Zapewne czesc z Was juz slyszala, dla pozostalych polecam link:
http://www.lightingprize.org/
Idea jest prosta - zaprojektuj zamiennik zarowki 60W lub PAR38, a dostaniesz 10mln $.
Technologicznie postawiono poprzeczke bardzo wysoko - 10W max, min 900lm przy temperaturze 2700-3000K, CRI 90 dla zamiennika zarowki. Dla zamiennika PAR38 - 1350lm przy max 11W (ponad 120lm/W! ). Rozwiazanie ma umozliwiac sciemnianie przy uzyciu popularnych sciemniaczy.
Z tego co mi wiadomo, departament energii USA powolal do zycia specjalna sekcje, ktorej dzialania maja na celu promowanie rozwiazan Solid State ( http://www1.eere.energy.gov/buildings/ssl/ ). Bardzo mi sie spodobaly docelowe ceny jakie chca osiagnac dla zwycieskiego produktu przy produkcji masowej - 14$ w trzecim roku (cena dla konsumenta!).
Konkurs jest skierowany tylko na rynek amerykanski, ale moze warto cos takiego pchnac do jakiejs komisji EU ?
L - prize
-
Philips już taką lampę ma i zgłosił ją do konkursu, a w lecie ma być decyzja w jej sprawie...
(chodzi o odpowiednik tzw. GLS 60W)
Znów Cree zgłosiła oprawę PAR38, ale nie wiem kiedy będzie decyzja w jej sprawie.
W niusach były posty na ten temat już.
Zazwyczaj jest tak z tymi normami, że amerykanie jakąś wprowadzą to i europejczycy podłapią (np. normy odnoszące się do laserów, zostały wymyślone w USA przez US FED)
Po za tym i w LED jest projekt amerykanów o częstotliwości świecenia LED, który praktycznie zostanie przepisany przez UE.
(chodzi o odpowiednik tzw. GLS 60W)
Znów Cree zgłosiła oprawę PAR38, ale nie wiem kiedy będzie decyzja w jej sprawie.
W niusach były posty na ten temat już.
Zazwyczaj jest tak z tymi normami, że amerykanie jakąś wprowadzą to i europejczycy podłapią (np. normy odnoszące się do laserów, zostały wymyślone w USA przez US FED)
Po za tym i w LED jest projekt amerykanów o częstotliwości świecenia LED, który praktycznie zostanie przepisany przez UE.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..