UF C9 mruga, sama zmienia tryby

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
franczyk92

Post autor: franczyk92 »

Zdobyłem miernik. Tak wygląda:
Obrazek

Zmierzyłem napięcie na baterii: 3,78

Tylko nie wiem jak dokładnie ustawić miernik do mierzenia natężenia. Powiedzcie proszę jak mam to zrobić. Myślę, że czerwony kabel jest dobrze podłączony(czyli pod A), a pokrętło ustawić w pozycji 1. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Si, ustawic na 10A
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
franczyk92

Przy trybie LOW latarka pobiera 0.32 A. Jak mam zbadać max dla aku? Bo gdy podłączę bezpośrednio miernik pod aku to wyskakuje liczba ale zaraz znika. Wyskoczyło 0,6A ale zaraz znikło...
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jeden kabel przykladasz do minusa akumulatora a drugi do body latarki. Powinna swiecic a na mierniku bedzie wskazanie. Jesli nie swieci to gdzies niema kontaktu.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Komiks czyli podstawy pomiarów w obrazkach ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
franczyk92

Tak też zrobiłem ale aku ma za mało mocy żeby pociągnąć tryb HIGH na którym mi zależy. Podpiąłem się poza układ zabezpieczający aku i pokazuje mi 10,3 tylko sam już nie wiem czego... I jak tak właśnie podepnę się pod diodę(poza układ zabezpieczający) to jest git. Czyli wychodzi na to ze aku siadnięty. Ale chyba bez tego zabezpieczenia to nie opłaca się go używać?

[ Dodano: 10 Kwiecień 2010, 21:04 ]
I wychodzi na to że ten mój miernik strasznie duży opór stawia... Jak dioda poza układ zabezpieczający ładnie we wszystkich trybach świeci to przez miernik świeci tylko w LOW..
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

podaj typ ogniwa jakie masz, możliwe że zabezpieczenie ma ustawioną niską wartość max prądu, bardzo możliwe że miernik ma duży opór wewnętrzny
franczyk92

Ogniwo to UltraFire 2400 mAh... I miernik też jest do kitu...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

franczyk92 pisze:I miernik też jest do kitu...
Dlatego pisałem, że około 50zł to już trzeba wydać....

Pozdrawiam
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

franczyk92 pisze:Podpiąłem się poza układ zabezpieczający aku i pokazuje mi 10,3 tylko sam już nie wiem czego...
10,3A.
Nie podłączaj NIGDY miernika w ten sposób (kable wpięte jak na zdjęciu) do akumulatora - robisz spięcie.
franczyk92 pisze:I wychodzi na to że ten mój miernik strasznie duży opór stawia...
Gdybyś podłączył miernik który stawia niski opór robiąc spięcie to albo straciłbyś miernik albo ogniwo ewentualnie obie rzeczy naraz :roll: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

franczyk92 proponuję najpierw naładuj aku ale dobrą ładowarką i nie próbuj robić tego prowizorką bo będziesz miał pożar którego nie ugasisz dopóki samo nie zgaśnie, prawdopodobnie miałeś tryb Hi tylko nie byłeś w stanie odróżnić go od Low bo miernik stawia tak duży opór
DNF

Post autor: DNF »

Bez jaj z tymi "olbrzymimi oporami". Mialem taki miernik i byly straty, ale bez przesady.
Do sprawdzenia "mniej wiecej" sie nadaje, wiec prosze nie pisac "nie odrozniasz Hi od Low przez tak wielki opor". Miernik za nawet 10zl, nie ma w srodku drutu oporowego..
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Większość mierników do pomiaru prądu potrzebuje spadku napięcia 200mV dla pełnego zakresu, tak więc dla pomiaru prądów rzędu 1A na zakresie 10A powinien być spadek napięcia 20mV, do tego dodajmy rezystancję połączeń i mamy około 0,1 - 0,2V start, dla naładowanego Aku i nawet wrednej diody o Vf 3,6V, nie powinno to stanowić problemu z uzyskaniem Hi, oczywiście mówimy tu o zasilaniu z Li-Ion, bo przy pojedynczej NiMH to już są spadki nie do pominięcia.

Pozdrawiam
franczyk92

Wina akumulatora. Założyłem nówkę AW i wszystko tak jak być powinno:)
ODPOWIEDZ