Ładowarka słoneczna a Li-ion

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
madmun

Ładowarka słoneczna a Li-ion

Post autor: madmun »

Czasem nie da rady zabrać n-akumulatorów ze sobą, a awaryjne podładowanie by się przydało.

Także takie pytanie, da radę awaryjnie naładować powiedzmy ICR123 ładowarką słoneczną :?: Może ktoś próbował
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Da się naładować, ale to będzie trwało bardzo długo - przykładowo naładowanie wewnętrznego ogniwa 1000 mA w takiej ładowarce, przy pełnym nasłonecznieniu trwa ok 8 - 10 godzin, a co za tym idzie, naładowanie akku o poj 2400 mA może trwać w skrajnym wypadku 24 godziny przy pełnym słońcu, a że takiego nie ma zawsze, to zejdzie ci na to 3 - 4 dni...

Ładowanie w takiej ładowarce, będzie polegać na tym, że powinieneś wyjąć wewnętrzny akumulator i w jego miejsce podpiąć akku który chcesz ładować, przy okazji wykorzystując wewnętrzny układ ładowania. Pamiętać też trzeba, że mimo że te ładowarki ładują w słońcu, to akku wewnętrzne nie lubią być przegrzewane, a taka ładowarka na słońcu potrafi osiągnąć 90 st a nawet i więcej.

Jeśli natomiast za pomocą ładowarki, chcesz ładować ogniwo , ale ładowarkę słoneczną chcesz traktować jedynie jako źródło napięcia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzny układ ładowania.
ILPT
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

skaktus, a skąd te dane? Bo wszystko zależy jaką masz ładowarkę, o jakiej mocy i jakim prądem moze ładować. A madmum tego nie okreslił. Będziesz miał porządne ogniwa słoneczne to i w godzinę naładujesz...
Odpowiadając-da się.
madmun

No to jak się da to ok,

Teraz drugie pytanie, czy ktoś próbował ładować choćby ICR123 750 mAh, jakąś słoneczną ładowarką, czy mógłby polecić coś co działa , i nie zbankrutuje na samy zakupie, oczywiście musi być przenośna.
Awatar użytkownika
skaktus

Założyłem że kolega chce skorzystać z ładowarek dostępnych ogólnie na Allegro, DX, w których ogniwa osiągają ledwo kilkadziesiąt mA, nie wiem dokładnie ile, jednak jest to niewiele. Przykładowo - bawiłem się kiedyś popularnymi i tanimi lampami solarnymi do ogrodu - miałem do nich pełen dostęp więc mogłem przebierać ile się da. Najlepsze ogniwo jakie znalazłem, o wymiarach 5 na 5 cm, dawało w pełnym słońcu ok 8 V i 14 mA, do sprawdzało się jedynie przy ładowaniu wewnętrznego akumulatora AA 380 mA.

Jaka będzie jakość ogniw słonecznych w łądowarkach - nie mam pojęcia, jednak dobre ogniwo, to wydatek ok 100 zł, natomiast ładowarki z wewnętrznym akumulatorem i wbudowaną baterią to wydatek już od 50 zł, stąd podawanie parametrów dla takich ładowarek. Zainteresowany nie mówił nic o ogniwie itp.

Może czas zdradzić tajemnice ?
ILPT
madmun

Szukam czegoś co naładuje ICR123 powiedzmy w dwa słoneczne dni, przy tym musi być kompaktowe i nie kosztować majątku.

P.S A już mistrzostwem było by gdyby ładowało dodatkowo AA, znajdzie się takie coś
Awatar użytkownika
skaktus

Kolego, polecam minimalnie się wysilić i poszukać na allegro itp.

Jak pisałem - kupujesz ładowarkę słoneczną z wewnętrznym ogniwem li-ion, wyciągasz to ogniwo i w jego miejsce podłączasz CR, dajesz na słońce i ładujesz, tak samo jak z 18650 i innymi.

Jeśli chcesz ładować li-ion , ale nie chcesz rozbierać urządzenia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzną ładowarkę - bo nie można podłączyć akumulatora od tak do źródła prądu.Ładowarkę słoneczną z wbudowanym akumulatorem potraktujesz jako bufor z energią,która powędruje do ładowarki a następnie do akumulatora.

Jeśli chcesz ładować akumulatory AA, też musisz mieć ładowarkę zewnętrzną a baterię słoneczną traktować tylko jako źródło prądu, inaczej się nie da.

Przy dobrych wiatrach i podmianie akumulatora wewnętrznego na CR, ten pewnie naładuje się w słoneczny dzień w ok 10 godzin.

Na allegro takie ładowarki z wbudowanymi akumulatorami o pojemności ok 1000 mA to koszt ok 60 - 100 zł. Z takiego akumulatora uzyskasz ok 5 V i 500 - 600 mA dzięki przetwornicy DC-DC wbudowanej w urządzenie, czyli typowo jak dla portu USB.
madmun

Takie rozwiązanie znam, myślałem że jest gotowe urządzenie jak to tyle że radzi sobie dodatkowo z li-on
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

madmun, przeciez do tego 12V:

Kod: Zaznacz cały

http://www.silva.se/en/Products/Outdoor-Instruments/Portable-Power/?productId={A5BF6140-CFAE-49A0-83AE-3C156B2E8F33}
podpinasz np. WF-139 która moze być zasilana z gniazda zapalniczki i ładujesz...albo każdąinna ładowarkę która jest zasilana z 12V
madmun

Link coś nie teges, chodziło mi o tą mniejszą :roll: Ale faktycznie WF139 ma wyjście na 12v co w jakiś sposób rozwiązuje problem i li-on i ni-mh, ale byłbym wdzięczny za jeszcze jakieś propozycje :wink:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

madmun pisze:ale byłbym wdzięczny za jeszcze jakieś propozycje :wink:
jakieś tańsze, jakieś all in one czy jeszcze jakieś inne? Obawiam się, że najprościej i najtaniej wyjdzie Ci kupić właśnie jakiś mobilny panel dający na wyjściu 12V, w połączeniu z ładowarkami zasilanymi z 12V będziesz miał najwięcej możliwości.
http://www.allegro.pl/item1019366256_pa ... e_12v.html

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4785
to też mogło by zadziałać z większością ładowarek po ustawieniu na 9V. Trzeba by sprawdzić przed zakupem
madmun

Calineczka pisze: jakieś tańsze, jakieś all in one czy jeszcze jakieś inne? Obawiam się, że najprościej i najtaniej wyjdzie Ci kupić właśnie jakiś mobilny panel dający na wyjściu 12V, w połączeniu z ładowarkami zasilanymi z 12V będziesz miał najwięcej możliwości.
All in one, bo tak bedę zmuszony targać 3 rzeczy, ładowarki do li-on, nimh i panel
kodi

Post autor: kodi »

nadal nie napisales jak bedziesz tego uzywac - jesli do lazenia z plecakiem to wlasnie rozdzielne rozwiazanie jest najlepsze. Sa nawet ogniwa dedykowane do mocowania na plecak. Jesli juz na powaznie myslisz o przenosnym ladowaniu, to wierz mi ze w koncu dojdziesz do czegos takiego - ogniwa montowane na plecaku, przetwornica DC-DC do otrzymania czegos stabilnego na wyjsciu, bufor (u mnie to po prostu kilka ogniw Ni-MH - przy okazji robi to za ladowarke) i stad mam 7.2V (nominalnie) na wyjsciu co zasila ladowarke Li-Ion.
Awatar użytkownika
skaktus

Calineczka pisze:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4785
to też mogło by zadziałać z większością ładowarek po ustawieniu na 9V. Trzeba by sprawdzić przed zakupem
Tutaj raczej chodziło o to że napięcie max na wyjściu to 9 V (jak to bywa w chińskich produktach), i prędzej jest to napięcie bez obciążenia...

Ten zestaw z DX moim zdaniem ma 4 razy za wysoką cene.

Najtańsze cudo z mozliwych - ładowarka z wbudowanym akku 1000 mA, za jedyne 25 zł:

http://allegro.pl/item1021701483_ladowa ... d_mp4.html

Do naładowania CR idealna.
kodi

Post autor: kodi »

W sumie cos w tym jest. Proponowana przez Ciebie ladowarka ma akumulator ok 750mAh (mimo ze producenci podaja od 950mAh do 1350mAh, a na samej baterii bylo 950mAh). Malym ale jest to, ze potrzebuje dwoch pelnych slonecznych dni zeby sie naladowac.
ODPOWIEDZ