witam,
w temacie "Lamerskie pytanie o XP-G, jak to się lutuje" przewinęło się zagadnienie związane z korzyściami montowania diody bezpośrednio na radiatorze.
interesuje mnie związany z nim dobór odpowiedniego chłodzenia: wymiarów, materiałów itp. wiadomo, że można przeprowadzić symulację rozkładu ciepła w projektowanym chłodzeniu, ale nie każdy ma dostęp do programów tego typu. stąd moje pytanie: czy ktoś z bardziej zaawansowanych w temacie użytkowników mógłby podzielić się obliczeniami chłodzenia z wykorzystaniem parametrów fizykochemicznych różnych materiałów? na przykład, jak potwierdzić, że zastosowany radiator o wybranym kształcie wystarczająco rozproszy ciepło? jak obliczać wpływ spoin (klej, lut, pasta termoprzewodząca) na efektywność przekazu ciepła do radiatora?
wydaje mi się, iż sam temat zasługuje na uwagę i może być bardzo przydatny dla światełkowców amatorów. jeśli więc ktoś z ma doświadczenie w tym temacie i mógłby przedstawić przykłady obliczeń byłoby fantastycznie. sądzę, że szczególnie wartościowe będą odpowiedzi samych konstruktorów, których jak wiadomo tutaj nie brakuje.
geos
chłodzenie diody - jak obliczać jego parametry?
Niejaki Frigus Primore Ci pomoże
Poszukasz trochę i dowiesz się wszystkiego. Dodam tylko od siebie, że dobre MCPCB wystarczy do zastosowań larkowych i nie ma sensu sie tak przejmować.
Poszukasz trochę i dowiesz się wszystkiego. Dodam tylko od siebie, że dobre MCPCB wystarczy do zastosowań larkowych i nie ma sensu sie tak przejmować.