Driver od Edim-a i 2 diody

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

proponuje na podstawowe oświetlenie Q4 a jak juz potrzeba duzo światła to Q4 + R2 ( tak jak światła krótkie / długie w samochodzie )
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Bocian pisze:Hmm racja że niewłaściwie opcja B ale nie jest tak że pierwsze dwa w szeregu będą rozładowane (jak należy) a dwa z tyłu równolegle w połowie pełne. Otóż pierwsze dwa będą wyssane bardziej niż powinny (możnaby to obliczyć) a dwa z tyłu równolegle będą względnie rozładowane.... Sorki za czepialstwo ale pamiętajmy że napięcia w szeregu się sumują a prąd "rozpływa" się równolegle...

PS. Taka opcja "w połowie" zaistniałaby gdybyśmy mieli jeden szeregowo (taki sam jak reszta) połączony z dwoma równolegle ( a to i tak teoria bo Liony rozładowują się pakietach wybitnie nierównomiernie :???: )
Określenie "w połwie" zastosowałem jak skrót myślowy;). Na pewno będą mniej rozładowane niż te 2 górne.

Wydaje mi się ze jak podłączysz Q4 i R2 szeregowo( a innej możliwości przy tej przetwornicy niema) to mogą być inne prądy na każdej, ze względu na różne Vf dla Q4 i R2. Ale nie się wypowiedzą jeszcze fachowcy i znawcy:D.
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Ok to juz wszystko wiem :)
1x Q4 i 1x R2

Dzieki za odpowiedzi.

Jak tylko skoncze skladanie i zdaze porobic zdjecia przed wyjazdem to pokarze wam moje cudeńka.

Pozdrawiam.
Serkules

Post autor: Serkules »

Steff.k pisze: Wydaje mi się ze jak podłączysz Q4 i R2 szeregowo( a innej możliwości przy tej przetwornicy niema) to mogą być inne prądy na każdej, ze względu na różne Vf dla Q4 i R2.
Nie do końca masz rację. Jeśli masz jeden obwód, w którym wszystkie odbiorniki są w jednym szeregu, to prąd w tej gałęzi będzie identyczny na wszystkich odbiornikach. Z grubsza mówiąc, zależeć on będzie od sumy rezystancji wszystkich odbiorników.
Wynika to z prawa Ohma:

I = U / R

I - prąd, U - napięcie, R - rezystancja

W tym przypadku różnica w świecieniu diod wynika wyłącznie od ich wydajności przy tym samym prądzie. To co z pewnością będzie różne, to spadki napięć na tych diodach.
Hoffer007

Tzn.?
Moge je tak podlaczyc?
Serkules

Tak. Po prostu sterujesz tylko prądem całego obwodu.
Chodziło mi tylko o zasadę. Jeśli przykładowo dioda przy napięciu 4V pobiera prąd 1A, to żeby uzyskać ten sam prąd dla dwóch diod połączonych szeregowo, musisz zasilić całość napięciem 8V. Ale jeśli dysponujesz dobrym driverem prądowym, to on sam zadba o to, żeby w obwodzie płynął odpowiedni prąd.
Hoffer007

Oki to to juz kumam :)

A jeszcze takie pytanie bo nie bede zakladac nowego tematu:

Mam driver ktory daje 1600 :D tez od Edim-a zastanawiam sie czy nie lepiej wsadzic ten driver do tej latarki? (mocna duza latarka)
CZy ten co mam teraz wystarczy? 3500/1000/strobo na te 2 diody
(teraz mam dylemat jaki driver do jakiej latarki)

Czy mozna wymienic ten potencjometr ktory tam jest na wiekszy? chodzi mi zeby zamiast tego malego dac taki zwykly duzy i miec mozliwosc ustawienia jasnosci.

(wiekszy inalozyc na niego galeczke
Awatar użytkownika
night_82

Zamiast taki pod gałeczke to mozesz dać taki z kółkiem jest o wiele mniejszy, np: taki pod śrubokręt http://www.semiconductors.com.pl/web/pl ... series.pdf ale mogę zarknac na stronę i zobaczyć ofertę
Hoffer007

TYlko ze taki pod galeczke bedzie mi pasowal :)
Moge go zastąpic? jaka musi miec wartosc?
Awatar użytkownika
night_82

najlepiej taką samą jak tamten i powinna być taka sama
Serkules

Potencjometr powinien mieć identyczną wartość rezystancji.
Są jeszcze inne parametry potencjometru
- moc (podobnie jak w rezystorach) - w Twoim przypadku - NIEISTOTNE
- charakterystyka - najczęściej literka A, B lub C - w Twoim przypadku - DRUGORZĘDNE
A - charakterystyka liniowa - rezystancja wzrasta liniowo wraz ze wzrostem np. kąta obrotu
B - charakterystyka logarytmiczna - rezystancja na początku wzrasta szybko a pod koniec bardzo wolno
C - charakterystyka wykładnicza - rezystancja na początku wzrasta bardzo wolno a pod koniec bardzo szybko

Więcej teorii na temat wszelkiej maści rezystorów masz tutaj:
http://www.pwsz-ns.edu.pl/~aleksmar/str ... ystory.htm

Jeśli nie znasz wartości potencjometru, to możesz go zmierzyć. Przukładowo jeśli potencjometr ma trzy "nogi", to rezystancję mierzysz pomiędzy dwiema skrajnymi ("noga" podpięta do suwaka zostaje niepodłączona). Najlepiej jakbyś miał chociaż jedną z tych nóg odlutowaną, bo inaczej wynik możesz mieć zakłamany (rozpływ prądów po płytce).
Hoffer007

To jaka on ma wartosc jak na nim pisze 101 OG ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

generalnie w oznaczeniach elementow, oznaczeniach cyfrowych stosuje sie zasade, ze dwie pierwsze cyfry to wartosc a nastepna oznacza mnoznik (10 do potegi X gdzie X to ostatnia cyfra z oznaczenia)
i tak np:

102 to 10*10²=1000
473=47*10³=47000

101=100

a jak sa watpliwosci to w miare mozliwosci uzyc miernika ;-)
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Calineczka pisze:generalnie w oznaczeniach elementow, oznaczeniach cyfrowych stosuje sie zasade, ze dwie pierwsze cyfry to wartosc a nastepna oznacza mnoznik (10 do potegi X gdzie X to ostatnia cyfra z oznaczenia)
i tak np:

102 to 10*10²=1000
473=47*10³=47000

101=100

a jak sa watpliwosci to w miare mozliwosci uzyc miernika ;-)
Zgadza się - taka jest generalna zasada, choć należy mieć na uwadze w jakich jednostkach (wagach) podawane są wartości.

W przypadku rezystorów sprawa jest prosta - generalnie są to omy (poniżej 1 oma nieco inaczej się je oznacza).
Kondensatory zwykle podaje się w pF (10E-12) i mają na ostatniej cyfrze mnożnik (10^n).
Jeśli chodzi o cewki, to przeważnie są oznaczane w uH (10E-6), choć niektórzy producenci (np. Coilcraft) podaje je w nH (10E-9) i cewka 22uH będzie mogła mieć oznaczenie 220 jak również 223 - warto mieć to na uwadze i zawsze sprawdzać.
Flagiusz
Hoffer007

To to bedzie 100 ohm? to to samo co 1 KOhm?
ODPOWIEDZ