Zasilanie Diod
Zasilanie Diod
Witam! Mam taki Problem panowie: Chciał bym podłaczyc 19 diod o parametrach 5V 210mA pod instalacje samochodową 12V (14,4V) i najlepiej zeby dało się zmiescic układ zasilania w cokole zarowki, zeby to wyglądało jak na foto, jaki rodzaj zasilania wybrac?? moze jakis schemacik stabilizatora??
- Załączniki
-
- zarowka led.jpeg (4.51 KiB) Przejrzano 582 razy
Sorry panowie jestem troche laikiem jesli chodzi o takie sprawy dla tego wzuciłem sprawe na forum wzucam karte charakterystyki. Z Gory dzięki za pomoc!
- Załączniki
-
- DIODA IR.pdf
- (82.98 KiB) Pobrany 19 razy
- Calineczka
- Kontakt:
Pozwole sobie nie zgodzic sie z Dominikiem
Obejrzyj charakterystyke tej diodki, to juz moze byc niebezpieczne przy np. uruchamianiu silnika, jakies wahniecia napiecia i koniec.Moim zdaniem rezystor szeregowy jest konieczny dla bezpieczenstwa,Nie wiem jak duzy jest ten cokol...moze i by sie dalo jakas elektronike zmiescic-ale z rezystorkami bedzie dobrze.Dodatkowe 4,7-10 ohm powinno sprawe zalatwic...
Najlepiej bylo by skaldac to pod zasilaczem z ogr. pradowym i o regulowanym napieciu...powinno byc bezpieczne dla diodek nawet przy 15V zasilania
Obejrzyj charakterystyke tej diodki, to juz moze byc niebezpieczne przy np. uruchamianiu silnika, jakies wahniecia napiecia i koniec.Moim zdaniem rezystor szeregowy jest konieczny dla bezpieczenstwa,Nie wiem jak duzy jest ten cokol...moze i by sie dalo jakas elektronike zmiescic-ale z rezystorkami bedzie dobrze.Dodatkowe 4,7-10 ohm powinno sprawe zalatwic...
Najlepiej bylo by skaldac to pod zasilaczem z ogr. pradowym i o regulowanym napieciu...powinno byc bezpieczne dla diodek nawet przy 15V zasilania
- Calineczka
- Kontakt:
Nie myślałem o tym, bo jak do tej pory używałem ich jedynie do mniejszych prądów (ok. 20 mA). W dokumentacji, w rubryce Power Dissipation napisane jest Internally limited - nie mam pojęcia, co to praktycznie oznacza. Po oszacowaniu mocy wydzielonej na LM rzeczywiście trochę zdumiałem się. Zakładając, że na diodzie mamy 1,5 V, to na sześciu 9 V. W samochodzie napięcie dochodzi do 15 V, co daje nam 6 V spadku napięcia na scalaku, przy prądzie 0,1 A - 0,6 W. Dużo! Gdyby zwiększyć ilość diod w szeregu mniej mocy poszłoby w ciepło. Chmmm... Niby takie proste, a niekoniecznie!
Dubito ergo sum!