DIY - lampka biurkowa 2x Cree XP-G

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
WSW

DIY - lampka biurkowa 2x Cree XP-G

Post autor: WSW »

Witam wszystkich. Zajmuję się elektroniką amatorsko i poczytuję forum od czasu do czasu. Dziś tako się okazało, że przyszło mi też samemu coś napisać. Żeby nie było, że pakuję się z butami na dywan, to w pierwszym poście podzielę się z Wami moim projektem LEDowym, co to mi się zniósł przed chwilą i czeka w inkubatorze na wyklucie. Nie żebym od razu wejście smoka robił, ot rzucam kilka obrazków - może komuś się taki pomysł przyda w przyszłości.

Wstęp.
Padła mi stara biurkowa Ikea. Zamiast kupować nową rtęciową świetlówkę, wymyśliłem żeby zrobić budżetowy moduł LED z wykorzystaniem stojaka od przepalonej lampy.

Rozwinięcie.
Założenie ustroju:
LED: 2x Cree XP-G Rfafnaście, dobrze byłoby znaleźć gdzieś neutral white
Zasilanie: z pewnością 230VAC->stabiliowane 9-15VDC
Driver: jeszcze nie wiem; może AMC7135PKF, może R105, a może ordynarne rezystory? grunt żeby były dwa tryby świecenia: 350mA i 700mA lub 1000mA
Obudowa: profil aluminiowy 70x70x19 uzupełniony błyszczącą czarną pleksą; ma być tanio i przyjemnie ;]

Szacowany koszt to ok. 100 pln.

Mięso.
Wstępnie projekt przedstawia się tak (rendery):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Any komęc mile łanted :]
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witaj
No ładnie, kolego, ładnie.
A jakie soczewki chcesz zastosować (kąt)?
Zastanawiałeś się może nad użyciem potencjometra do sterowania jasnością, LED aż się prosi o takie rozwiązanie..

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
WSW

Soczewki będą Wide +/-23 st., chociaż obawiam się, że będą zbyt wąskie. Szkoda, że EdiM nie ma w ofercie soczewek 60 st. dla diod XP-G

O potencjometrze nie myślałem. W sumie to dobry pomysł żeby zastąpić pstryka. Jak znam życie, pół roku spędzę na poszukiwaniu odpowiednio estetycznej gałki ;]
Jak rozumiem, taki potencjometr powinno się np. wlutować w miejsce potka SMD w R105 z Ledilu? Jakoś nie do końca jestem przekonany do sterowania tylko rezystorami.

EDIT: niestety potencjometr z wyłącznikiem się nie zmieści
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

WSW pisze: EDIT: niestety potencjometr z wyłącznikiem się nie zmieści
Aż tak mało miejsca tam jest?
Poszukaj może jakiś mały znajdziesz, najlepiej z lampką idź do sklepu elektronicznego i dopasuj coś.

Przewodami podlutowujesz w miejscu starego potka SMD, dokładnie tak jak piszesz.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

WSW, witaj ;-)
Lampka wygląda ciekawie i idea(ikea) bardzo mi się podoba ;-). Zwracam jednak, jak zwykle, uwagę na pewien...szczegół. Naturalna konwekcja powietrza nie bardzo będzie mogła TAKIE żeberka radiatora skutecznie chłodzić. Obawiam się, że 1A w leda(y) przy takich mniej więcej gabarytach może stanowić, bez dodatkowo wymuszanego chłodzenia, zagrożenie dla użytkownika...
WSW

Pyra: I w tym tkwi sęk: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.

Calineczka: Niestety póki co nie znalazłem lepszego profilu. Ten wydawał mi się być wystarczająco duży jak na rozproszenie kilku watów ciepła, pomimo braku dobrej konwekcji. Jakie macie doświadczenia z przegrzanymi LEDami?
Ostatnio zmieniony wtorek 01 cze 2010, 21:18 przez WSW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

WSW pisze:Pyra: I w tym tkwi szkopuł: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.
No a zwykły PRek z dorobioną ośką? Powinien dać radę się zmieścić, najwyżej zrobisz wyłącznik osobno, na kablu zasilania np.

Pozdrawiam
WSW

Model zmodyfikowany o nacięcia w radiatorze ułatwiające przepływ powietrza. Będą stosunkowo łatwe do wykonania:

Obrazek
Obrazek

EDIT. I ciut spokojniej cięte:
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 01 cze 2010, 23:22 przez WSW, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pod względem termiki wygląda dużo lepiej :mrgreen:
krudnik

Post autor: krudnik »

WSW pisze:Pyra: I w tym tkwi sęk: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.
A ta lampa ma jakąś podstawkę? Może tam umieścić driver i potencjometr. Nawet nie musi być schowany w istniejącej obudowie - można dodać jakieś pudełeczko.
WSW

Niestety nie ma podstawki - jest przykręcana metalowym uchwytem do blatu. Wolę zrobić wersję all-in-one: ze wszystkimi ustrojami w module z diodami. Zawsze mogę zmienić profil radiatora na taki o wysokości 30mm zamiast 19mm - wtedy wszystko się zmieści. Nawet tu i ówdzie można dostać radiator czerniony w interesującym mnie kształcie. Na zdjęciu model 116x88x33:
Obrazek
Jednak, jak dla mnie, jest on zbyt duży (profil z renderów ma 70x70x19).

EDIT: Idealnie by było, gdyby udało mi się zmontować coś jak na obrazku; albo z profilu, albo z dwóch radiatorów o wysokości 20-25mm i aluminiowego ceownika:

Obrazek
Obrazek
...John

Post autor: ...John »

Zrezygnował bym z kolimatorów - świecić będzie szerzej. I jednak chcąc używać jej dłużej w opcji power (1A) pomyślał bym nad jakimś miedzianym "rozprowadzaczem" ciepła. Poszukaj jakiś radiatorów komputerowych, może znajdziesz ciekawszą i skuteczniejszą konstrukcję. Ja bym poświecił trochę estetyki i zamiast pakować wszelkie drivery etc. do główki lampy, nie lepiej kupić jakiś gotowy zasilacz i do niego upchać driver, a do lampki poprowadzić jedynie kabelek. Pozwoli to na poprawienie konstrukcji od strony odprowadzania ciepła, co zostało już tu wspomniane.

PS. Jedna dioda wystarczy, jak to ma być lampka biurkowa :)
WSW

Pomyślę jak to zrobić żeby było po mojemu :] Ustroje w głowicy lampki o muerte
Zrezygnowanie z kolimatorów w sumie kilka rzeczy mi ułatwi. Na razie myślę o przeciwległych diodach umieszczonych na ściankach obudowy - pod kątem 90 st. Do samej jednej diody nie jestem przekonany, bo lampka którą miałem do tej pory dawała mi lekko 400 lm i była pod tym względem w sam raz.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

...John pisze:Zrezygnował bym z kolimatorów - świecić będzie szerzej.
[...]
PS. Jedna dioda wystarczy, jak to ma być lampka biurkowa :)
Szerzej... dużo szerzej: 120 stopni. Jeśli masz biurko 3x4 metry albo lampkę 30 cm nad biurkiem, to ok. ;) Może chociaż jakiś prosty odbłyśnik z wygiętej blachy, hmm?
A czy jedna dioda wystarczy to nie był bym pewien, nawet całkiem przeciętna lampka biurkowa z żarówką halogenową to 20-35W, a to duuużo więcej, niż jedna ciepła dioda.
WSW

Lampka Ikei, którą przerabiam pali 11W świetlówką. Nie wiem jaka jest skuteczność mają te konkretne świetlówki, ale zakładając, że biedne 60 lm/W, to miałem ponad 650 lm. Chcę, żeby lampka LED nie miała mniej jak 300lm.
Teraz to w ogóle zastanawiam się nad wersją 4-diodową...

Z tym odbłyśnikiem z pewnością będę kombinował. Jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, ale ogólny zarys jako tako widzę:

wersja 4 LED
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ