to za słabe chłodzenie? fakt że dioda o zmroku ma świecić non-stop.
Przy takiej mocy do wytracenia najlepszy będzie układ z mosfetem o ten , elementy można dobrać wedle Twoich potrzeb.jancom pisze:Przeglądnąłem Twój artykuł w innym temacie, ale troche pogubiłem się , który schemat mógłbym zastosować.
Pozdrawiam- Jan
A jako obudowę proponuję E27 DiY ma zarówno radiator jak i odpowiednią optykę...
Pozdrawiam
Jeśli dozbierasz do 15$ i będziesz miał traking, to prawdopodobieństwo zaginięcia jest mniejsze, ale czasem trzeba się naczekać......jancom pisze:Dziękuję za wyjaśnienia. Zamówiłem to dx dealextrime.
Pierwszy raz tam kupuję. Mam nadzieję, że nie stracę te parę baksów.
Pozdrawiam - Jan
Pozdrawiam