Dziwne napięcie Li-Ion
Zagadka kolosalna. Miernik sprawdzałem i porównywałem odczyty z 2 innych mierników, to samo, 5,19 V w spoczynku na akku, ok 4,65 pod obciążeniem.
W diodę na początku idzie 4,41 V i 2,78 A, potem jak napięcie spada i stabilizuje się na akku na 4,19 V, wówczas w diodę idzie 2,78 V i 2,7 A, po czym ponownie powoli spada i już w diodę idzie 2,2 A przy 2,8 V...
Jakaś czarodziejska ta latarka...
W diodę na początku idzie 4,41 V i 2,78 A, potem jak napięcie spada i stabilizuje się na akku na 4,19 V, wówczas w diodę idzie 2,78 V i 2,7 A, po czym ponownie powoli spada i już w diodę idzie 2,2 A przy 2,8 V...
Jakaś czarodziejska ta latarka...
ILPT
Nie możliwe. Zrób fotografię w czasie wykonywanie pomiaru tak, aby było widać ogniwo, miernik i połączone kable. Wg mnie, metodologia pomiaru jest nieprawidłowa lub zepsuty miernik. Innego wytłumaczenia nie ma.skaktus pisze: Napięcie akumulatora, jakieś śmiesznie wysokie 4,65 V (jakaś dziwna prognoza ? ) W spoczynku akku ma niby 5,19 V (nówka UltraFire z milhunt-a dziś odebrana osobiście)...
Tutaj już totalne zaskoczenie, w HI niby w diodę idzie 4,41 V ...
A ja uparcie twierdzę, że to jest nie możliwe.
"W spoczynku akku ma niby 5,19 V (nówka UltraFire z milhunt-a dziś odebrana osobiście)"
"W spoczynku akku ma niby 5,19 V (nówka UltraFire z milhunt-a dziś odebrana osobiście)"
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Niech kolega powie czym ładuje ogniwa - w innym temacie kolega napisał że mu napuchło ogniwo - może ładowarka nie teges i ostro przeładowuje - jeżeli tak to trzeba przestać z niej korzystać bo może się to źle skończyć. Choć i tak nie wierzę żeby nawet ostro przeładowane ogniwo zbliżyło się nawet do 5v
Witam
Mierniki elektroniczne mogą fałszować mocno pomiar, gdy jest bardzo słaba bateria.
Ja testuję VF diod z wykorzystaniem zasilacza z ograniczeniem prądu. Diody na MCPCB, pomiar szybko, bo dioda na MCPCB szybko się nagrzewa i VF spada.
Jeśli chodzi o XPG to nie znalazłem diody, która by miała zauważalnie mniej niż 3,10V@700mA. Zdarzają się takie które mają 3,45V. Tak więc dziwią mnie spostrzeżenia o jakiś wyjątkowo niskich napięciach, poniżej 3V przy 1A. Obawiam się, że to może być wynik błędnego pomiaru lub mocnego nagrzania diod.
Generalnie niskie VF to lepsza sprawność energetyczna diody, czyli więcej lumenów z wata, zakładając taki sam bin jasności.
Mierniki elektroniczne mogą fałszować mocno pomiar, gdy jest bardzo słaba bateria.
Ja testuję VF diod z wykorzystaniem zasilacza z ograniczeniem prądu. Diody na MCPCB, pomiar szybko, bo dioda na MCPCB szybko się nagrzewa i VF spada.
Jeśli chodzi o XPG to nie znalazłem diody, która by miała zauważalnie mniej niż 3,10V@700mA. Zdarzają się takie które mają 3,45V. Tak więc dziwią mnie spostrzeżenia o jakiś wyjątkowo niskich napięciach, poniżej 3V przy 1A. Obawiam się, że to może być wynik błędnego pomiaru lub mocnego nagrzania diod.
Generalnie niskie VF to lepsza sprawność energetyczna diody, czyli więcej lumenów z wata, zakładając taki sam bin jasności.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ahha
warto poczytać
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1448
coś jest w pomiarach nie tak, proste- samemu wczoraj zdarzyło mi się prawie rozjechać SST50 - mierzyłem , czy na PCB nie ma zwarcia (docinałem je), a miernik był w pozycji...mierz DC a nie rezystancję ;P
warto poczytać
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1448
coś jest w pomiarach nie tak, proste- samemu wczoraj zdarzyło mi się prawie rozjechać SST50 - mierzyłem , czy na PCB nie ma zwarcia (docinałem je), a miernik był w pozycji...mierz DC a nie rezystancję ;P
Witam.
Poniżej foto z mierzenia poziomu naładowania akumulatora.
Akumulatory następnie wyładowałem do końca, po czym ponowne ładowanie. Po max naładowaniu, akumulator w spoczynku ma ok 4,5 V, też dużo...
MTE SSC P7 średnio bierze w max trybie ok 2,7 A.
Poniżej foto z mierzenia poziomu naładowania akumulatora.
Akumulatory następnie wyładowałem do końca, po czym ponowne ładowanie. Po max naładowaniu, akumulator w spoczynku ma ok 4,5 V, też dużo...
MTE SSC P7 średnio bierze w max trybie ok 2,7 A.
- Załączniki
-
- miernik.JPG (407.87 KiB) Przejrzano 473 razy
Hmmm 5.11V .... chyba przyda się ta apteczka z lewej ...
może jednak ten miernik ma 'uchyb' ...
może jednak ten miernik ma 'uchyb' ...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 maja 2010, 18:57 przez hooch, łącznie zmieniany 2 razy.