Latarka na polowanie

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
egom

Latarka na polowanie

Post autor: egom »

Witam potrzebuje latarki na polowanie która ma służyć do szukania zwierzyny po strzale.
Zwierzyna może odejść nawet 300m potrzebuje wiec latarki którą będę mógł znaleźć ślady krwi na ziemi oraz zaświecić dość daleko przed siebie aby zobaczyć czy zwierzyna leży i gdzie? czas świecenia minimum 1,5 godz i niestety mam mały budżet bo tak do 60 zł.

Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

egom, witaj.
Z zasilaniem? Raczej niemożliwe. Daleko i jasno to tylko 18650 jako zasilanie-dysponujesz? No a 300m to bym między bajki włożył, sięgasz wzrokiem tak daleko? No a ślady krwi na ziemi oddalone 300m to już dla mnie ciężkie s-f ;-) ale zapewne za daleko interpretuję ;-)
egom

zdecydowanie za daleko... :mrgreen:
Krew na zestrzale i pod nogami i tak żeby można było trochę dalej zerknać czy dzik nie leży na łące. Co do ładowania to jest mi wszystko jedno zasilanie też kupie to co poradzicie bo jestem laikiem.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

egom, za 60zł-w tej kwocie nie dam rady Ci nic doradzić
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Za 60 zł nic nie dostaniesz co daje dalej niż na 30 metrów.

Podam ci przykład ile ja obecnie dałem "kasy":

-latarka Romisen jako podstawa budowy latarki - 87 zł
-dioda XPG R5 20 zł
-sterownik do diody 60 zł
-akumulator 20 zł

Razem 187 zł - dużo ponad twój budżet, świeci całkiem dobrze, ale powyżej 50 metrów nawet nie liczę.
ILPT
egom

Ok
wiec polećcie mi co mam kupić i ile będzie to kosztowało najwyżej trochę pozbieram kasę,
czy lepiej kupić coś gotowego? czy może złożyć a jeżeli tak to czy jest to trudne i czy poradzę sobie w domu? Mam w sumie dostęp do dużej gamy urządzeń elektronicznych bo firma w której pracuje produkuje oświetlenia zewnętrzne takie lampy do oświetlania ulic. wiec mam dostep do różnych rzeczy. Może jakoś wspólnymi siłami coś zrobimy a i przy okazji może będę mógł komuś pomóc z racji mojej firmy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

skoro zasięg to podstawa, to polecę Smartfire V-65C;
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12163
do tego 2 akkusy i ładowarka czyli +17$, około...
egom

Atak żeby dało się kupić w Polsce??
Czy raczej nie możliwe? czekam jeszcze na inne propozycje zmieniam budżet bo się trochę wkręciłem jak zacząłem czytać może być tak do ok 200pln
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Moze byc w Polsce (allegro) ale bedzie to samo co z dx to po co przeplacac ? Jak kupowac na dx masz na forum dla ulatwienia wysylka jest gratis. Bez wzgledu na koszt produktu.
egom

Calineczka mam prośbę możesz mi zatem zmontować jakiś fajny zestaw z DX dokładnie jakie aku jaka latarka i jaka ladowarka. Będę bardzo zobowiązany
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

egom, poczytaj sobie najpierw o tej V65, bo to bardzo ładnie i daleko świecąca latarka jest, jak Ci przypadnie do gustu to pomyslimy. Musisz wiedzieć, ze kupowanie na DX to zawsze trochę loteria jest i nigdy nie ma 100% pewności, ze nic nie trzeba bedzie poprawiać.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... hlight=v65

Mozna pomyśleć tez o latarkach ala SG-900:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1299
było ich kilka modeli....

może Koledzy jeszcze coś zaproponują?
egom

Poczytałem ale jestem na tyle laikiem w dziedzinie latarek że nie wiele mi to dało.
Wygląda całkiem spoko ja nie potrzebuje jakiś cudów tylko latarkę dzięki której będę w stanie poświecić sobie w nocy na polowaniu. Dojść zwierzynę jak po strzale nie zostanie w ogniu potem patroszenie i reszta to już przy światłach z samochodu. Zdaje się w pełni na wasze doświadczenie. Najlepiej jakbym dostał gotową do użycia latarkę którą tylko trzeba naładować i od cała filozofia.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

egom, jak Ci się z nią spieszy? Chyba mam w domu coś, co mogło by Ci pasować... :wink:
egom

Nie spieszy mi się po prostu od połowy maja zaczynam nocne zasiadki wiec będę potrzebował jakoś w tych okolicach.
Czekam na twoje propozycje jak masz coś ciekawego chętnie zobaczę i na pewno się dogadamy. Pisz co tam masz dla mnie.

[ Dodano: 28 Kwiecień 2010, 13:27 ]
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3630
A co powiesz na tą Calineczka?
P_iter

Post autor: P_iter »

egom pisze:A co powiesz na tą Calineczka?
JA nie Calineczka, ale mogę Ci tą latarkę szczerze polecić. Na naładowanym ogniwie daje bardzo skupioną wiązkę światła sięgającą 200 metrów. Jako typowy szperacz jest idealna.

Pamiętałem o tym ogłoszeniu i chciałem Ci podać link do niego, ale sam sobie link znalazłeś. :mrgreen:
Pozdrawiam
P_iter
ODPOWIEDZ