Sprężynka do drivera

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
clorox

Sprężynka do drivera

Post autor: clorox »

Mam driverek z płaskim spodem i niezabezpieczone ogniwa 18650 bez wystającego bieguna dodatniego. Chciałbym dołożyć sprężynkę jako dystans. Ma ktoś jakiś domowy tani sposób na wyprodukowanie czegoś takiego? Jedyne co mi przyszło do głowy, to przylutować jakąś sprężynkę wyciągnięta ze starego koszyczka i zbocznikować ją plecionką miedzianą. Ale może ktoś podpowie coś innego.
clorox
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Sprężynki od koszyczków 3xAAA są jak najbardziej OK :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ten sam problem mam w JetBeamie III M i tu ratuję się (w miarę potrzeb) małym magnesikiem neodymowym z DX'a. Tylko nie sprawdziłem jakie straty bo podobno nie najlepiej przewodzą...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ja dałem kapkę cyny na plusa 18650, oczywiście trzeba uważać przy lutowaniu :)
A sprężynki brałem z extra zamówionych włączników, dodanie plecionki jest dobrym pomysłem, stalowe sprężynki słabiej przewodzą prąd, a takie złocone są trudniej dostepne
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pawelsz pisze:a takie złocone są trudniej dostepne
a złoto z chińskich, Dx-owych włączników pochodzi z innej tablicy Mendelejewa :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tego złota to i tak jest tyle co .... no wiadomo co mam na myśli, jego zadaniem jest bardziej działanie marketingowe lub antykorozyjne niż techniczne. Innym plusem jest super lutowanie :)
Jednym z lepszych materiałów na sprężynki do takich zastosowań jest mosiądz lub brąz. Dodatkowo te materiały mając mniejszą twardość od stali nie kaleczą tak akumulatorków i lepiej przylegają do powierzchni styku.
A gdyby tak pozłocić mosiądz :twisted: Zresztą Panowie, złocenie nie jest takie drogie, to tylko kilkadziesiąt procent drożej niż chromowanie, w poprzednim motorze miałem większość śrubek i nakrętek złoconych i nie wydałem na to majątku. ;)
Ja w kilku wypadkach użyłem srebrzanki (posrebrzany miedziany drut, do kupienia w elektronicznych sklepach, robi się z niego m.in cewki UKF w dobrych odbiornikach)
Wiadomo, że nie ma sprężystości stali czy mosiądzu, ale zawsze ten milimetr się sprężyście odkształci, i przewodność super..

Pozdrawiam

Ja cieeeeee milenijny post :mrgreen:
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Millenium Falcon ;D

A srebrzanka chyba się trwale odkształci na pierwszym większym wyboju? Toć to miedź, praktycznie bez właściwości sprężystych..

Niech Moc będzie z Tobą :)
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Pyra pisze:Zresztą Panowie, złocenie nie jest takie drogie, to tylko kilkadziesiąt procent drożej niż chromowanie, w poprzednim motorze miałem większość śrubek i nakrętek złoconych i nie wydałem na to majątku. ;)
:o nie spodziewałem się :mrgreen: . Jak/gdzie można pozłocić jakiś element?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Jak wspomniałem około 1mm da się uzyskać na kilku zwojach. Ostatnio dwie nocki prawie całe przejeździłem rowerem w "ciężkim terenie" podczas szlifowania szyn ze zmodowaną Aurorą C6 i nie miałem żadnych zmian trybów itp. no fakt nie była to extremalna jazda, ale po podkładach też nieźle trzesię ;)

Piotrek K. - wpisz w googla "pozłacanie galwaniczne", czasem chromownie, mają też w ofercie

Pozdrawiam
PS: No i po Sokole :-(
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

złoto na włącznikach pozłacanych z DX-a nie chce się lutować :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

bo Ty kupiłeś te tańsze wersje- ja tam złoceń nie widziałem, ale jak pójdzie MOC to się lutują, może to złoto ukryte jest w środku ?
a na serio, może jest w środku, aż coś rozbiorę
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Calineczka pisze:złoto na włącznikach pozłacanych z DX-a nie chce się lutować :mrgreen:
Jest jeszcze gorzej, w miejscu lutowania nie chce trzymać, ale za to jak cyna kapnie na sprężynkę gdzie nie powinna, jest nie do oderwania...

To jest jakieś ZŁO, TO.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Proponowałbym zalać sprężynkę cyną w miejscu lutowania i przynajmniej w 3-ch punktach wtedy będzie trzymać napewno, albo trzeba oczyścić jeśli nie chce trzymać w miejscu lutowania
ODPOWIEDZ