Wydłubanie zabezpieczenia z akumulatora - da się ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Wydłubanie zabezpieczenia z akumulatora - da się ?

Post autor: skaktus »

Witam.

Dziś niestety padł mi nowy akumulator z DX, z zabezpieczeniem...Martwy, totalnie. Podejrzewam zabezpieczenie, bo akku nie ma nawet 0,01 V co jest bardzo dziwne, bo 3 godziny wcześniej był naładowany w niemal 90 %, potem powędrował do ładowarki i tutaj stała się buba.

Czy łatwo można wyjąć zabezpieczenie akumulatora ?

Jakieś propozycje ? ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

przede wszystkim ostroznie. Od strony bieguna ujemnego masz przewężenie, tam ukryta jest płytka. Biegnie do niej cienka blaszka od plusa akkusa, jak się przyjrzysz koszulce to zobaczysz że w któryms miejscu z boku jest takie wybrzuszenie-to własnie ta blaszka. Wszystko rób b. ostroznie....
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Sprawdź tył akumulatorka, jeśli zauważysz tam wyraźną powierzchnię przypominająca płytkę PCB, najczęściej "pozłacaną" to masz zabezpieczenie z tyłu, czyli przy minusie. Wystarczy delikatnie naciąć izolacje naokoło tyłu, tak około 2mm od krawędzi. Powinno tam być wyczuwalne przewężenie.
Do plusa natomiast idzie przewód w postaci cienkiej taśmy, który trzeba odciąć i zabezpieczyć.
Możesz też zdjąć całą izolację i wtedy dokonać dokładnej sekcji i zaizolować na nowo.

Pozdrawiam

PS: O Calineczka szybszy ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Uuuu, ale skucha, kupiłem ogniwo "zabezpieczone" a przy minusie niestety nic nie ma...

Czyli ogniwko padło sobie, a ja zostałem bez niczego...super...
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Sprawdź długość, te zabezpieczone są wyraźnie dłuższe od 65mm, być może trafiła Ci się jakaś egzotyczna sztuka z zabezpieczonym plusem.......
Delikatnie rozetnij izolację wzdłuż, i zdejmij, jemu to już raczej nie zaszkodzi...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Ogniwo ma równe 65 mm.

Zauważyłem, że dół, który do tej pory był lekko wciśnięty przez pierwszą latarkę, teraz lekko napuchł...

Paranoja z tym ogniwem.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Czyli jest nie-protected ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Jak napuchło to znaczy że wydzieliły się gazy i wypchnęło bezpiecznik. Ja bym tego ogniwa już nie ruszał - tylko do utylizacji bo może się to źle skończyć.
ODPOWIEDZ