VF diody, z czym się to je ? Proszę o wytłumaczenie.
wedle mnie nie- alem lajkonik elektroniczny
Po prostu zasilasz diodę znanym prądem (zasilacz labo, jakiś driver pracujący w trybie max, a nie PWM etc) i fizycznie mierzysz V na diodzie.
Ja staram się podawać Vf diod które mierzyłem dla prądu przy którym pomiar był, ale czasem przyjmuje się za std prąd 1A (chociaż bywa , że 350mA), a jak Vf jest zależne od A idącego w diodę- nie mierzyłem tego
ale mogę się mylić
Po prostu zasilasz diodę znanym prądem (zasilacz labo, jakiś driver pracujący w trybie max, a nie PWM etc) i fizycznie mierzysz V na diodzie.
Ja staram się podawać Vf diod które mierzyłem dla prądu przy którym pomiar był, ale czasem przyjmuje się za std prąd 1A (chociaż bywa , że 350mA), a jak Vf jest zależne od A idącego w diodę- nie mierzyłem tego
ale mogę się mylić
Ja właśnie mierzyłem SSC P7 w MTE.
Prąd pobierany przez sterownik w trybie HI 2,79 A
Napięcie akumulatora, jakieś śmiesznie wysokie 4,65 V (jakaś dziwna prognoza ? ) W spoczynku akku ma niby 5,19 V (nówka UltraFire z milhunt-a dziś odebrana osobiście)...
Tutaj już totalne zaskoczenie, w HI niby w diodę idzie 4,41 V ...
Czy mi się zdaje czy akku nie ma za wysokich napięć ?
Napisałem też to w temacie o latarkach na rower, według pomiarów, z akku napoczątku idzie 3,15 A, a napięcie akku to 4,65 V, po kilku minutach napięcie akku spada do 4,19 V a wówczas z akku "wychodzi" 2,2 A, skąd takie różnice ?
Prąd pobierany przez sterownik w trybie HI 2,79 A
Napięcie akumulatora, jakieś śmiesznie wysokie 4,65 V (jakaś dziwna prognoza ? ) W spoczynku akku ma niby 5,19 V (nówka UltraFire z milhunt-a dziś odebrana osobiście)...
Tutaj już totalne zaskoczenie, w HI niby w diodę idzie 4,41 V ...
Czy mi się zdaje czy akku nie ma za wysokich napięć ?
Napisałem też to w temacie o latarkach na rower, według pomiarów, z akku napoczątku idzie 3,15 A, a napięcie akku to 4,65 V, po kilku minutach napięcie akku spada do 4,19 V a wówczas z akku "wychodzi" 2,2 A, skąd takie różnice ?
ILPT
mierzysz V na diodzie- czyli końcówki miernika wprost do diody musisz dać- na styki na PCB
A jak może być na 1ym lion 18650 4.65V ? zagadka spora, albo miernik bardzo nie taki itd
ahha- sa 2 napięcie akusa- bez obciążenia i pod obciążeniem, to bardzo duża d=różnica
nie widziałem lion 18650 czy innego mającego 4.65V bez obciążenia
A jak może być na 1ym lion 18650 4.65V ? zagadka spora, albo miernik bardzo nie taki itd
ahha- sa 2 napięcie akusa- bez obciążenia i pod obciążeniem, to bardzo duża d=różnica
nie widziałem lion 18650 czy innego mającego 4.65V bez obciążenia
Jeśli chodzi o XR-E to kiedyś zdjąłem charakterystykę z diody o niskim VF 3,15@700mA.
XPG mają ogólnie niższe napięcie przewodzenia.
XPG mają ogólnie niższe napięcie przewodzenia.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
mierzyłem diody XPG outdoor z pewnego źródła po 4-5s od włączenia zasilania, celowo nie robiłem pomiarów od razu po podłączeniu zasilania - zależało mi na realnym Vf w temp , w jakiej diody będą pracować, a po takim czasie MCPCB jest ciepłe (temp ca 40st) ale nie gorące.
Zmierzone tak Vf jest niższe od mierzonego na starcie o ok. 0.05, czasami 0.08V.
Zresztą wiesz o tym dobrze- w Waszym projekcie dla sklepu (razem z midim) diody pracują w temp ok 60st o ile pamiętam i na pewno wpływ ciepła analizowaliście
Zmierzone tak Vf jest niższe od mierzonego na starcie o ok. 0.05, czasami 0.08V.
Zresztą wiesz o tym dobrze- w Waszym projekcie dla sklepu (razem z midim) diody pracują w temp ok 60st o ile pamiętam i na pewno wpływ ciepła analizowaliście
EdiM, to ja Ci powiem, że odciąłem 6 sztuk XP-G z samiuśkiego początku taśmy. Bin R5 1D. Zalutowałem na MCPCB, dokładnie to, które uznałeś za najlepsze w testach. Pomiar przy 1A wykazał Vf w granicach 2,95-3,15V. Uwaga, przy Cree Outdoor White jest jeszcze lepiej. Posiadam trochę na stanie również.
Reasumując. Moim zdaniem, droższe biny z dokładną selekcją mają lepsze parametry elektryczne. Proponuję sprawdzić, jak masz dostęp do selekcjonowanej rolki.
Reasumując. Moim zdaniem, droższe biny z dokładną selekcją mają lepsze parametry elektryczne. Proponuję sprawdzić, jak masz dostęp do selekcjonowanej rolki.