Wskaźniki i lasery

....nie pasujące gdzie indziej...
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Właśnie tą firmę miałem na myśli pisząc :Rotenmajser Laser Technik, ale dzięki za info o zamówieniach, będę wiedział żeby u nich nie brać.
A tak zmieniając temat, brałeś Lasery, diody laserowe, diody superluminenscensyjne, czy lasery półprzewodnikowe? :) linku nie sprawdzałem dziś bo mi coś nie hula :(, więc nie wiem co mają.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

Brałem zielony moduł laserowy z zasilaczem i czerwony z poszerzaczem wiązki. Ten pierwszy nawet-nawet, chociaż kabelki przykrótkawe i z głowicy wylatujące. Drugi, no cóż... bardzo niejednorodna wiązka, co trochę dziwi, bo niemal identyczny laser z innej firmy pomimo braku pryzmatów korygujących astygmatyzm miał elegancką, prawie gaussowską wiązkę. Ogólne wrażenie: chińszczyzna... Teraz widzę, że mają nowe konstrukcje laserów DPSS, nawet jednomodowe są, może więc i jakość się poprawiła, nie wiem.
Bartolo

A te DPSS to rozumiem że na YAG'u (granacie itrowo-aluminiowym, z domieszką neodymu, dobrze pamiętam?)Bawiłem się kiedyś takimi laserami stosowanymi w medycynie.
Aż mnie teraz kusi żeby się jakimś pobawić ale już nie mam możliwości:(, jak coś kosztuje po 200k za sztukę to niestety dostęp nie jest taki łatwy.
A tych UV nie wiem czy sobie z Nichia nie załatwię jakoś zobacze.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Bartolo pisze:A te DPSS to rozumiem że na YAG'u (granacie itrowo-aluminiowym, z domieszką neodymu, dobrze pamiętam?)Bawiłem się kiedyś takimi laserami stosowanymi w medycynie.
Aż mnie teraz kusi żeby się jakimś pobawić ale już nie mam możliwości:(, jak coś kosztuje po 200k za sztukę to niestety dostęp nie jest taki łatwy.
A tych UV nie wiem czy sobie z Nichia nie załatwię jakoś zobacze.
Hmm, zielone wskaźniki są właśnie na YAG'u (a może na Nd:YVO4? nie jestem pewien), a ich cena na DX oscyluje wokół $20 :wink: Z jakością jest różnie, więc lepiej od razu kupić kilka...
Bartolo

Chyba mówimy o innych "Laserach", bo coś mi się nie wydaje żeby elektronika, chłodzenie i kawałek światłowodu kosztowało 199k pln:), a jak tak to wiem jaki interes będę robił :)
ps. zielone też mogą być na YAG'u wbrew temu co wyślijpedia pisze.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Bartolo pisze:Chyba mówimy o innych "Laserach", bo coś mi się nie wydaje żeby elektronika, chłodzenie i kawałek światłowodu kosztowało 199k pln:), a jak tak to wiem jaki interes będę robił :)
ps. zielone też mogą być na YAG'u wbrew temu co wyślijpedia pisze.
Światłowodu to tam nie ma, chłodzenie też raczej symboliczne, ale generalnie całość działa i to zazwyczaj nieźle: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1997
Ale osobiście wybrałbym raczej ten: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10004 właśnie ze względu na chłodzenie diody IR, która dostaje najbardziej po tyłku w takich konstrukcjach.
Bartolo

No tak, ale dobrze nazwałeś wskaźnikiem wcześniej ten "laser"-chodź pod pojęciem lasera już tyle rzeczy się mieści, wszystko zależy kto jaką definicje przyjmie, czy rozwinie tylko skrót, czy da jakieś dodatkowe warunki doda, np. koherencja, drugi rzeczywiście jest ciekawszy ale różnica pomiędzy nim a tymi medycznymi też jest pewnie duża.

ps. US FDA zabroniła amerykanom kupować wskaźniki i lasery mocniejsze od 5mW? czyżby znów sobie ktoś po oczach świecił?
ps. znów się off top zrobił :)
ODPOWIEDZ