Kolejna latarka 3xXP-G Carclo 20mm

co i jak zrobiłem...
r11300

Post autor: r11300 »

A jak to długo działa na pełnej mocy i czy mocno się grzeje?
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

r11300, szczerze to nie sprawdzałem :oops: Z tego co wiem, driver od Edima ma wysoką sprawność - o szczegóły techniczne pytaj Midiego i Edima.
Osobiście, jako laikowi, wydaje mi się, że ustalenie najwyższego trybu jasności na poziomie 1,2A, a nie 1,5A (dopuszczalny przez producenta prąd dla diod xp-g) jest optymalnym rozwiązaniem:
- zyskujemy trochę więcej czasu świecenia;
- tracimy niewiele na jasności (zapewniam, że w trybie maksymalnym światła jest i tak bardzo dużo :mrgreen: );
- świecąc kilka minut w trybie maksymalnym głowica zrobiła się bardzo ciepła - oznacza to, że ciepło jest dobrze odprowadzane od diod (dodam tylko, że co prawda było to w nocy, ale temperatura na zewnątrz wynosiła ponad 20 stopni, a latarkę trzymałem w ręku - zapewne lepsze warunki do chłodzenia latarki byłyby przy - powiedzmy - 15 stopniach i w trakcie jazdy na rowerze).
pozdrawiam
yano
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
r11300

Koniec sporów. Wróćmy do konkretów. Spytałem się o czas pracy i grzanie z bardzo przyziemnego powodu. Otóż latareczka wygląda nieźle a ja lubię czasem pochodzić po bunkrach. Tam temperatury otoczenia są niższe ale potrzeba za to dużo światła by oświetlić te czasem potężne pomieszczenia. Stąd moje pytanie. Czy taka latarka jest w stanie oświetlić czasem bardzo wysokie tunele i ile akumulatorków trzeba by zabrać ze sobą na kilka godzin chodzenia. A może macie jakiś inny latarkowy pomysł na takie wycieczki?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

r11300 pisze:Koniec sporów. Wróćmy do konkretów. Spytałem się o czas pracy i grzanie z bardzo przyziemnego powodu. Otóż latareczka wygląda nieźle a ja lubię czasem pochodzić po bunkrach. Tam temperatury otoczenia są niższe ale potrzeba za to dużo światła by oświetlić te czasem potężne pomieszczenia. Stąd moje pytanie. Czy taka latarka jest w stanie oświetlić czasem bardzo wysokie tunele i ile akumulatorków trzeba by zabrać ze sobą na kilka godzin chodzenia. A może macie jakiś inny latarkowy pomysł na takie wycieczki?
Moim skromnym zdaniem, wystarczy jedna XP-G, jak wiesz warunki panujące w ciemnych pomieszczeniach powodują przystosowanie się oka do widzenia przy niższych poziomach natężenia światła. Tu chyba nie będzie reguły, co kto widzi, niestety najlepszym wyjściem, będzie wypróbowanie kilku egzemplarzy. Osobiście też mam ekstremalnie pędzone prądem maleństwo, które służy mi do pięcio-sekundowego omiecenia podwórka kiedy psy szczekają, ale do świecenia na dłużej bym jej nigdy nie stosował...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Pyra ma rację, po prostu światła zawsze jest za mało- jak zaglądasz w zakamarki to nawet SR90 bywa za słabe, a jak chcesz szeroko, to się oślepiasz, po prostu kompromis trzeba wybrać
r11300

Ostatnio miałem światełko z XP-G a kumpel jakieś P7 z DX. Razem światła było sporo choć były pomieszczenia gdzie go po prostu brakowało.
r11300

A ja mam jeszcze pytanie o jej wymiary i ile latareczka waży?
Awatar użytkownika
yano

Nie wiem ile waży, a wymiary jak na załączonym obrazku.
Obrazek
Załączniki
midlight - wymiary.jpg
midlight - wymiary.jpg (37.3 KiB) Przejrzano 398 razy
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
wkliw

Post autor: wkliw »

A ja mam pytanie do kolegów Midi i Yano troszkę z innej beczki.
Strasznie spodobał mi się styl tej latareczki te głowice upodobnione do granatu.
Jestem na etapie projektowania swojej drugiej poważniejszej lampki (pierwsza była rowerowa 2 rurka) I Chciałem zapytać czy mógłbym się dość mocno powzorować na tej lampce?? Oczywiście identyczna nie będzie. Moja będzie mieć 1x XP-g na miedzi i zasilanie (prawdopodobnie)2x18650
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
yano

Pomysł i wykonanie jest w 100% Midiego, więc jego pytaj ;-)
Jedna xp-g bezpośrednio na miedzi :?: - to ile chcesz w nią puścić prądu :roll: ?
pozdrawiam
yano
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
wkliw

Post autor: wkliw »

yano pisze:to ile chcesz w nią puścić prądu :roll: ?
Jeszcze nie wiem jaki zastosuję driver ale chcę zminimalizować wpływ temperatury na ilość światła. A prądu raczej nie będzie mniej niż 1,4A
Niedługo założę nowy temat i podzielę się pomysłami.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, jak bym nie chciał to bym nie pokazywał tej latarki :wink: , możesz kopiować w 100%, na zdrowie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ