Ładowarka słoneczna a Li-ion
Ładowarka słoneczna a Li-ion
Czasem nie da rady zabrać n-akumulatorów ze sobą, a awaryjne podładowanie by się przydało.
Także takie pytanie, da radę awaryjnie naładować powiedzmy ICR123 ładowarką słoneczną Może ktoś próbował
Także takie pytanie, da radę awaryjnie naładować powiedzmy ICR123 ładowarką słoneczną Może ktoś próbował
Da się naładować, ale to będzie trwało bardzo długo - przykładowo naładowanie wewnętrznego ogniwa 1000 mA w takiej ładowarce, przy pełnym nasłonecznieniu trwa ok 8 - 10 godzin, a co za tym idzie, naładowanie akku o poj 2400 mA może trwać w skrajnym wypadku 24 godziny przy pełnym słońcu, a że takiego nie ma zawsze, to zejdzie ci na to 3 - 4 dni...
Ładowanie w takiej ładowarce, będzie polegać na tym, że powinieneś wyjąć wewnętrzny akumulator i w jego miejsce podpiąć akku który chcesz ładować, przy okazji wykorzystując wewnętrzny układ ładowania. Pamiętać też trzeba, że mimo że te ładowarki ładują w słońcu, to akku wewnętrzne nie lubią być przegrzewane, a taka ładowarka na słońcu potrafi osiągnąć 90 st a nawet i więcej.
Jeśli natomiast za pomocą ładowarki, chcesz ładować ogniwo , ale ładowarkę słoneczną chcesz traktować jedynie jako źródło napięcia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzny układ ładowania.
Ładowanie w takiej ładowarce, będzie polegać na tym, że powinieneś wyjąć wewnętrzny akumulator i w jego miejsce podpiąć akku który chcesz ładować, przy okazji wykorzystując wewnętrzny układ ładowania. Pamiętać też trzeba, że mimo że te ładowarki ładują w słońcu, to akku wewnętrzne nie lubią być przegrzewane, a taka ładowarka na słońcu potrafi osiągnąć 90 st a nawet i więcej.
Jeśli natomiast za pomocą ładowarki, chcesz ładować ogniwo , ale ładowarkę słoneczną chcesz traktować jedynie jako źródło napięcia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzny układ ładowania.
ILPT
- Calineczka
- Kontakt:
Założyłem że kolega chce skorzystać z ładowarek dostępnych ogólnie na Allegro, DX, w których ogniwa osiągają ledwo kilkadziesiąt mA, nie wiem dokładnie ile, jednak jest to niewiele. Przykładowo - bawiłem się kiedyś popularnymi i tanimi lampami solarnymi do ogrodu - miałem do nich pełen dostęp więc mogłem przebierać ile się da. Najlepsze ogniwo jakie znalazłem, o wymiarach 5 na 5 cm, dawało w pełnym słońcu ok 8 V i 14 mA, do sprawdzało się jedynie przy ładowaniu wewnętrznego akumulatora AA 380 mA.
Jaka będzie jakość ogniw słonecznych w łądowarkach - nie mam pojęcia, jednak dobre ogniwo, to wydatek ok 100 zł, natomiast ładowarki z wewnętrznym akumulatorem i wbudowaną baterią to wydatek już od 50 zł, stąd podawanie parametrów dla takich ładowarek. Zainteresowany nie mówił nic o ogniwie itp.
Może czas zdradzić tajemnice ?
Jaka będzie jakość ogniw słonecznych w łądowarkach - nie mam pojęcia, jednak dobre ogniwo, to wydatek ok 100 zł, natomiast ładowarki z wewnętrznym akumulatorem i wbudowaną baterią to wydatek już od 50 zł, stąd podawanie parametrów dla takich ładowarek. Zainteresowany nie mówił nic o ogniwie itp.
Może czas zdradzić tajemnice ?
ILPT
Kolego, polecam minimalnie się wysilić i poszukać na allegro itp.
Jak pisałem - kupujesz ładowarkę słoneczną z wewnętrznym ogniwem li-ion, wyciągasz to ogniwo i w jego miejsce podłączasz CR, dajesz na słońce i ładujesz, tak samo jak z 18650 i innymi.
Jeśli chcesz ładować li-ion , ale nie chcesz rozbierać urządzenia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzną ładowarkę - bo nie można podłączyć akumulatora od tak do źródła prądu.Ładowarkę słoneczną z wbudowanym akumulatorem potraktujesz jako bufor z energią,która powędruje do ładowarki a następnie do akumulatora.
Jeśli chcesz ładować akumulatory AA, też musisz mieć ładowarkę zewnętrzną a baterię słoneczną traktować tylko jako źródło prądu, inaczej się nie da.
Przy dobrych wiatrach i podmianie akumulatora wewnętrznego na CR, ten pewnie naładuje się w słoneczny dzień w ok 10 godzin.
Na allegro takie ładowarki z wbudowanymi akumulatorami o pojemności ok 1000 mA to koszt ok 60 - 100 zł. Z takiego akumulatora uzyskasz ok 5 V i 500 - 600 mA dzięki przetwornicy DC-DC wbudowanej w urządzenie, czyli typowo jak dla portu USB.
Jak pisałem - kupujesz ładowarkę słoneczną z wewnętrznym ogniwem li-ion, wyciągasz to ogniwo i w jego miejsce podłączasz CR, dajesz na słońce i ładujesz, tak samo jak z 18650 i innymi.
Jeśli chcesz ładować li-ion , ale nie chcesz rozbierać urządzenia, to musisz się zaopatrzyć w zewnętrzną ładowarkę - bo nie można podłączyć akumulatora od tak do źródła prądu.Ładowarkę słoneczną z wbudowanym akumulatorem potraktujesz jako bufor z energią,która powędruje do ładowarki a następnie do akumulatora.
Jeśli chcesz ładować akumulatory AA, też musisz mieć ładowarkę zewnętrzną a baterię słoneczną traktować tylko jako źródło prądu, inaczej się nie da.
Przy dobrych wiatrach i podmianie akumulatora wewnętrznego na CR, ten pewnie naładuje się w słoneczny dzień w ok 10 godzin.
Na allegro takie ładowarki z wbudowanymi akumulatorami o pojemności ok 1000 mA to koszt ok 60 - 100 zł. Z takiego akumulatora uzyskasz ok 5 V i 500 - 600 mA dzięki przetwornicy DC-DC wbudowanej w urządzenie, czyli typowo jak dla portu USB.
Takie rozwiązanie znam, myślałem że jest gotowe urządzenie jak to tyle że radzi sobie dodatkowo z li-on
- Calineczka
- Kontakt:
madmun, przeciez do tego 12V:
podpinasz np. WF-139 która moze być zasilana z gniazda zapalniczki i ładujesz...albo każdąinna ładowarkę która jest zasilana z 12V
Kod: Zaznacz cały
http://www.silva.se/en/Products/Outdoor-Instruments/Portable-Power/?productId={A5BF6140-CFAE-49A0-83AE-3C156B2E8F33}
- Calineczka
- Kontakt:
jakieś tańsze, jakieś all in one czy jeszcze jakieś inne? Obawiam się, że najprościej i najtaniej wyjdzie Ci kupić właśnie jakiś mobilny panel dający na wyjściu 12V, w połączeniu z ładowarkami zasilanymi z 12V będziesz miał najwięcej możliwości.madmun pisze:ale byłbym wdzięczny za jeszcze jakieś propozycje
http://www.allegro.pl/item1019366256_pa ... e_12v.html
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4785
to też mogło by zadziałać z większością ładowarek po ustawieniu na 9V. Trzeba by sprawdzić przed zakupem
All in one, bo tak bedę zmuszony targać 3 rzeczy, ładowarki do li-on, nimh i panelCalineczka pisze: jakieś tańsze, jakieś all in one czy jeszcze jakieś inne? Obawiam się, że najprościej i najtaniej wyjdzie Ci kupić właśnie jakiś mobilny panel dający na wyjściu 12V, w połączeniu z ładowarkami zasilanymi z 12V będziesz miał najwięcej możliwości.
nadal nie napisales jak bedziesz tego uzywac - jesli do lazenia z plecakiem to wlasnie rozdzielne rozwiazanie jest najlepsze. Sa nawet ogniwa dedykowane do mocowania na plecak. Jesli juz na powaznie myslisz o przenosnym ladowaniu, to wierz mi ze w koncu dojdziesz do czegos takiego - ogniwa montowane na plecaku, przetwornica DC-DC do otrzymania czegos stabilnego na wyjsciu, bufor (u mnie to po prostu kilka ogniw Ni-MH - przy okazji robi to za ladowarke) i stad mam 7.2V (nominalnie) na wyjsciu co zasila ladowarke Li-Ion.
Tutaj raczej chodziło o to że napięcie max na wyjściu to 9 V (jak to bywa w chińskich produktach), i prędzej jest to napięcie bez obciążenia...Calineczka pisze:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4785
to też mogło by zadziałać z większością ładowarek po ustawieniu na 9V. Trzeba by sprawdzić przed zakupem
Ten zestaw z DX moim zdaniem ma 4 razy za wysoką cene.
Najtańsze cudo z mozliwych - ładowarka z wbudowanym akku 1000 mA, za jedyne 25 zł:
http://allegro.pl/item1021701483_ladowa ... d_mp4.html
Do naładowania CR idealna.