ładowanie ogniw litowo-jonowych
- Calineczka
- Kontakt:
ładowanie ogniw litowo-jonowych
...Panowie, jak ktoś ma coś w temacie ładowania, charakterystyk, bezpieczeństwa, balansowania pakietów...etc o li-ion to proszę tu podpinać. Na początek dołączam trochę wytycznych by Panasonic.
dołączam tez ciekawy obrazek z wykresami napęć/prądów dla dwóch szeregowo połączonych ogniw li-ion
dołączam tez ciekawy obrazek z wykresami napęć/prądów dla dwóch szeregowo połączonych ogniw li-ion
- Załączniki
-
- Panasonic_LiIon_Charging.pdf
- (380.29 KiB) Pobrany 47 razy
Pare ciekawych ładowarek (nie tylko li-ion) jest tutaj:link, a tutaj wszystko o akumulatroach w trzech odsłonach po angielsku i po niemiecku link
Mam pytanie, zrobiłem ładowarkę na procesorze atmega i nurtuje mnie pewna rzecz:
Czy napięcie na ogniwie w fazie constant-current mierzyć przy odłączonym chwilowo ładowaniu czy nie przerywać ładowania w czasie pomiaru napięcia? Objaw jest taki że gdy mierze napięcie aku. w czasie ładowania (w fazie ze stabilizacją prądu) to jest ono zawyżone, dość szybko osiągam 4.2V i muszę przejść w fazę ładowania ze stabilizacją napięcia. Trochę tutaj się zakręciłem, a w googlach nic na ten temat nie znalazłem.
Pozdrowienia
Mam pytanie, zrobiłem ładowarkę na procesorze atmega i nurtuje mnie pewna rzecz:
Czy napięcie na ogniwie w fazie constant-current mierzyć przy odłączonym chwilowo ładowaniu czy nie przerywać ładowania w czasie pomiaru napięcia? Objaw jest taki że gdy mierze napięcie aku. w czasie ładowania (w fazie ze stabilizacją prądu) to jest ono zawyżone, dość szybko osiągam 4.2V i muszę przejść w fazę ładowania ze stabilizacją napięcia. Trochę tutaj się zakręciłem, a w googlach nic na ten temat nie znalazłem.
Pozdrowienia
- Calineczka
- Kontakt:
Myślę, że prądu nie odłączać(napięcie mierzyć w trakcie ładowania)
Możesz poczytać np. datasheety dedykowanych układow do ladowania li-ion.
Obejrzyj sobie charakterystyke:
Dolaczam pliczek o ogniwach li-ion Sanyo, o ladowaniu tez tam pisza...
A z tego dokumentu Sanyo:
A ta twoja ladowarka tylko laduje czy moze tez mierzyc pojemnosc...ilosc pradu/ladunku do/z ogniwka...etc?
Wiecej info pliz;-)
Możesz poczytać np. datasheety dedykowanych układow do ladowania li-ion.
Obejrzyj sobie charakterystyke:
Dolaczam pliczek o ogniwach li-ion Sanyo, o ladowaniu tez tam pisza...
A z tego dokumentu Sanyo:
A ta twoja ladowarka tylko laduje czy moze tez mierzyc pojemnosc...ilosc pradu/ladunku do/z ogniwka...etc?
Wiecej info pliz;-)
- Załączniki
-
- lion_by_Sanyo.pdf
- (1.38 MiB) Pobrany 49 razy
Ładowarka zrobiona jest w oparciu o notę aplikacyjną AVR450 atmela lecz jako stabilizowane źródło prądu mam step-down l5973d, i właśnie w kodzie atmela pomiar napięcia w fazie CC odbywa się po wyłączeniu PWM'a i odczekaniu aż napięce aku. sie ustabilizuje. Jeżeli nie przekroczy 4.2 to dalej CC a gdy przekroczy to zmiana trybu na CV i wtedy pomiar napięcia już normalnie w czasie ładowania. Też mi się wydaje że trzeba mierzyć napięcie w czasie ładowania bo inaczej łatwo można przekroczyć te 4.2 (w fazie CC) i nawet o tym nie wiedzieć. Z drugiej strony niepokoi mnie to że ta faza CC trwa u mnie trochę za krótko - ładuje do 25% pojemności zamias ok. 80%. (prąd mam ustawiony na 1.2A dla ogniwa 18650) i na wyświetlaczu ładowarki mam 4.2V a miernikiem mierzę 3.9V....chyba bez oscyloskopu się nie obędzie bo śmierdzi tu jakimiś impulsami
Na razie nie ma się czym chwalić, wszystko oprócz płytki z procesorem pająk mutant. Żeby bawić się w budowe ładowarki od podstaw szybko się przekonałem że potrzebuje rozładowywarkę , przy okazji zrobiłem pomiar pojemności - co sekundę mierzę prąd i mam pojemność w w mAs , dzielę na 3600 jest mAh. Używane ogniwo Samsunga 18650 rozładowuję prądem 1400mA-1600mA przez ok 1.5h. co daje ok 2300mAh
Na razie nie ma się czym chwalić, wszystko oprócz płytki z procesorem pająk mutant. Żeby bawić się w budowe ładowarki od podstaw szybko się przekonałem że potrzebuje rozładowywarkę , przy okazji zrobiłem pomiar pojemności - co sekundę mierzę prąd i mam pojemność w w mAs , dzielę na 3600 jest mAh. Używane ogniwo Samsunga 18650 rozładowuję prądem 1400mA-1600mA przez ok 1.5h. co daje ok 2300mAh
- Calineczka
- Kontakt:
Ten projekcik obejrzalem na szybko....wyglada ciekawie ale az sie prosi zeby tam lcd wstawic z komunikatami, ehh, przydalo by sie cos takiego.Co mi to daje pod wzgledem li-ion w porownaniu do jakiegos dedykowanego scalaka?
Cos wiecej o tym pomiarze pojemnosci?Liczysz tylko czas i wyswietlasz go jako wynik?uzywasz zrodla pradowego zeby prad byl staly w czasie?Odcinasz przy jakim napieciu?
Cos wiecej o tym pomiarze pojemnosci?Liczysz tylko czas i wyswietlasz go jako wynik?uzywasz zrodla pradowego zeby prad byl staly w czasie?Odcinasz przy jakim napieciu?
Pojemność liczę mierząc prąd co sekundę, tak poglądowo:
pojemność = 0 mAs
po 1s 1600mA @ 4.2V ---> pojemność = pojemność + 1600mA
po 2s 1550mA @ 3.9V ---> pojemność = pojemność + 1550mA
po 3s 1500mA @ 3.3V ---> pojemność = pojemność + 1500mA
po 4s 1400mA @ 3.0V ---> pojemność = pojemność + 1400mA -----> S T O P
oczywiście w rzeczywistości rozładowanie zajmuje ponad 5000s a nie 4s,
wychodzi duuuża liczba w mAsekundach , dzielę to na 3600 i mam mAh
jest to przybliżony wynik, ale dość dokładny zaczynam od ok. 1600mA a kończę na 1400mA przy napięciu na ogniwie 3V. Rozładowanie następuje przez przekaźnik i rezystor (2*4.7ohm równolegle)
Inna metoda to zmierzenie czasu rozładowania i wyliczenie średniego prądu, ale ja zrobiłem pomiar co sekundę bo na bierząco obserwuje zliczoną pojemność, czas, prąd i napięcie na LCD.
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 9:29 am ]
Odjąłem napięcie na rezystorze 0.5ohm od napięcia zmierzonego na +ogniwa i mam napięcie na ogniwie bez wyłączania ładowania w czasie pomiaru...
|
*-----------------------------------------------------> Vbat (ADC0 pomiar napięcia na baterii)
|
+
3.6V Napięcie na ogniwie = Vbat - Vres
-
*-----------------------------------------------------> Vres (ADC1 pomiar prądu)
|
[] rezystor 0.5ohm (pomiar prądu)
|
|
--- GND
pojemność = 0 mAs
po 1s 1600mA @ 4.2V ---> pojemność = pojemność + 1600mA
po 2s 1550mA @ 3.9V ---> pojemność = pojemność + 1550mA
po 3s 1500mA @ 3.3V ---> pojemność = pojemność + 1500mA
po 4s 1400mA @ 3.0V ---> pojemność = pojemność + 1400mA -----> S T O P
oczywiście w rzeczywistości rozładowanie zajmuje ponad 5000s a nie 4s,
wychodzi duuuża liczba w mAsekundach , dzielę to na 3600 i mam mAh
jest to przybliżony wynik, ale dość dokładny zaczynam od ok. 1600mA a kończę na 1400mA przy napięciu na ogniwie 3V. Rozładowanie następuje przez przekaźnik i rezystor (2*4.7ohm równolegle)
Inna metoda to zmierzenie czasu rozładowania i wyliczenie średniego prądu, ale ja zrobiłem pomiar co sekundę bo na bierząco obserwuje zliczoną pojemność, czas, prąd i napięcie na LCD.
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 9:29 am ]
No i się wyjaśniło, ale ze mnie d...pa Wyjaśnienie zagadki jest proste - napięcie na ogniwie mierzone jest względem masy..... a minus ogniwa połączony jest z masą przez rezystor 0.5 ohm na którym odkłada się napięcie prop. do płynącego prądu. To dlatego atmele mierzą napięcie na ogniwie przy wyłączonym ładowaniu gdy prąd nie płynie...DeeM pisze:na wyświetlaczu ładowarki mam 4.2V a miernikiem mierzę 3.9V....chyba bez oscyloskopu się nie obędzie bo śmierdzi tu jakimiś impulsami
Odjąłem napięcie na rezystorze 0.5ohm od napięcia zmierzonego na +ogniwa i mam napięcie na ogniwie bez wyłączania ładowania w czasie pomiaru...
|
*-----------------------------------------------------> Vbat (ADC0 pomiar napięcia na baterii)
|
+
3.6V Napięcie na ogniwie = Vbat - Vres
-
*-----------------------------------------------------> Vres (ADC1 pomiar prądu)
|
[] rezystor 0.5ohm (pomiar prądu)
|
|
--- GND
- Calineczka
- Kontakt: