L - prize

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
kodi

L - prize

Post autor: kodi »

Zapewne czesc z Was juz slyszala, dla pozostalych polecam link:
http://www.lightingprize.org/

Idea jest prosta - zaprojektuj zamiennik zarowki 60W lub PAR38, a dostaniesz 10mln $.

Technologicznie postawiono poprzeczke bardzo wysoko - 10W max, min 900lm przy temperaturze 2700-3000K, CRI 90 dla zamiennika zarowki. Dla zamiennika PAR38 - 1350lm przy max 11W (ponad 120lm/W! ). Rozwiazanie ma umozliwiac sciemnianie przy uzyciu popularnych sciemniaczy.

Z tego co mi wiadomo, departament energii USA powolal do zycia specjalna sekcje, ktorej dzialania maja na celu promowanie rozwiazan Solid State ( http://www1.eere.energy.gov/buildings/ssl/ ). Bardzo mi sie spodobaly docelowe ceny jakie chca osiagnac dla zwycieskiego produktu przy produkcji masowej - 14$ w trzecim roku (cena dla konsumenta!).

Konkurs jest skierowany tylko na rynek amerykanski, ale moze warto cos takiego pchnac do jakiejs komisji EU ?
ModernHouse

Post autor: ModernHouse »

Na aledrogo tysiące się już takich sprzedały. buhahaaaha

Sorry jest późno mam głupawkę i nie mogłem się powstrzymać :)
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Kształt żarówki nie umożliwia dostatecznego schłodzenia diod LED, więc można zapomnieć o 50kh świecenia. Może wymyślą jakieś wymuszone chłodzenie, ale wtedy będą szumieć.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Philips już taką lampę ma i zgłosił ją do konkursu, a w lecie ma być decyzja w jej sprawie...
(chodzi o odpowiednik tzw. GLS 60W)
Znów Cree zgłosiła oprawę PAR38, ale nie wiem kiedy będzie decyzja w jej sprawie.
W niusach były posty na ten temat już.

Zazwyczaj jest tak z tymi normami, że amerykanie jakąś wprowadzą to i europejczycy podłapią (np. normy odnoszące się do laserów, zostały wymyślone w USA przez US FED)
Po za tym i w LED jest projekt amerykanów o częstotliwości świecenia LED, który praktycznie zostanie przepisany przez UE.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Domele

Post autor: Domele »

To się dopiero okaże,z tym przepisaniem częstotliwości świecenia wcale nie będzie tak łatwo.
ODPOWIEDZ