Pierwsze zakupy na DX - brak ładowarek, uszkodzone aku...
Pierwsze zakupy na DX - brak ładowarek, uszkodzone aku...
Witam wszystkich użytkowników forum Światełka. Trafiłem tutaj w trakcie poszukiwań pierwszej konkretnej latarki (na rower), którą zacząłem szukać... na Allegro. Po przestudiowaniu wielu wątków tego forum, postanowiłem coś kupić na DX.
3 kwietnia zamówiłem więc:
- ładowarkę WF-139 sku.1251
- aku UltraFire Protected 18650 3.7V 2600mAh sku.26247
- uchwyt rowerowy sku.31871
9 kwietnia zamówiłem:
- uchwyt rowerowy sku.8274
- latarkę MTE SF-15 SSC P7-D-SXO sku.22567
15 kwietnia przyszła przesyłka z pierwszego zamówienia, a w niej: akumulatory i uchwyt rowerowy. Chwilowy brak ładowarek - "doślą później".
26 kwietnia przyszła przesyłka z drugiego zamówienia, a w niej tylko uchwyt rowerowy, chwilowy brak latarek, "doślą później".
30 kwietnia - kolejna przesyłka, tym razem z latarką - nareszcie!
Test latarki - wszystko działa - tryby, pamięć. Dwie małe rysy na obudowie. Piguła przyklejona silikonem Na razie nie próbowałem jeszcze odrywać. Świeci ładnie, nieporównywalnie z moją Cateye micro halogen HL-500 II (zamierzam zrobić niebawem porównanie).
Problem tylko w tym, że nie dostałem jeszcze ładowarki zamówionej 3 kwietnia... Na szczęście jest troche energii w akumulatorze, z tym że... tylko w jednym. Dzisiaj sprawdziłem drugi i niestety ma tylko 0,5 V. Z opisu akumulatorów litowych w bazie wiedzy na tym forum wynika, że taki aku jest już bezużyteczny i niebezpiecznie jest go ładować i używać. Zgadza się? A więc... 15 zł w plecy...
3 kwietnia zamówiłem więc:
- ładowarkę WF-139 sku.1251
- aku UltraFire Protected 18650 3.7V 2600mAh sku.26247
- uchwyt rowerowy sku.31871
9 kwietnia zamówiłem:
- uchwyt rowerowy sku.8274
- latarkę MTE SF-15 SSC P7-D-SXO sku.22567
15 kwietnia przyszła przesyłka z pierwszego zamówienia, a w niej: akumulatory i uchwyt rowerowy. Chwilowy brak ładowarek - "doślą później".
26 kwietnia przyszła przesyłka z drugiego zamówienia, a w niej tylko uchwyt rowerowy, chwilowy brak latarek, "doślą później".
30 kwietnia - kolejna przesyłka, tym razem z latarką - nareszcie!
Test latarki - wszystko działa - tryby, pamięć. Dwie małe rysy na obudowie. Piguła przyklejona silikonem Na razie nie próbowałem jeszcze odrywać. Świeci ładnie, nieporównywalnie z moją Cateye micro halogen HL-500 II (zamierzam zrobić niebawem porównanie).
Problem tylko w tym, że nie dostałem jeszcze ładowarki zamówionej 3 kwietnia... Na szczęście jest troche energii w akumulatorze, z tym że... tylko w jednym. Dzisiaj sprawdziłem drugi i niestety ma tylko 0,5 V. Z opisu akumulatorów litowych w bazie wiedzy na tym forum wynika, że taki aku jest już bezużyteczny i niebezpiecznie jest go ładować i używać. Zgadza się? A więc... 15 zł w plecy...
Niestety, jak sie chce oszczedzic nieco pieniedzy to trzeba brac pod uwage, za zamawiajac z DXa nie jest to nowoscia ze cos nie bedzie dzialac albo nie przysla od razu.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Popieram, napisz, że otrzymałeś niesprawny produkt. Ale lepiej nie wdawać się w dyskusje że niby za niski prąd, że to niebezpieczne itp. (mogą dyskutować i proponować byś sprawdził czy jednak nie zadziała...), tylko napisać konkretnie - nie działa i nie ładuje się. Sorki, to może pewne uproszczenie ale i oni nie wykazali się zbytnią starannością wysyłając niesprawny i potencjalnie niebezpieczny produkt.rrobsonm pisze:Napisz im na dx ze dostałeś niedziałający akus. Mi wysłali nowe za darmo w takim wypadku.
A swoją drogą, gdybyś zdradził skąd jesteś, to może znalazłby się w pobliżu użytkownik forum ze sprawną ładowarką...
Pozdr.
Pikom
Pikom
Witam
Aku niekoniecznie musi być uszkodzony, skoro jest protected, to możliwe, że jest rozładowany, i zabezpieczenie go wyłączyło.
Możesz spróbować podpiąć go na kilka minut do zasilacza od jakiejś komórki dającego 5V na wyjściu i sprawdzisz czy "odzyska" napięcie.
Pozdrawiam
Aku niekoniecznie musi być uszkodzony, skoro jest protected, to możliwe, że jest rozładowany, i zabezpieczenie go wyłączyło.
Możesz spróbować podpiąć go na kilka minut do zasilacza od jakiejś komórki dającego 5V na wyjściu i sprawdzisz czy "odzyska" napięcie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Chyba jednak trup. Podłączenie nic nie dało. Zasilacz 5 V, 0,8 A. Napięcie na zaciskach zasilacza nieobciążonego jest identyczne jak w przypadku gdy jest podłączony do niego akumulator. Nie zmienia się nawet o 0,01 V, a więc nie ma żadnego spadku napięcia na akumulatorze. Amperomierz pokazuje, że nie płynie w ogóle żaden prąd ładowania.Pyra pisze:Możesz spróbować podpiąć go na kilka minut do zasilacza od jakiejś komórki dającego 5V na wyjściu i sprawdzisz czy "odzyska" napięcie.
Teraz pytanie: może odczepić układ zabezpieczający i zostawić sam akumulator?
-----------------
Zgłosiłem problem do DX-a. Napisali, że doślą nowy aku. Ciekawe czy tylko jeden, czy cały 2-pack