Oświetlenie diodowe LED do WC i pokoju

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
winfor

Post autor: winfor »

kisi pisze:Trzeba oszczędzać tam gdzie świeci się najdłużej. Tam gdzie światło świeci się kilkanaście minut - nie warto przerabiać - warto przewidzieć w chwili remontu oświetlenie LEDowe. Na pewno się opłaci.
A jaki model żarówek masz w kuchni?
kisi

Post autor: kisi »

winfor pisze: A jaki model żarówek masz w kuchni?
Model to za mocne słowo. Kupiłem taką taśmę:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1063267695
i zasilacz:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1063272171

Świecą ciepło. Fajnie mocno. Jestem naprawdę zadowolony. Z reszty co mi zostanie zrobię oświetlenie szafy i szafek w kuchni.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A ja zauważyłem, że czasami oszczędzamy, choćby nie wiadomo ile miało nas to kosztować... ;) :mrgreen:
kisi

greg pisze:A ja zauważyłem, że czasami oszczędzamy, choćby nie wiadomo ile miało nas to kosztować... ;) :mrgreen:
Ja nie zrobiłem tego celem oszczędzania (mam zniżkę na prąd). Zrobiłem bo wkurzały mnie padające żarówki zawsze wtedy kiedy nie mogłem pojechać po nową (święta lub inna niemożność). Poza tym jestem zwolennikiem nowych technologii niekoniecznie ekonomicznych z punktu widzenia ekonomii (stosunek zakup/ekonomika zwrotu).
Ze względu na specyfikę otwartej kuchni często mieliśmy zapalone oświetlenie podszafkowe jako fajny półmrok do oglądania TV.
Przy okazji tego eksperymentu okazało się że aby osiągnąć taki półmrok mogę po prostu linijki LEDowe umieścić na meblach wycelowane w sufit :)
Resztę wykorzystam do oświetlenia szafek i szafy. Tak więc jedna linijka zaspokoi wiele potrzeb na ładnych pare latek. Lubie zrobić coś raz i cieszyć się efektem przez dłuuuuugi czas.

PS.
Pierwszym takim produktem który wykonałem jako początkujący elektronik jest dzwonek pozytywka do drzwi który już służy rodzicom już ponad 15 lat.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 cze 2010, 07:47 przez kisi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

greg pisze:A ja zauważyłem, że czasami oszczędzamy, choćby nie wiadomo ile miało nas to kosztować... ;) :mrgreen:
Aspekt psychologiczny jest często równie ważny, jak ekonomiczny ;) Też zauważyłem, że czasem przepłacam za coś pod pozorem oszczędności, a tak naprawdę dla poprawienia samopoczucia... Ale ostatecznie przekłada się często na rzeczywiste zyski: człowiek zadowolony=człowiek bardziej produktywny :mrgreen:
AnTurek

Post autor: AnTurek »

winfor pisze:Zauważyłem też, że ta żarówka pobiera 3 W, a świeci jaśniej niż 20 W halogen. Zakupie więc te żarówki do toalety, ale zamiast 6 zamontuję 4. Jasność będzie porównywalna, a zawsze będę oszczędzał na rachunkach. W końcu nie są takie drogie 38 zł i są na lata.

A z oświetlenia ledowego w pokoju zrezygnuję - szkoda :neutral:
Witam

A ja nie zrezygnowałem, mam LED od 3 tygodni w całym mieszkaniu i jestem bardzo zadowolony. Tylko musisz zakupić odpowiednie LED-y, SMD, ja zakupiłem osobiście EL-SMB09 i sobie bardzo chwalę.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 cze 2010, 20:12 przez AnTurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bogas

Post autor: bogas »

spireneusz pisze:Jednak przy zakupie ciepło białych nie będzie takich efektów.
Przykro mi - jesteś w błędzie. Kupiłem na Kai MR16, światło ciepłe, a skóra trupia. Podejrzewam, że Ra<70.
Awatar użytkownika
spireneusz

Post autor: spireneusz »

bogas pisze:Przykro mi - jesteś w błędzie. Kupiłem na Kai MR16, światło ciepłe, a skóra trupia. Podejrzewam, że Ra<70.
No to sorry, nie spotkałem się nigdy z ciepłymi które zabarwiają skórę na niebiesko/fioletowo
mlody911

Post autor: mlody911 »

To kolego AnTurek pochwal się jakimiś zdjęciami z wnetrz!
A najlepiej jeszcze z montarzu ;)
Dużo kupiłeś i na jakie wielkie mieszkanie?
AnTurek

Mieszkanie 59m2:
W kuchni mam 6 szt. żarówek EL-SMB09 o strumieniu świetlnym 350lm, w łazience 5 szt., w ubikacji 2 szt. ale troszkę słabszych (310lm SMB07), w 1 pokoju 4 szt., w drugim pokoju 5 szt., a w przedpokoju 6 szt. (po 3 szt. na każdą z dwóch części).
Uwierz mi, nie potrzebuje innego oświetlenia. Te LED-y to prawdziwe 50W przy poborze prądu 4,6 ÷ 5,0 W. Razem mam 28 zarowek, nie licząc kinkietów. Zainwestowałem sporo kasy ale teraz nie drażni mnie już zapalone bezużytecznie światło. Co więcej, gdy zapalę wszystkie swiatla na raz to sumaryczny pobór prądu wynosi tylko 130 W :). Polecam!

Chcesz zdjęcia? Uwierz mi na słowo bo i tak fotki nie oddadzą tego co byś chciał widzieć.
kisi

AnTurek, mógłbyś zamieścić wybrane fotki mogłyby być pomocne dla innych jak zamontować oświetlenie LEDowe.
kodi

Post autor: kodi »

Rowniez bardzo bym prosil o zamieszczenie fotek - laza mi te zarowki po glowie.
AnTurek

Ale co wy chcecie na tych fotkach? Zdjecie mieszkania?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

AnTurek, zdjęcie oświetlonego mieszkania :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
mlody911

Post autor: mlody911 »

Dokładnie o zdjęcie właśnie mieszkania nam chodzi. No wiadomo nie musisz całych wnętrz pokazywać - chodzi bardziej o klimat jaki daje to światło.
Nie zapomnij podać też parametrów zdjecia żeby mieć jakiś pogląd, i balansu bieli.
Dasz radę?
ODPOWIEDZ