Driver od Edim-a i 2 diody
Driver od Edim-a i 2 diody
Witam, nie wiedzialem gdzie ten temat wsadzic wiec dalem tu.
Chce podlaczyc 2 diody Q4 do driverka od Edim-a, ale chce zrobic tak jak na obarazku ze druga dioda bedzie na osobnym guziku i bedzie włączona tylko wtedy gdy bede potrzebowal duzo siwatla, a tak standardowo to bedzie swiecic tylko jedna zeby mi nie zarlo za duzo baterii.
Moze to tak byc?
Czy diody nie beda dostawac mniej pradu?
Czy jest duza roznica miedzy Q4 a R2?
Bo mam 2 Q4 i Jedna R2 i nie wiem jakie wsadzic do latareczki?
z*Q4 czy lepiej jedna Q4 i jedna R2? (latarka to mega szperacz)
Pozdrawiam
Chce podlaczyc 2 diody Q4 do driverka od Edim-a, ale chce zrobic tak jak na obarazku ze druga dioda bedzie na osobnym guziku i bedzie włączona tylko wtedy gdy bede potrzebowal duzo siwatla, a tak standardowo to bedzie swiecic tylko jedna zeby mi nie zarlo za duzo baterii.
Moze to tak byc?
Czy diody nie beda dostawac mniej pradu?
Czy jest duza roznica miedzy Q4 a R2?
Bo mam 2 Q4 i Jedna R2 i nie wiem jakie wsadzic do latareczki?
z*Q4 czy lepiej jedna Q4 i jedna R2? (latarka to mega szperacz)
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- n,k.JPG (11.02 KiB) Przejrzano 931 razy
W sumie to to jest duza latarka i mam "zapasowe" 2 ogniwa i zamiast na zapas moge je uaktywnic i podlaczyc 4 ogniwa na raz?
mam 2 pakiety szeregowo po 2*18650 to to podłącze rownolegle?
Jeszcze nie sprawdzalem.
Tak jak na obrazku?
Dobrze to zrozumialem?
mam 2 pakiety szeregowo po 2*18650 to to podłącze rownolegle?
Jeszcze nie sprawdzalem.
Tak jak na obrazku?
Dobrze to zrozumialem?
- Załączniki
-
- 2ledpodlaczenieyr1.jpg (12.71 KiB) Przejrzano 912 razy
Chodzi o to że przy zasilaniu 2 diod na 1A trzeba je podłączyć szeregowe, czyli potrzebują ok 3.6-3.7V x2 =7.2-7.4 V w sumie. Przetwornica do poprawnego działania potrzebuje dodatkowo jakieś 1.5V czy razem daje to ok 8.9 V. Przy świeżo naładowanych 2 ogniwach 18650 będzie ok ale przy rozładowanych będzie już za mało.
Co do podłączenia 4 ogniw połączonych szeregowo i zasilania 2 diod, to nie ma problemu. Ja mam 4 ogniwa i 3 diody.
Musisz wziąć jeszcze pod uwagę ze przetwornica edima ma najlepszą sprawność przy niewielkich różnicach napięcia wejściowego i wyjściowego. Dlatego wydaję mi się ze przy zasilaniu z 3 ogniw połączonych szeregowo sprawność będzie większa.
Ed:
Ten rysunek jest źle. Musisz podłączyć 3 lub 4 ogniwa szeregowo.
Co do podłączenia 4 ogniw połączonych szeregowo i zasilania 2 diod, to nie ma problemu. Ja mam 4 ogniwa i 3 diody.
Musisz wziąć jeszcze pod uwagę ze przetwornica edima ma najlepszą sprawność przy niewielkich różnicach napięcia wejściowego i wyjściowego. Dlatego wydaję mi się ze przy zasilaniu z 3 ogniw połączonych szeregowo sprawność będzie większa.
Ed:
Ten rysunek jest źle. Musisz podłączyć 3 lub 4 ogniwa szeregowo.
Hmm racja że niewłaściwie opcja B ale nie jest tak że pierwsze dwa w szeregu będą rozładowane (jak należy) a dwa z tyłu równolegle w połowie pełne. Otóż pierwsze dwa będą wyssane bardziej niż powinny (możnaby to obliczyć) a dwa z tyłu równolegle będą względnie rozładowane.... Sorki za czepialstwo ale pamiętajmy że napięcia w szeregu się sumują a prąd "rozpływa" się równolegle...
PS. Taka opcja "w połowie" zaistniałaby gdybyśmy mieli jeden szeregowo (taki sam jak reszta) połączony z dwoma równolegle ( a to i tak teoria bo Liony rozładowują się pakietach wybitnie nierównomiernie )
PS. Taka opcja "w połowie" zaistniałaby gdybyśmy mieli jeden szeregowo (taki sam jak reszta) połączony z dwoma równolegle ( a to i tak teoria bo Liony rozładowują się pakietach wybitnie nierównomiernie )
Ostatnio zmieniony wtorek 19 lut 2008, 22:17 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light