montaż emitera Cree domowym sposobem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Fraxinus

montaż emitera Cree domowym sposobem

Post autor: Fraxinus »

Czy Waszym zdaniem uda się względnie porządnie przylutować emiter Cree na firmowym podłożu Lediko przy pomocy opalarki z jakąś dodatkową redukcją? Czy może spróbować podgrzać od spodu? Wystarczy mi tego spoiwa, które zostanie na podłożu, czy mogę dodać zwykłej cyny? Dioda będzie obciążona prądem max 0,6A a najczęściej 0,5A. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

sprawdza się żelazko, ew.kuchnia elekryczna
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

ja swoje będe kleił do blachy Cu lub do korków od instalacji CO tylko z nimi wiecej roboty bo trzeba je doprowadzić do porządku chyba ż ena wierzch dolutuje krążek z blachy a póxniej szlifowanie i polerowanie by wyprowadzic płaszczyzne i dobry kontakt
Awatar użytkownika
bosss

Post autor: bosss »

Panowie ja zawsze robie tak nakladam lutownica cieniutka warstwe cyny na plytke/radiator gnam do kuchni radiator klade na plycie grzewczej(czy jak to sie zwie) i klade na nim emiter w pozycj takiej w jakiej ma byc wlaczam kuchnie i czekam 2-3 min potem wylaczam plyte czekam 5min i po sprawie mam jedna calosc;)
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
Fraxinus

Dzięki za porady. Nie udało mi się usunąć uszkodzonego emitera - podłoże było firmowe z lediko( to mniejsze z dziurkami) Po podgrzaniu troszkę się skręciło. Nowy przykleiłem więc na aluminiowej blaszce i działa. Zrobiłem sobie nową lampkę 4-ledową zasilaną z dynamo. R2 z lediko w porównaniu z Q5 WC świeci na zielono... Nie wiem czy dobrze zrobiłem, że je kupiłem :)
Awatar użytkownika
pawelsz

no pech- to firmowe- to ichnia nowinka , ...piiii... wi co to jest- laminat z tego to brak pomysłu jak zdjąć emiter
edi
znam osobnika :) który toto odkleił bez problemów z ichniego wynalazku- na kuchence
Fraxinus

Trochę mi nie wyszło z tą kuchenką elektryczną - nie miała wskaźnika temperatury i chyba coś się ugotowało... Kupiłem więc następną i oto co do mnie przyszło:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 283538.jpg

żółty jest tylko chip a reszta srebrna, co to ma znaczyć? Czy to jakaś nowa seria? Zamawiałem R2. Świeci chyba normalnie ale czemu takie dziwne?
Awatar użytkownika
pawelsz

nowa seria z fabryki z chin- świeci podobnie wydajnościowo, jedynie mniej ciepło
Jest ok- dużo cieplejsza niż Q5
Fraxinus

Rzeczywiście świeci podobnie do pozostałych R2, na zdjęciu nie widać różnicy... Teraz mam kolejny problem: jak najprościej i najbezpieczniej połączyć dwa układy - 6 i 9 z tej strony:
http://www.pilom.com/BicycleElectronics ... rcuits.htm tak, żeby można było w locie przełączać z 1LED na 4LED i odwrotnie :) Da się w ogóle tak? Lampka ma 4 LED w szeregu a ostatnia ma dodatkowe wyprowadzenie +
ODPOWIEDZ