poszukuję lampki campingowej...

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
wanmic1

Post autor: wanmic1 »

ehhh, no i znalazłem jeszcze coś takiego i mam znowu mętlik w głowie, kurcze, za duży wybór :)

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12158

Co o niej sądzicie ?

Jak w końcu jakąś kupię to oczywiście napiszę recenzję :)

z góry dziękuję i pozdrawiam,

Michał
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Jeśli chodzi o mętlik.
Dnia 01.06.2010 na DX pojawiła się taka oto lampka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.39484

Pozdrawiam
wanmic1

hehe, no dzięki, ta też wygląda fajnie :) teraz już zupełnie zgłupiałem i nie wiem, którą wybrać :(
Poczekam może na recenzje tej lampki. Czy ta firma: RICHUANG to jakaś znana w środowisku i czy ta dioda CREE Q3-WC daje radę ? :P

Wygląda, że to jakaś składana lampka...część oświetleniowa chowa się do środka ? fajny bajer :)

Dziękuję i pozdrawiam,
Michał
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Ja do takich celów poszedłem po najmniejszej linii oporu i zakupiłem w Biedronce lampę campingową żarówkową na 4xAA. Kosztowała całe 8 zł, pakuje do niej 4 jakieś starsze nieco zużyte aku i jestem zadowolony-miłe dla oczu ciepłe światło, które dobrze oświetla stolik (można czytać czy jeść), a pomieszczenie (wnętrze przyczepy lub przedsionka albo pokój) dostatecznie-na tyle by się w nim orientować i poruszać, coś na półce znaleźć i sięgnąć itd. W małym i jasnym pomieszczeniu (wspomniane wnętrze przyczepy) dzięki odbiciom ze ścian jest całkiem jasno. Zastosowane przeze mnie zasilanie wystarcza na kilka wieczorów, lampka z powodzeniem na campingu odsłużyła 2 sezony, a w poza tym leży w domu w rezerwie na wypadek awarii prądu-kilka razy też już się przydała.
Namiastką tego są latarki Mactronic serii T. Mam taką: https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=4106 i jak za swoją cenę, to jest niezła. Tania kieszonkowa lampka (co ciekawe, jak na swoje parametry ma dość mocny spot, chyba z racji sporego lustra, dioda niestety świeci na błękitno). Z kolei funkcja lampki campingowej tudzież latarenki przy 1 diodzie szału nie robi, część pomieszczenia (biurko, kąt) albo mały namiocik od biedy oświetli (na tyle by rozproszyć ciemność, a nie aby było naprawdę jasno), ale to wszystko.
Pozdrawiam!

Obrazek
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Witam.
Od kilku lat posiadam na stanie lampę kempingową firmy ISOTRONIC.
Zasilana jest 4 bateriami w rozmiarze D i świetlówką 7W na trzonku 2G7.
Niby duża, niby ciężka z kompletem baterii, ale jakoś sobie z tym poradziłem. Zamiast 4 R20 mam cztery paluszki Eneloop 2002 mAh w adepterach ( lub jak kto woli adaptorach).
Poza tym świetlówka jest wymienialna i mogę w zależności od potrzeb i swojego "widzimisię" włożyć jedną z trzech posiadanych o oznaczeniach 840, 830 lub 827 czyli 4000 K, 3000 K lub 2700 K ;)
Na Eneloop-ach jest w stanie poświecić non-stop około 4 godzin, z czego ponad 3 godziny stałego, ładnego światła.
wanmic1

Witajcie,

Kupiłem w końcu lampkę campingową:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12073

Lampka bardzo ładnie świeci, ma 2 tryby (low i high), dodatkowo małą diodę która cały czas miga dzięki czemu lampkę można łatwo odszukać w nocy.

Jest tylko 1 problem (dla mnie dosyć poważny). Ta lampka nie chce świecić na akumulatorkach eneloop !!! Ktoś może mi to wyjaśnić ? Specjalnie kupiłem lampkę na baterie AA, żeby móc sobie doładowywać i używać jednego kompletu baterii a tu taka przykra niespodzianka...
Dlaczego eneloopy mają napięcie 1,2 V zamiast 1,5V ??? Może dlatego mi nie działa na nich ?
Szkoda, że nie napisali tego w opisie...

Gdyby nie to, byłbym bardzo z niej zadowolony.
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
wanmic1 pisze: Jest tylko 1 problem (dla mnie dosyć poważny). Ta lampka nie chce świecić na akumulatorkach eneloop
Dlaczego eneloopy mają napięcie 1,2 V zamiast 1,5V ??? Może dlatego mi nie działa na nich ?
Szkoda, że nie napisali tego w opisie...
Akumulatorki NiMH mają napięcie charakterystyczne 1,2V niezależnie od producenta i modelu. Po naładowaniu mogą osiągnąć ponad 1,4V ale na bardzo krótko. Baterie natomiast, charakteryzują się napięciem 1,5V, podczas gdy np. nowe alkaliczne mogą mieć 1,6V.
Jedyną radą może być wymiana sterownika, na porządny.
W opisie latarki jest:
"Powered by 3 x AA batteries (included)"
Podczas gdy w innych jest:
"Powered by 3*AAA 1.2V/1.5V batteries (4.5V maximum total voltage input)"
"Voltage Input: 2.6~4.5V, 4.5V max"
lub
"Voltage Input: 0.8~1.5V, 1.5V max"
Tak więc można podejrzewać, że będzie tylko na baterie...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wanmic1

Dzięki za odpowiedź.

Kurcze, nie miałem pojęcia że tak jest...Jak kupowałem eneloopy byłem pewny, że mają 1,5V...Dopiero dzisiaj przeczytałem, że 1,2V :(
Ale bzdura - człowiek kupuje baterie AA (czyli jakiś standard) a tu się okazuje że wsród tych AA są 1,2V i 1,5 V...

Czyli albo wymiana sterownika albo po prostu zakup porządnych baterii alkalicznych 1,5V...

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

kup RAMy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

No niestety tu troszkę wychodzi potoczność określeń, Na ogniwa mówimy baterie, choć bateria to jest zestaw ogniw czyli np. 3R12 (popularna płaska 4,5V), a akumulatorki, to akumulatorki. W ichniejszym języku, wszystko to "batteries" z tym, że są też "rechargable" czyli akumulatorki (ładowalne).
AA to jest tylko standard wymiarowy, podobnie jak my mówimy (piszemy) 18650, czyli ogniwa Li-Ion, z tym, że są wersje 3,7 i 3,6V, a są też ogniwa Li-Fe o jeszcze niższym napięciu.
Ja bym tam założył jakiś inny driverek i sprawa załatwiona.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Zwyczajny

Post autor: Zwyczajny »

Witam jako pierwszy post:).
Jestem już posiadaczem Solarforce`a L2 CreeR5 po modzie.

Teraz potrzebuję konkretnej pomocy gdyż czytanie innych wątków nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi na zaspokojenie moich potrzeb.

Sprawa wygląda tak:
Za tydzień jadę pod namiot na 3 tygodnie dwoje dzieci pięcioro dorosłych. Wiadomo jak to z pogodą, może być, lub jej nie będzie dlatego oświetlenie namiotu jest dla mnie dużym priorytetem.

Z technicznego punktu widzenia szukam przede wszystkim latarki zasilanej R20, gdyż mam dostęp do takich ogniw w pracy i odliczam je od kosztów, tymbardziej, że nie planuję jej używać poza sezonem grillowym, więc akumulatorowe latarki ładowane odpadają gdyż ich żywotność przy niekorzystaniu spadnie(z prądem też różnie bywa na wyjazdach).

Miejsce pracy tego sprzętu to taki namiot:
Obrazek

Mam dwóch kandydatów i chciałbym o jakieś wskazówki, czy ktoś z Was miał doczynienia z podobnym sprzętem:

(dane wg. prod.)

Kandydat nr.1 :
MacTronic LT-300D
* Źródło światła: 3 x 1W Nichia LED
* Moc światła: 300 lumenów
* Zasilanie: 3 x R20 D
* Wymiary: 185 x 84 mm
* Czas świecenia w zależności od trybu: od 3 do 10 dni
* Wyposażona w diodę czuwania
* Zdejmowany klosz
Obrazek

Kandydat nr.2 :
VARTA Active CAMPING LATERN 9 WATT 4D
* Źródło światła: 9 Watt fluorescent tube
* Moc światła: 130 lumenów
* Zasilanie: 4 x R20 D
* Wymiary: 122 x 301 mm
* Czas świecenia : 24h
Obrazek

Za pierwszym przemawia oczywiście czas pracy ale diody (NICHNIA???) są skierowane pionowo i za rozpraszanie tego światła odpowiada tylko ten "grzybek"
Za drugą przemawia poziome rozpraszanie światła,ale niestety.. 24H to trochę mało...

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki,czy ktoś z Was miał doczynienia z takim sprzętem w praktyce?

POZDRAWIAM Piotr.

EDIT (Pikom):
Poprawiłem linki do obrazków - nie warto kopiować automatycznie z innych forów, niekiedy są różnice w obsłudze tagów [img] ;)
Ostatnio zmieniony niedziela 12 cze 2011, 14:37 przez Zwyczajny, łącznie zmieniany 3 razy.
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Zwyczajny pisze:...Za pierwszym przemawia oczywiście czas pracy ale diody (NICHNIA???) są skierowane pionowo i za rozpraszanie tego światła odpowiada tylko ten "grzybek"
Tam są diody "Nichia" (renomowany producent). W latarce rozpraszaczy jest kilka. Osłona diod z mlecznego plastiku (już samo to wystarcza), pól-przezroczysta osłona, a "grzybek" tylko pomaga (rozprasza w mniejszym stopniu niż nacięcia po wewnętrznej stronie osłony). Zasłonięcie grzybka nie zmienia ilości rozproszonego światła.
Przy dobrych bateriach poświeci naprawdę długo. Ja po zakupie wsadziłem srebrne Energizery i już ponad rok siedzą. Używam jej kilkanaście razy w roku, najczęściej w trybie min.
oskar

Post autor: oskar »

Tych które pokazałeś nie znam zbyt dobrze jednak moge polecić z czystym sumieniem to:
MacTronic Outdoor Pro LT-185AA

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=8014

Znam tą lampkę , niestety ma inne zasilanie od tych które pokazałeś równiez mniej światła od tamtego mactronica ale wiem że jest dość solidnie wykonana , kolega ma ją i widziałem ją w akcji poszperałem nawet w niej moim zdaniem jest bardzo sympatyczna dlatego ją polecam. No i zwykłe alkaiczne bateryjki AA kupisz tanio w lidlu pakowane po 8 sztuk za 7 zł.

Pozdrawiam Oskar.
Zwyczajny

Post autor: Zwyczajny »

@Oskar
Ciekawa propozycja, może również bardziej uniwersalna ze względu na zasilanie AA, Jednak przy cenie 95,-brutto za Twoją propozycję, a moją nr.1 (mactronic 300D) gdzie mam ją za 98zł z odbiorem osobistym w Warszawie(paragon) i dodatkowo "bezpłatne" zasilanie D w rozsądnej ilości wydaje się chyba mniej interesująca z uwagi na skuteczność świetlną oraz różnicę cen..
Jedynym i to chyba dużym plusem Twojej lampki jest to, że pracuje na CREE Q4 XP-E a droga do wymiany jej na Cree R5 XPG niedaleka :twisted: jednak wtedy praca R5 na AA wydaje się mało oszczędna.. Najlepszym chyba rozwiązaniem byłaby podmiana NICHNIA na R5,ale nie wiem jak wygląda tam całe PCB i czy byłaby wogóle taka możliwość..

Pozostaje również otwarta sprawa "Varty" i tego ile Ona VARTA :cool:

@(Pikom). Dzięki;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Zwyczajny, witaj ;-)
Hmm, trudny wybór. Najpierw przyjrzyjmy się czasom działania, jakoś 3-10 dni brzmi podejrzanie. Primo R20 pomimo groźnego wyglądu wcale nie grzeszą pojemnością. Piszą o 300 lumenach, 3 diody, załóżmy 100 lumenów na diodę co oznacza, że są zasilane prądem ok. 300-350mA, przypuszczalnie. Sądzę, że są połączone równolegle, co oznacza, że z baterii pobierane jest ok. 0,9A w max. Sądzę więc, że owymi 300oma lumenami to będzie świeciło moooże 3 godziny przy bardzo dobrej jakości ogniwach (nie pamiętam jaką pojemność mają R20, coś mi się po głowie kołacze koło 2Ah) Niech mają i 5Ah, to do 3 dni dalleeekooooo. Chyba, że to w najniższym trybie(nie opisałeś jakie to ma tryby), to może i tak. Tryby fajn sprawa, lapmka fluorescencyjna tego nie ma. Przypuszczam, że jakościowo Varta będzie dużo lepsza, i może się okazać......jaśniejsza! Kolor światła też będzie, jak sądzę, przyjemniejszy dla oka...
ODPOWIEDZ