rzeczywiste pojemności akumulatorów stosowanych w latarkach
TrustFire Protected 14500 3.7V 900mAh Rechargeable Lithium Batteries
Pierwsze ładowanie: ---
Pierwsze rozładowanie: 880 mAh z zadeklarowanych 900 mAh
Kolejny akumulator:
1 rozładowanie: 819 mAh
2 rozładowanie: 805 mAh
3 rozładowanie: 792 mAh
Poswiecily juz troche i niestety troche zdechly. Jak pomierze to napisze.
Pierwsze ładowanie: ---
Pierwsze rozładowanie: 880 mAh z zadeklarowanych 900 mAh
Kolejny akumulator:
1 rozładowanie: 819 mAh
2 rozładowanie: 805 mAh
3 rozładowanie: 792 mAh
Poswiecily juz troche i niestety troche zdechly. Jak pomierze to napisze.
Ostatnio zmieniony piątek 16 lip 2010, 16:49 przez Fluxor, łącznie zmieniany 3 razy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
- Calineczka
- Kontakt:
Bylo ustawione 1,5V. Jak widac zabezpieczenie zadzialalo przy 2,1.
Śmiertelnie to by było przy rozładowywaniu prądem 0,01C Przy 0,5-1C pod koniec procesu napięcie z 2,8V spada do 2V i niżej w zasadzie w ciągu kilkunastu sekund. Wtedy uruchamia się zabezpieczenie. Zmierz napięcie na ogniwie zaraz po zakończeniu rozładowania. Od razu podnosi się do 2,7-2,9V. Kilkunastosekundowy zjazd nawet do 1,5V nie jest groźny. Nieodwracalne procesy chemiczne nie zdążą zajść.
Co innego, gdyby ten proces przeprowadzić powoli, np. prądem 0,05C, lub zostawić obciążone ogniwo do totalnego zgonu.
Co innego, gdyby ten proces przeprowadzić powoli, np. prądem 0,05C, lub zostawić obciążone ogniwo do totalnego zgonu.
-
Dokładnie tak jak napisał "greg". U mnie na ogniwie SONY 18500 1500mAh przy rozładowywaniu prądem 0,5A. Zabezpieczenie działa przy 1.9V. Ale te 1.9V trwa dosłownie 2 sekundy. Ogniowo ma już swoje lata i nic się z nim złego nie dzieje. A pojemność trzyma do tej pory 1480mAh. W drugim identycznym ogniwie wyrwałem zabezpieczenie. Bo mnie denerwowało, nagłe wyłączenie lampki rowerowej. I trafiło się kilka razy, że akumulator padł dosłownie do 0V. Po naładowaniu działa do tej pory (1280mAh - bardziej katowany).
P.S.
Dlaczego na tym wyświetlaczu jest napisane NiCd. Jeżeli to był test dla akumulatorka litowego?
P.S.
Dlaczego na tym wyświetlaczu jest napisane NiCd. Jeżeli to był test dla akumulatorka litowego?
cateye330h, wielokrotnie bylo tlumaczone juz dlaczego jest tam NiCD.
Dla 14500 AW zabezpieczenie dziala przy 2,09V
Dla 14500 AW zabezpieczenie dziala przy 2,09V
- spireneusz
trzymał ktoś w łapkach, a może i pomacał co nie co takie cudo, dziwi tylko niewielka pojemność w porównaniu do 18650. Wg objętości ogniwa to 32600 powinno mieć do 7500mAh a tu tylko 5000
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 cze 2010, 20:17 przez spireneusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Minimum 12 letnie HW Ni-Cd 700mAH
Tryb refresh(chyba 2 cykle)->~20godzin w zegarze->tryb testowania
100/200mA
763mAh
2 sztuka
Tryb refresh(2 cykle)->~15godzin w zegarze->tryb testowania
100/200mA
710mAh
Ładowarka BC-700
Wybacz Greg,ale miałem problemy z netem do dziś i dopiero teraz mogłem wprowadzić korektę
Tryb refresh(chyba 2 cykle)->~20godzin w zegarze->tryb testowania
100/200mA
763mAh
2 sztuka
Tryb refresh(2 cykle)->~15godzin w zegarze->tryb testowania
100/200mA
710mAh
Ładowarka BC-700
Wybacz Greg,ale miałem problemy z netem do dziś i dopiero teraz mogłem wprowadzić korektę
Ostatnio zmieniony środa 16 cze 2010, 13:38 przez Piotrek, łącznie zmieniany 4 razy.
Piotrek, a tryb "refresh" to jest co? Ilość energii wpompowanej w ogniwo? Pomar robiłeś na jakim urządzeniu?
Drobna dygresja. Ładujemy ogniwo na maks, następnie natychmiast przeprowadzamy test. Jak to się ma do warunków rzeczywistych? A gdyby poczekać 1-2 dni, to ile wykaże program rozładowania (o ile taka opcja czystego rozładowania bez doładowania w ogóle jest dostępna w ładowarce)?
To tak z przymrużeniem oka, w temacie pożyteczności tego typu testów
Drobna dygresja. Ładujemy ogniwo na maks, następnie natychmiast przeprowadzamy test. Jak to się ma do warunków rzeczywistych? A gdyby poczekać 1-2 dni, to ile wykaże program rozładowania (o ile taka opcja czystego rozładowania bez doładowania w ogóle jest dostępna w ładowarce)?
To tak z przymrużeniem oka, w temacie pożyteczności tego typu testów
Nówki TRONIC 900mAh z Lidla
100/200mA
Kolejne znalezione dwie sztuki HW 700mAh
100/200mA
1.770mAh
2.735mAh
Muszę poszukać po zdjęciach dokładną datę,kiedy brat je dostał do samochodu zdalnie sterowanego.Nie były one dobrze eksploatowane,w końcu wszyscy chcieli jeździć cały dzień. Jak po około dwóch latach samochód się popsuł,akumulatorki trafiły do;zegarów,radia,latarek itd...łącznie było ich 12,bo tyle wchodziło do samochodu.
100/200mA
Kolejne znalezione dwie sztuki HW 700mAh
100/200mA
1.770mAh
2.735mAh
Muszę poszukać po zdjęciach dokładną datę,kiedy brat je dostał do samochodu zdalnie sterowanego.Nie były one dobrze eksploatowane,w końcu wszyscy chcieli jeździć cały dzień. Jak po około dwóch latach samochód się popsuł,akumulatorki trafiły do;zegarów,radia,latarek itd...łącznie było ich 12,bo tyle wchodziło do samochodu.
-
Rozładowanie 320mA \ ładowanie 640mA
Philips 2100 AA MultiLife - made in PRC
1) 2480mAh
2) 2480mAh
Pierwszy raz spotkałem się z identycznymi pojemnościami ogniw. Ogniwa rozładowały jak i naładowały się w identycznym czasie. I tak większa pojemność! Rewelacja... W długości działania (Pentax E90) biją na głowę Eneloop'y.
Sanyo Eneloop AA 2000 - te same
1) 1750mAh
2) 1878mAh
Tak prawdę mówiąc. Te eneloop'y są przereklamowane i tyle. Już wcześniej je testowałem. Ich pojemność już spadła, po niespełna kilku ładowaniach.
Philips 2100 AA MultiLife - made in PRC
1) 2480mAh
2) 2480mAh
Pierwszy raz spotkałem się z identycznymi pojemnościami ogniw. Ogniwa rozładowały jak i naładowały się w identycznym czasie. I tak większa pojemność! Rewelacja... W długości działania (Pentax E90) biją na głowę Eneloop'y.
Sanyo Eneloop AA 2000 - te same
1) 1750mAh
2) 1878mAh
Tak prawdę mówiąc. Te eneloop'y są przereklamowane i tyle. Już wcześniej je testowałem. Ich pojemność już spadła, po niespełna kilku ładowaniach.
Dziwna sprawa z tymi eneloopami, sam mam dwa komplety, katowane wcześniej w latarce na 1AA i sterowniku 7880, czyli pobór z aku rzędu 4A i żaden nie stracił pojemności, wszystkie ponad 2Ah, teraz używam ich w czołówce mactronica i też nic się nie dzieje złego.
Te philipsy wyglądają ciekawie, ja bym sprawdził ile są w stanie oddać prądu - czy zbliżają się do eneloopów
Te philipsy wyglądają ciekawie, ja bym sprawdził ile są w stanie oddać prądu - czy zbliżają się do eneloopów