FUJIK, a może jednak coś lepszego ?
FUJIK, a może jednak coś lepszego ?
Witam.
Czym kleicie diody do pigułek ? Fujik pewnie jest o tyle dobry, że w miarę można odkleić, z kolei kleje typowo "komputerowe" z tego co wiem jak skleją to już koniec...
A może lepsze rozwiązanie to przykręcanie diod ?
PS-Jak długo fluik wiąże ?
Czym kleicie diody do pigułek ? Fujik pewnie jest o tyle dobry, że w miarę można odkleić, z kolei kleje typowo "komputerowe" z tego co wiem jak skleją to już koniec...
A może lepsze rozwiązanie to przykręcanie diod ?
PS-Jak długo fluik wiąże ?
Ja kiedyś nabyłem klej termoprzewodzący dwuskładnikowy na bazie proszku miedzianego. Przewodność cieplna - nieznana, ale testy macankowe wskazują, że lepsza od pasty fujik. A poza tym można go rozkleić, co też sprawdziłem. Oczywiście kleję PCB do piguły.
E.
To mój klej:
Nie wiem jaka jest jego nazwa bo kupiłem go dość dawno i obciąłem pudełko.
E.
To mój klej:
Nie wiem jaka jest jego nazwa bo kupiłem go dość dawno i obciąłem pudełko.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 kwie 2010, 10:58 przez jezjacek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Właśnie, boję się tego że jak zwiąże, to już koniec. Narazie kleje fujikiem, zobaczymy co z tego będzie.
Proszę was, wypisujcie co używanie do klejenia, czy da to się rozkleić, i jakimi sposobami rozklejacie. Czasem nie da się podcinać żyletka, tak jak u mnie w Romisenie, gdzie dioda jest w zagłębieniu.
Proszę was, wypisujcie co używanie do klejenia, czy da to się rozkleić, i jakimi sposobami rozklejacie. Czasem nie da się podcinać żyletka, tak jak u mnie w Romisenie, gdzie dioda jest w zagłębieniu.
-
Pyra- nie zawsze reflektor dociska pcb do piguły, często tak nie jest ( w wielu D26 np) , ale, że nie przewodzi prądu AKASA 425 to miłe.
Czas wiązania fujika bywa rożny, w sumie czasami lutują od razu, a czasami , jeśli dioda leży na czymś gładkim i może sobie jeździć w różne strony, lub jeśli piguła ma sporo luzu po bokach pcb, to czekam noc na złapanie.
I jak pisał Edim - im mniej pomiędzy pcb a body, tym lepiej
a porównania różnych past były- poszukam może jutro- wyniki zastawiają czasami i warto świadomie wybrać- pasta termo czy klej termo
Czas wiązania fujika bywa rożny, w sumie czasami lutują od razu, a czasami , jeśli dioda leży na czymś gładkim i może sobie jeździć w różne strony, lub jeśli piguła ma sporo luzu po bokach pcb, to czekam noc na złapanie.
I jak pisał Edim - im mniej pomiędzy pcb a body, tym lepiej
a porównania różnych past były- poszukam może jutro- wyniki zastawiają czasami i warto świadomie wybrać- pasta termo czy klej termo
Oj może po tym zabiegu nie świecić lepiej nawiercić MCPCB.skaktus pisze:Zastanawiam się nad nawierceniu diody
Pozdrawiam
PS: Im bardziej dociśnięte elementy tym lepiej. Starzy fachowcy mówią "klej naj lepi trzyma, jak go prawie ni ma"
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Oj, to prawda. Wystarczy że pasty jest 0,5 mm i już działa jak izolator a nie przewodnik ciepła.
Pyra, Akasa którego używasz, da się rozkleić bez podważania diody ?
Obecnie, aby odkleić diodę, brałem i wklejałem ją tak,a by w jednym z otworów którymi są doprowadzone przewody, było widać kawałek PCB, wówczas w ramach potrzeby, opierałem na nim wkrętak, po czym lekkie puknięcie i dioda odklejała się. Boję się że klej mocniej trzyma i odklejenie będzie męką.
Pyra, Akasa którego używasz, da się rozkleić bez podważania diody ?
Obecnie, aby odkleić diodę, brałem i wklejałem ją tak,a by w jednym z otworów którymi są doprowadzone przewody, było widać kawałek PCB, wówczas w ramach potrzeby, opierałem na nim wkrętak, po czym lekkie puknięcie i dioda odklejała się. Boję się że klej mocniej trzyma i odklejenie będzie męką.
ILPT
To pasta o konsystencji..... butaprenu lub czegoś podobnego. Nakładam, rozmazuję, potem kładę diodę z płytką i dociskając kręcę tak długo, aż poczuję, że zaczyna ocierać o pigułę. W zasadzie trzyma się samo dość mocno, na zasadzie podciśnienia.skaktus pisze:Pyra, Akasa którego używasz, da się rozkleić bez podważania diody ?
"Odklejanie" to bardzo wolne i delikatne podnoszenie jednej strony wkrętakiem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
podpowie ktoś jakie powinny być proporcje kleju thermopox? na opakowaniu niestety nie ma tego
już znalazłem, ma to być 10:0,3
już znalazłem, ma to być 10:0,3
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lis 2010, 22:00 przez Rafal87xc, łącznie zmieniany 1 raz.