DIY - lampka biurkowa 2x Cree XP-G
DIY - lampka biurkowa 2x Cree XP-G
Witam wszystkich. Zajmuję się elektroniką amatorsko i poczytuję forum od czasu do czasu. Dziś tako się okazało, że przyszło mi też samemu coś napisać. Żeby nie było, że pakuję się z butami na dywan, to w pierwszym poście podzielę się z Wami moim projektem LEDowym, co to mi się zniósł przed chwilą i czeka w inkubatorze na wyklucie. Nie żebym od razu wejście smoka robił, ot rzucam kilka obrazków - może komuś się taki pomysł przyda w przyszłości.
Wstęp.
Padła mi stara biurkowa Ikea. Zamiast kupować nową rtęciową świetlówkę, wymyśliłem żeby zrobić budżetowy moduł LED z wykorzystaniem stojaka od przepalonej lampy.
Rozwinięcie.
Założenie ustroju:
LED: 2x Cree XP-G Rfafnaście, dobrze byłoby znaleźć gdzieś neutral white
Zasilanie: z pewnością 230VAC->stabiliowane 9-15VDC
Driver: jeszcze nie wiem; może AMC7135PKF, może R105, a może ordynarne rezystory? grunt żeby były dwa tryby świecenia: 350mA i 700mA lub 1000mA
Obudowa: profil aluminiowy 70x70x19 uzupełniony błyszczącą czarną pleksą; ma być tanio i przyjemnie
Szacowany koszt to ok. 100 pln.
Mięso.
Wstępnie projekt przedstawia się tak (rendery):
Any komęc mile łanted
Wstęp.
Padła mi stara biurkowa Ikea. Zamiast kupować nową rtęciową świetlówkę, wymyśliłem żeby zrobić budżetowy moduł LED z wykorzystaniem stojaka od przepalonej lampy.
Rozwinięcie.
Założenie ustroju:
LED: 2x Cree XP-G Rfafnaście, dobrze byłoby znaleźć gdzieś neutral white
Zasilanie: z pewnością 230VAC->stabiliowane 9-15VDC
Driver: jeszcze nie wiem; może AMC7135PKF, może R105, a może ordynarne rezystory? grunt żeby były dwa tryby świecenia: 350mA i 700mA lub 1000mA
Obudowa: profil aluminiowy 70x70x19 uzupełniony błyszczącą czarną pleksą; ma być tanio i przyjemnie
Szacowany koszt to ok. 100 pln.
Mięso.
Wstępnie projekt przedstawia się tak (rendery):
Any komęc mile łanted
Soczewki będą Wide +/-23 st., chociaż obawiam się, że będą zbyt wąskie. Szkoda, że EdiM nie ma w ofercie soczewek 60 st. dla diod XP-G
O potencjometrze nie myślałem. W sumie to dobry pomysł żeby zastąpić pstryka. Jak znam życie, pół roku spędzę na poszukiwaniu odpowiednio estetycznej gałki
Jak rozumiem, taki potencjometr powinno się np. wlutować w miejsce potka SMD w R105 z Ledilu? Jakoś nie do końca jestem przekonany do sterowania tylko rezystorami.
EDIT: niestety potencjometr z wyłącznikiem się nie zmieści
O potencjometrze nie myślałem. W sumie to dobry pomysł żeby zastąpić pstryka. Jak znam życie, pół roku spędzę na poszukiwaniu odpowiednio estetycznej gałki
Jak rozumiem, taki potencjometr powinno się np. wlutować w miejsce potka SMD w R105 z Ledilu? Jakoś nie do końca jestem przekonany do sterowania tylko rezystorami.
EDIT: niestety potencjometr z wyłącznikiem się nie zmieści
Aż tak mało miejsca tam jest?WSW pisze: EDIT: niestety potencjometr z wyłącznikiem się nie zmieści
Poszukaj może jakiś mały znajdziesz, najlepiej z lampką idź do sklepu elektronicznego i dopasuj coś.
Przewodami podlutowujesz w miejscu starego potka SMD, dokładnie tak jak piszesz.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
WSW, witaj
Lampka wygląda ciekawie i idea(ikea) bardzo mi się podoba . Zwracam jednak, jak zwykle, uwagę na pewien...szczegół. Naturalna konwekcja powietrza nie bardzo będzie mogła TAKIE żeberka radiatora skutecznie chłodzić. Obawiam się, że 1A w leda(y) przy takich mniej więcej gabarytach może stanowić, bez dodatkowo wymuszanego chłodzenia, zagrożenie dla użytkownika...
Lampka wygląda ciekawie i idea(ikea) bardzo mi się podoba . Zwracam jednak, jak zwykle, uwagę na pewien...szczegół. Naturalna konwekcja powietrza nie bardzo będzie mogła TAKIE żeberka radiatora skutecznie chłodzić. Obawiam się, że 1A w leda(y) przy takich mniej więcej gabarytach może stanowić, bez dodatkowo wymuszanego chłodzenia, zagrożenie dla użytkownika...
Pyra: I w tym tkwi sęk: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.
Calineczka: Niestety póki co nie znalazłem lepszego profilu. Ten wydawał mi się być wystarczająco duży jak na rozproszenie kilku watów ciepła, pomimo braku dobrej konwekcji. Jakie macie doświadczenia z przegrzanymi LEDami?
Calineczka: Niestety póki co nie znalazłem lepszego profilu. Ten wydawał mi się być wystarczająco duży jak na rozproszenie kilku watów ciepła, pomimo braku dobrej konwekcji. Jakie macie doświadczenia z przegrzanymi LEDami?
Ostatnio zmieniony wtorek 01 cze 2010, 21:18 przez WSW, łącznie zmieniany 1 raz.
No a zwykły PRek z dorobioną ośką? Powinien dać radę się zmieścić, najwyżej zrobisz wyłącznik osobno, na kablu zasilania np.WSW pisze:Pyra: I w tym tkwi szkopuł: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Model zmodyfikowany o nacięcia w radiatorze ułatwiające przepływ powietrza. Będą stosunkowo łatwe do wykonania:
EDIT. I ciut spokojniej cięte:
EDIT. I ciut spokojniej cięte:
Ostatnio zmieniony wtorek 01 cze 2010, 23:22 przez WSW, łącznie zmieniany 2 razy.
- Calineczka
- Kontakt:
A ta lampa ma jakąś podstawkę? Może tam umieścić driver i potencjometr. Nawet nie musi być schowany w istniejącej obudowie - można dodać jakieś pudełeczko.WSW pisze:Pyra: I w tym tkwi sęk: zmieści się albo driver, albo potek. Myślałem postawić drivera na sztorc, lecz musiałby mieć wtedy 13 mm szerokości. W każdym razie szukam płaskiego potencjometru - do 7mm wysokości bez osi.
Niestety nie ma podstawki - jest przykręcana metalowym uchwytem do blatu. Wolę zrobić wersję all-in-one: ze wszystkimi ustrojami w module z diodami. Zawsze mogę zmienić profil radiatora na taki o wysokości 30mm zamiast 19mm - wtedy wszystko się zmieści. Nawet tu i ówdzie można dostać radiator czerniony w interesującym mnie kształcie. Na zdjęciu model 116x88x33:
Jednak, jak dla mnie, jest on zbyt duży (profil z renderów ma 70x70x19).
EDIT: Idealnie by było, gdyby udało mi się zmontować coś jak na obrazku; albo z profilu, albo z dwóch radiatorów o wysokości 20-25mm i aluminiowego ceownika:
Jednak, jak dla mnie, jest on zbyt duży (profil z renderów ma 70x70x19).
EDIT: Idealnie by było, gdyby udało mi się zmontować coś jak na obrazku; albo z profilu, albo z dwóch radiatorów o wysokości 20-25mm i aluminiowego ceownika:
Zrezygnował bym z kolimatorów - świecić będzie szerzej. I jednak chcąc używać jej dłużej w opcji power (1A) pomyślał bym nad jakimś miedzianym "rozprowadzaczem" ciepła. Poszukaj jakiś radiatorów komputerowych, może znajdziesz ciekawszą i skuteczniejszą konstrukcję. Ja bym poświecił trochę estetyki i zamiast pakować wszelkie drivery etc. do główki lampy, nie lepiej kupić jakiś gotowy zasilacz i do niego upchać driver, a do lampki poprowadzić jedynie kabelek. Pozwoli to na poprawienie konstrukcji od strony odprowadzania ciepła, co zostało już tu wspomniane.
PS. Jedna dioda wystarczy, jak to ma być lampka biurkowa
Pomyślę jak to zrobić żeby było po mojemu Ustroje w głowicy lampki o muerte
Zrezygnowanie z kolimatorów w sumie kilka rzeczy mi ułatwi. Na razie myślę o przeciwległych diodach umieszczonych na ściankach obudowy - pod kątem 90 st. Do samej jednej diody nie jestem przekonany, bo lampka którą miałem do tej pory dawała mi lekko 400 lm i była pod tym względem w sam raz.
Zrezygnowanie z kolimatorów w sumie kilka rzeczy mi ułatwi. Na razie myślę o przeciwległych diodach umieszczonych na ściankach obudowy - pod kątem 90 st. Do samej jednej diody nie jestem przekonany, bo lampka którą miałem do tej pory dawała mi lekko 400 lm i była pod tym względem w sam raz.
- Hans Trans
Szerzej... dużo szerzej: 120 stopni. Jeśli masz biurko 3x4 metry albo lampkę 30 cm nad biurkiem, to ok. Może chociaż jakiś prosty odbłyśnik z wygiętej blachy, hmm?...John pisze:Zrezygnował bym z kolimatorów - świecić będzie szerzej.
[...]
A czy jedna dioda wystarczy to nie był bym pewien, nawet całkiem przeciętna lampka biurkowa z żarówką halogenową to 20-35W, a to duuużo więcej, niż jedna ciepła dioda.
Lampka Ikei, którą przerabiam pali 11W świetlówką. Nie wiem jaka jest skuteczność mają te konkretne świetlówki, ale zakładając, że biedne 60 lm/W, to miałem ponad 650 lm. Chcę, żeby lampka LED nie miała mniej jak 300lm.
Teraz to w ogóle zastanawiam się nad wersją 4-diodową...
Z tym odbłyśnikiem z pewnością będę kombinował. Jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, ale ogólny zarys jako tako widzę:
wersja 4 LED
Teraz to w ogóle zastanawiam się nad wersją 4-diodową...
Z tym odbłyśnikiem z pewnością będę kombinował. Jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, ale ogólny zarys jako tako widzę:
wersja 4 LED