Jaką wybrać łądowarkę Li-ion z DX z pomiarem pojemnosci

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
123marecki

Jaką wybrać łądowarkę Li-ion z DX z pomiarem pojemnosci

Post autor: 123marecki »

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Można by napisać "jaki samochód mam kupić, będę jeździł po drogach" ;)
Wszystkie podane przez Ciebie, z wyjątkiem ostatniej ale tej i tak nie ma, oparte sa o identyczne rozwiązanie układowe, a co za tym idzie mają podobne parametry, drobne róznice to wewnętrzny lub zewnętrzny balanser, wentylator wewnętrzny lub jego brak.
W zasadzie to musisz sobie zadać zasadnicze pytanie: "do czego to potrzebuje"
Dużo przydatnych informacji znajdziesz w Mystery.... są tam też opisane bliźniacze rozwiązania, ich wady zalety i sposoby radzenia sobie z nimi.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
123marecki

Ostatnio zainteresowałem się trochę regeneracją baterii do laptopa, mam 3 baterie z dobrymi ogniwami ale elektronika nie ładuje i chciałem jakąś ładowarkę aby miała przede wszystkim pomiar pojemności , bo chcę posprawdzać te ogniwa.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Kup lepiej nowa baterie albo ogniwa zamiast wydawac ponad 100 zl na ladowarke. Obstawiam ze wszystkie ogniwa wyciagniete z tych akumulatorow beda mialy max polowe pojemnosci nominalnej.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Fluxor pisze:Kup lepiej nowa baterie albo ogniwa zamiast wydawac ponad 100 zl na ladowarke. Obstawiam ze wszystkie ogniwa wyciagniete z tych akumulatorow beda mialy max polowe pojemnosci nominalnej.
A do tego zwiększoną rezystancję wewnętrzną i samorozładowanie.....
Dobrym źródłem, może być bateria, która padła nagle, czyli najprawdopodobniej elektronika siadła, baterie wyeksploatowane to raczeń niepewne źródło....

Pozdrawiam
123marecki

Widziałem na allegro ogniwa li-ion, z nieużywanych baterii laptopowych firmy sanyo po 4zł. I moje pytanie czy np taka bateria nie używna przez 2 lata może mieć sprawne ogniwa, jeśli trzymają one napiecie powyżej 3V każde z ogniw?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

123marecki, tutaj masz test CGR18650 CF Panasonic 2250mAh z rozbiórki, bateria nieużywana. Po roku spadek pojemności w granicach 5%.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Jeżeli przechowywane były w optymalnych warunkach (dla LiIon to obniżona temperatura otoczenia i naładowanie do około połowy) to nic im sie nie powinno stać.
Należy tylko zwrócić uwagę, bo czasami firmy wycofują z rynku całe serie baterii laptopowych ze względu na jakieś awarie sprzętu i to z takich baterii najczęściej pochodzą rzeczone ogniwa. Nikt przy zdrowych zmysłach nie rozbiera sprawnych baterii od laptopów za ponad 100zł i nie sprzedaje potem samych akumulatorków za 40 czy 60zł

Kupujesz na własne ryzyko

W sumie to kiedyś kupiłem trzy akumulatorki , ale były to nie montowane nigdzie ogniwa, za trochę wyższą cenę niż podajesz, jeden był uszkodzony, wymieniony dość szybko na sprawny i zachowują sie poprawnie do dziś.

Pozdrawiam
123marecki

Witam.
więc zawęziłem swój wybór do 2 ładowarek, którą mam wybrać :
1. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12618 - podoba mi się bo ma walizeczkę, nie ma natomiast gniazda USB
2. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.34930 - znowu ta może miec lepsze chłodzenie, bo ma wiatraczek i ta ma gniazdo USB

Poza tym zakupiłem 12sztuk akumulatorków z tej aukcji:
http://allegro.pl/item1027785010_ogniwa ... _nowe.html
- cena zachęcająca i sa to te same Sanyo co w mojej baterii do IBM R32 którą zechcę zregenerować.
Jak do mnie dojdzie ładowarka to bede mógł je sprawdzić, ale to pewnie dopiero za 3 tyg, bo tyle trwa transport z Chin. Chyba że ktoś sprzeda mi używaną - napisałem juz post w dziale kupię.
Pozdrawiam
olijacek

Post autor: olijacek »

Witam

Proszę o pomoc w wyborze ładowarki ...

Proszę o info czy ta http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.34930 ładowarka bez problemu współpracuje z PCtem, jakie potrzebne jest oprogramowanie i jakie są jego możliwości ?
Gdzie kupić koszyczek na 2x 18650 ?
Czy posiada czujnik temperatury i jak go używać ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam

W związku z tym, że wiele tych ładowarek z DX jest do siebie bliźniaczo podobnych to w tym temacie - Mystery.... znajdziesz chyba wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam
123marecki

Ja już kupiłęm na allegro ładowarkę Turnigy ACCUCELL-6 a dałem za nią 146zł z przesyłką, więc nie tak drogo, podobno jest ona mniej awaryjna od tych na DX. Dokupiłem do niej zasilacz komputerowy za 20zł używany w sklepie komputerowym, muszę go tylko trochę przerobić.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady.
geos

Post autor: geos »

123marecki pisze:Ja już kupiłęm na allegro ładowarkę Turnigy ACCUCELL-6 a dałem za nią 146zł z przesyłką, więc nie tak drogo, podobno jest ona mniej awaryjna od tych na DX. Dokupiłem do niej zasilacz komputerowy za 20zł używany w sklepie komputerowym, muszę go tylko trochę przerobić.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady.
czy taką kupiłeś?

Ladowarka ECO6 50W 5A jak TURNIGY Accucel-6 TANIO!

pozdrawiam,
geos
123marecki

No niestety to nie tą kupiłem, ta co pokazałeś nie ma chłodzenia przez wiatraczek oraz dużo gorzej wygląda. Kupiłem tą tutaj:
http://allegro.pl/item1026326341_ladowa ... _nowa.html
geos

Post autor: geos »

123marecki pisze:No niestety to nie tą kupiłem, ta co pokazałeś nie ma chłodzenia przez wiatraczek oraz dużo gorzej wygląda. Kupiłem tą tutaj:
http://allegro.pl/item1026326341_ladowa ... _nowa.html
dzięki za linka, nie pokazała mi się w zakończonych.

pozdrawiam,
geos
ODPOWIEDZ